Vitamine D  belangrijk voor je gezondheid en energie.  

Vitamine D  belangrijk voor je gezondheid en energie.  

Vitamine D, wat je zou moeten weten voor je gezondheid.

Je weet vast wel dat vitamine D een belangrijke vitamine is voor ons lichaam. Het is een vitamine die belangrijk is voor ons immuunsysteem, botten en tanden. Vitamine D zit in onze voeding, vooral in vette vis en wordt ook door producenten toegevoegd aan boter. Ons lichaam kan zelf ook vitamine D aanmaken. Dat gebeurd onder invloed van zonlicht. (uv-straling)

Er wordt de laatste jaren steeds meer geschreven over het belang om vitamine D supplementen te nemen. Jonge kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een donkere huidskleur hebben extra vitamine D nodig. Er zijn twee soorten vitamine D. Vitamine D2 en vitamine D3 waarvan de D3 variant wat sterker is dan de D2.

Bovenstaande heb je vast al eerder gelezen maar er is meer te vertellen over vitamine D. Informatie die je misschien nog niet eerder hebt gelezen, maar wel belangrijk is om te weten.

Vitamine D belangrijk voor je gezondheid

Vitamine D en je spieren.

Vitamine D is bijvoorbeeld ook een belangrijke vitamine voor je spieren. Amerikaanse onderzoekers ontdekten in een onderzoek dat mensen die minder vitamine D in hun bloed hadden, minder kracht hadden in hun handen. Dat is niet alleen zo bij mensen die ouder zijn, het effect was ook te zien onder jongeren.  Zelfs onder sporters bleek er een verschil in spierkracht bij vermindering van vitamine D. Niet alleen de spieren van armen en benen, ook de hartspier heeft vitamine D nodig.

Er zijn zelfs deskundigen die melden dat de afname van spierkracht niet alleen komt door ouderdom, maar voor een deel ook door een tekort aan vitamine D.

Volgens een ander onderzoek aan de Universiteit van Newcastle zorgt voldoende vitamine D er ook voor om stijfheid van spieren na het sporten tegen te gaan en sneller te herstellen. De tekst kan je vertalen met google translate.

“Bij het onderzoeken van deze kleine groep patiënten met vitamine D-tekort die symptomen van spiervermoeidheid ervoeren, ontdekten we dat mensen met een zeer laag vitamine D-niveau hun spierefficiëntie aanzienlijk verbeterden wanneer hun vitamine D-spiegels waren verbeterd.”

Vitamine D en bacteriën.

Vitamine D tegen ontstekingen in het lichaam. Een lage vitamine D spiegel kan leiden tot het verzwakken van je immuunsysteem zodat je gevoeliger wordt voor ontstekingen. Ons lichaam heeft net zoals vitamine C, vitamine D nodig voor de weerstand. Vitamine D zorgt voor de vorming van een eiwit dat bacteriën onschadelijk maakt.

Vitamine D wordt in verband gebracht met vormen van kanker. Er wordt nog wel veel onderzoek naar gedaan. In het geval van darmkanker zou bij een bepaald niveau van vitamine D een verlaging zijn van het risico. Klik hier om daarover meer te lezen. (kom je daarna weer terug want er valt nog veel meer te lezen)

Wil je er nog een rapport over lezen? De KWF Kankerbestrijding heeft een rapport ‘relatie kanker, zonlicht en vitamine D’ waaruit de conclusie is getrokken dat blootstelling aan zonlicht samen gaat met een lagere kans op borst-, dikkedarm en prostaatkanker.

Vitamine D en stemming.

Als je minder vitamine D in je bloed hebt, ontstaat er een grotere kans op depressie. Het is ook een belangrijke vitamine voor hersenfuncties. Bij een tekort aan vitamine d zou er een grotere kans zijn op achteruitgang van je denkvermogen.

