Spanning en ademhaling

Het gevoel “gespannen” te zijn maakt iedereen wel eens mee. Dat kan zijn op het werk maar hoeft natuurlijk niet door het werk te komen. Het is net zo goed mogelijk dat je juist door privé gespannen bent en dat meeneemt naar je werk.

Waar het ook door komt dat we het gevoel hebben ‘gespannen te zijn’, we reageren door spanning vaak op eenzelfde manier. De schouders worden opgetrokken en de neiging ontstaat om snel en ondiep te gaan ademhalen.

Niet alleen zorgt spanning voor die opgetrokken schouders en overbelasting waardoor je last krijgt van je nek en tussen de schouderbladen. Kort en snel ademhalen verhoogt de spanning in heel je lichaam en zet allerlei mechanismen in het lichaam in werking waardoor spanning overgaat in stress.

spanning loslaten

Als je merkt dat je gespannen bent (en je masseur is niet in de buurt) probeer dan eens te ademhalen zoals aangegeven hierboven in het plaatje.

Het beste is, om dit liggend te doen op een rustige plek maar zittend op een stoel werkt ook goed.

Begin bij goed uit te ademen en adem rustig in door je neus terwijl een hand op je borst rust en de andere hand op je buik. Voel de lucht naar binnen stromen. Concentreer je daarna op de uitademing. Adem uit door je mond. Als je erg gespannen bent, adem dan uit met geluid. Blaas de lucht duidelijk maar rustig uit en voel daarbij dat je buik omlaag gaat.

Wil je nog een stapje verder? Probeer dan een diepe ademhaling met visualisatie.

Diepe ademhaling met visualisatie

Probeer eerst een voor jou prettige positie in te nemen, ook deze oefening kan liggend of zittend worden gedaan. Sluit je ogen en focus op jouw ademhaling.

Visualiseer de lucht die je inademt, schoon, fris en energie gevend. Volg de ademhaling door je neus en beeld je in dat die schone lucht door je lichaam gaat. Visualiseer dan dat de lucht op de terugweg alle spanning meeneemt en je lichaam verlaat bij het uitademen.

Het is misschien even oefenen maar het is bewezen dat de juiste ademhaling helpt bij ontspanning.

Doe de oefening zo’n 5 tot 10 minuten.

Een handig hulpmiddel is een mobieltje, YouTube en misschien oordopjes. Onderstaande link is daar een voorbeeld van.

UNH Health Services

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen