Lunch op werkdagen

Lunch op werkdagen

Jun 11, 2024

Lunchen op werkdagen


Hoe is jouw lunch op de dagen dat je gaat werken? Eet je samen met je collega’s in de bedrijfskantine, ga je naar buiten als het weer het toelaat of eet je een boterham achter de computer terwijl je door blijft werken?


Het komt veel voor dat we onszelf nauwelijks de tijd gunnen om een behoorlijke lunch te nuttigen op het werk. Doordat we naar ons idee veel te veel nog moeten doen, stellen we het werk boven onze gezondheid. We gunnen onszelf geen tijd om rustig te eten. Op een drukke dag (wat elke dag is voor velen) vinden we 10 minuten voor de lunch vaak al lang genoeg.
Een lunch is te belangrijk om zomaar achter de computer te eten. Het zou je de tijd moeten geven om opnieuw op te laden voor de rest van de dag en de taken die op je wachten.

Nederlandse lunch in vergelijking met onze buren.

In Frankrijk nemen ze bijvoorbeeld zo’n uur tot twee uur de tijd voor de lunch. Ze doen dat niet achter hun bureau, maar gaan de deur uit. Een lunch van een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht is heel gewoon, vaak ook samen met een goed glas wijn. Denk nu niet dat de Fransen dan meer dan 40 uur op hun werk zijn. Sinds 2000 zouden de Fransen een werkweek hebben van 35 uur.


In Duitsland, België en Engeland lijkt het wat op Nederland. Ook daar is een lunch ongeveer een halfuurtje, eenvoudig en wordt er soms, net zoals bij ons, nog een blokje rond het gebouw gelopen met collega’s. In België is het nog wel gewoon om een zakenlunch te hebben, waarbij je rekening moet houden dat de lunch wel een paar uur kan gaan duren.


Frankrijk en de overige landen liggen wel heel erg veel uit elkaar en misschien is het dan het ene uiterste en het andere uiterste, maar toch is er wel veel voordeel te behalen uit hoe de Fransen hun lunch(tijd) besteden. Zeker voor de gezondheid.
Er wordt van de lunch genoten. Zowel van het eten als van het contact met anderen. Twee belangrijke pijlers als het gaat om vitaliteit. Daarnaast brengt het ontspanning ondanks dat ze toch ook wel vergaderen tijdens de lunches. De setting van de vergadering is wel geheel anders dan wij hier in Nederland gewend zijn.


Lunch moet snel en het liefst zo weinig mogelijk kosten

Nederlanders zouden volgens een onderzoek van Eurest naar het eetgedrag van werknemers in zeven Europese landen ook zo weinig mogelijk voor de lunch willen uitgeven. Niet alleen geven we graag zo weinig mogelijk ervoor uit, het liefste nemen we de lunch zelf mee van huis. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de Nederlander lage kosten voor de lunch zou verkiezen boven de gezondheid van de producten.


Het idee van een twee uur durende lunch gaat ons misschien net wat te ver, maar het zou wel beter zijn voor de gezondheid als we onszelf wat meer de tijd zouden geven en het belang van de lunch wat meer zouden inzien.


Het is wel verleidelijk als je meer dan 40 uur werkt en meer dan 2 uur reistijd hebt op een dag om de lunch over te slaan, zodat je eerder naar huis kunt rijden, maar misschien zijn er toch betere oplossingen bespreekbaar te maken dan het inkorten van de lunchtijd.


Hoe zou jij jouw lunch kunnen verbeteren?


  • Zou je minder achter je bureau kunnen lunchen en echt even het bureau of kantoor kunnen verlaten?
  • Zou je meer van het eten kunnen genieten door rustiger te eten en er meer de tijd voor kunnen nemen?
  • Kan je samen met collega’s gaan eten en misschien wat langer lunchen, terwijl er op een ontspannen manier gepraat kan worden over het werk in plaats van een lange vergadering in een benauwd kantoor?
  • Zijn er collega’s die ook graag naar buiten gaan, zodat je een lunchwandeling kan maken of al wandelend werkoverleg kunt hebben?
  • Hou jij jouw mobiele telefoon altijd naast je bord, zodat je geen enkel bericht zult missen? Stop daar dan mee. Zet de telefoon uit. Ook zo prettig voor de rest van het gezelschap aan tafel.
  • Breng variatie aan. Variatie in wat je eet, waar je eet en misschien ook met wie je eet. Door variatie maak je beter je hoofd leeg dan te lunchen op de automatische piloot.