Dieten werken niet

Dieten werken niet

Jun 11, 2024

Diëten werken niet op de lange termijn.


Bepaalde maanden van het jaar zie of hoor je overal iets over afvallen en diëten. Vooral na de feestdagen of vlak voor de zomer proberen ze je over te halen hun product te gebruiken. Het grappige van deze reclames is dat alles schijnt te werken. Het maakt niet uit wat je doet, slikt of volgt.


Heb jij wel eens reclame gezien over dieetpillen of shakes die niet werken? Die niet beloven snel kilo’s kwijt te raken? Ze werken volgens de reclames allemaal. Sommigen verleiden je met een proefverpakking van een week en daarna moet je een pakket kopen dat genoeg zou zijn voor een maand. Jammer dat die pakketten meestal aardig aan de prijs zijn. Het werkt misschien allemaal ook wel, tenminste dat vinden we als het streefgewicht snel bereikt wordt.


Je houdt een dieet gewoon niet vol de rest van je leven.

De meeste mensen die op dieet gaan bereiken hun doel niet. Gewoon een gewicht hebben en houden waar je je lekker in voelt. Een beetje schommelen is niet erg. Kilootje erbij, kilootje er weer af. Echt tien kilo afvallen lukt vaak niet.


De hoofdoorzaak hiervan is dat het lastig is om een dieet vol te houden. Van de mensen die hun doel wel bereikt hebben, zijn velen snel weer hard op weg naar hun oude gewicht. Vaak binnen een jaar, maar soms al na een aantal weken.


In de winter is het niet zo vreemd dat je aankomt. Je bent vaak minder actief in de winter. Door de korte dagen zal je niet zo snel na het eten nog een wandeling maken of een stukje fietsen. Ook in de tuin werken is er niet bij. Je bent meer binnen in huis. Doordat je minder actief bent, zal afvallen moeilijker zijn in deze maanden of ervoor zorgen dat je zwaarder wordt. In principe is het wintervachtje geen enkele reden om af te vallen. Die verlies je vanzelf weer in het voorjaar.


In de winter is het eten ook vaak zwaarder en dat is, omdat je lichaam bestand moet zijn tegen de kou. Dat was vroeger zo toen we nog in grotten leefden en berenvellen droegen, en dat is nog steeds zo. Helaas zijn mensen steeds vaker al een aantal kilo’s te zwaar en komen er in het najaar en winter kilo’s bij. Er wordt dan een BMI bereikt die tegen de 30 aanzit of zelfs er net iets overheen gaat. Genieten van lekker eten tijdens de feestdagen is er niet echt bij. Bij elk “gepikt” chocolaatje is er de gedachten, dat je aan het zondigen bent. Na de feestdagen wordt er overgegaan op een dieet en verliezen we de extra kilo’s. Helaas worden een gezond gewicht en een fit lichaam hierdoor niet bereikt.


Hoe bereik je wel een gezond gewicht en fit lichaam?

Een gezond gewicht en fit lichaam is niet iets dat je bereikt na 6 weken diëten. Je bereikt het ook niet door twee of drie keer in de week te sporten voor twee maanden. Dat weten we ook wel, maar toch kiezen we er elke keer weer opnieuw voor om op deze manier af te vallen. We verliezen een aantal kilo’s - die extra bagage opgedaan tijdens de winter- en leven met die paar kilo's die er niet zijn afgegaan. We verliezen nog een paar kilo's in het voorjaar en de zomer, totdat we weer in het najaar aan het begin van de cirkel staan en het hele ritueel weer opnieuw begint.


Het mag duidelijk zijn dat het proces van afvallen mentaal heel iets anders van je vraagt dan het volhouden om op gewicht te blijven. De wilskracht die je misschien hebt kunnen opbrengen om 3 kilo af te vallen kan je niet een jaar volhouden. Een jaar lang volhouden op wilskracht, jezelf dingen ontzeggen, is veel te moeilijk. Als je het wel vol zou houden, dan is het in ieder geval niet prettig om constant jezelf dingen te moeten ontzeggen.


Wat kan je wel doen, want het is niet makkelijk.

Eet wat je lekker vindt. Veranderen van gewoontes is al lastig genoeg. Als je het eten dan ook nog niet lekker vindt, dan zal het zwaarder zijn om vol te houden gezond te eten. Doorgaan met gezond eten als je eindelijk op gewicht bent is vaak op die manier geen optie. Je zult dan blij zijn dat je weer "normaal" kunt eten. Zie ook dit Amerikaanse onderzoek.


Laat in ieder geval die ongezonde snacks staan.

Je weet hoogstwaarschijnlijk wel welke voedingsmiddelen verkeerd voor je zijn. Die calorierijke lekkernijen en overmatige zoete snacks waardoor jij je lusteloos voelt en altijd verlangt naar meer.


Wat wel gezond is, is niet altijd even duidelijk. Het is vaak niet zo eenvoudig als een label je vertelt. Ook niet, omdat we als mens uniek zijn. Niet iedereen heeft hetzelfde nodig. Als je bijvoorbeeld veel sport, heb je andere voeding nodig dan een vrouw die zwanger is. Er zijn wel een aantal basisproducten die iedereen nodig heeft, zoals verse groente en fruit. Er zijn verschillende manieren om op een gezonde manier op gewicht te komen en te blijven. Je moet er wel wat over weten, maar als je eenmaal het idee begrijpt, is het zo veel eenvoudiger en lekkerder dan welk dieet dan ook.


Het begint met eerst eens te beseffen dat veel van wat je eet een gewoonte is om te eten. Verruim je blik eens en kijk of je nieuw lievelingseten kunt vinden. Het is ook vaak de bereiding en niet het product dat je niet zo graag eet. En als je dan toch besluit eens lekker te kokkerellen, gooi er dan nog wat extra groente in. Heb je nog wat over? Misschien een goed idee om die tomaatjes, komkommer, sla of peentjes eens met een dipje als hummus te snacken bij die film of je favoriete serie vanavond.


Wil je op een gezond gewicht komen en blijven? Stop dan met diëten en maak het jezelf niet zo lastig. Kijk eens bij onze online cursus hierover en ontdek zelf dat het allemaal niet zo frustrerend hoeft te zijn.