Vitamine D wordt opgenomen door het lichaam en getransporteerd naar de lever. Het wordt dan omgezet in calcidiol en opgeslagen in de lever en het lichaamsvet. Stress zorgt voor de aanmaak van cortisol in het lichaam wat ervoor zorgt dat de productie van calcidiol wordt beperkt. Ook bepaalde medicijnen zoals medicijnen die ingezet worden als ontstekingsremmer bij gewrichtsklachten zorgen voor een verminderde productie.

Lage niveaus van vitamine D beïnvloeden het zenuw- en psychologisch systeem volgens onderzoek

Vitamine D en Obesitas.

Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat mensen met obesitas vaak een tekort hebben aan vitamine D. Niet alleen volwassenen, ook kinderen met overgewicht en obesitas hebben een tekort aan vitamine D. Meer onderzoek zou moeten uitwijzen wat de precieze rol is van vitamine D en overgewicht. Het is ook nog onduidelijk of obesitas zorgt voor een lagere vitamine D spiegel of een lage vitamine D zorgt voor obesitas.

Mensen met obesitas hebben vaak een tekort aan meerdere vitaminen zoals vitamine B12, ijzer, calcium en zink.

Recent onderzoek zou aantonen dat er een relatie is tussen buikvet en een hoger risico op vitamine D tekort. Dit onderzoek is gepresenteerd op de European Society of Endorcrinology in Barcelona.

Vitamine D is dus erg belangrijk en misschien vraag jij je af of je er zelf geen tekort aan hebt. Er zijn een aantal signalen die daarop kunnen wijzen. Hoewel die signalen ook te maken kunnen hebben met iets anders, kan je er wel op letten en mogelijk een test doen of het met je dokter bespreken.

De signalen dat je vitamine D tekort kan hebben.

  • Depressie, stress
  • Opvliegers
  • Vermoeidheid
  • Stemmingswisselingen.
  • Problemen met slapen.
  • Pijnlijke botten
  • Zwakke spieren.
  • Hoge bloeddruk.
  • Huidproblemen
  • Haaruitval
  • Darmproblemen.
  • Chronische hoofdpijn
  • Ademhalingsproblemen.
  • Vruchtbaarheid.

Testen of je een vitamine D tekort hebt?

Herken je bovenstaande klachten? Praat er dan over met je huisarts en vraag een bloedonderzoek aan. (dat hoeft niet nuchter) Door het testen van je niet actieve vitamine D kan een tekort worden aangetoond. De gebruikelijke waarde is 25nmol/l, maar deze waardes zouden achterhaald zijn en moeten worden verhoogd naar 80 nmol/l. Het Medisch Centrum Groningen hanteert zelfs een waarde boven de 80 nmol/l. De doses vitamine D die de gezondheidsraad adviseert zou volgens experts niet genoeg zijn.

Zalm nr 1 bron vitamine D

Opname van vitamine D.

Vitamine D wordt het beste opgenomen als er vet of olie aanwezig is. Het lichaam kan een vitamine reserve opbouwen. Voor zo’n 80% wordt de vitamine opgenomen uit de voeding (bron: voedingscentrum) en opgeslagen in onze organen en vetweefsels. De aanmaak van vitamine D gebeurd vooral in de zomermaanden wanneer het zonnetje te voorschijn komt. Een kwartiertje in de zon zijn per dag (tussen 11:00 en 15:00)  is genoeg voor het lichaam om de vitamine binnen te krijgen.

Tijdens de donkere dagen in het jaar verliezen we geleidelijk de vitamine D in ons lichaam. Vooral aan het einde van het  winterseizoen kan je dat merken. Je wordt sneller moe. Vooral als je veel binnen zit. Je kunt je lichaam wel wat helpen door ook in de wintermaanden vaker naar buiten te gaan. Het zonnetje is dan veel minder sterk waardoor het lichaam nagenoeg geen vitamine D kan aanmaken,  maar alle kleine beetjes helpen. Behoefte aan een zonvakantie in de eerste maanden van het jaar? Boeken dat korte reisje!

Geniet dus met het mooie weer van de zon want het is goed voor je gezondheid en vitaliteit, maar zorg dat je niet verbrand.

zorgen dat je niet verbrand

Over de schrijver
Reactie plaatsen