Gezond eten onderweg als ambulante werknemer

Hoe gezond lunch jij als je voor het werk onderweg bent?

Ben je vertegenwoordiger, accountant of een andere ambulante werknemer? Dan ben je vaak de gehele dag onderweg en mis je daarbij de gezonde lunches die voor de medewerkers op kantoor verzorgd worden.

Als ambulante werknemer kan je het soms lastig vinden om er op te letten gezond te eten. Zeker in Nederland, nemen we vaak een boterhammetje met kaas mee voor onderweg en halen we bij het benzinestation een kopje koffie. Het kan dan zijn dat jij het zakje met boterhammen maar laat voor wat het is en je vaak te goed doet aan al de lekkere broodjes die bij de benzinestations te verkrijgen zijn. Een croissantje, een wit pistoletje met kaas, ham en ei (klinkt gezond maar is het niet) of toch maar een warm saucijzen broodje?

Het zou ook kunnen dat je niet wegrijdt zonder die zak drop of reep chocolade die bij de kassa in de aanbieding is voor € 1,-

Ook lunch je vaak met klanten in een restaurant waarbij het lastig kan zijn om een gezonde keuze te maken uit de gerechten op de kaart. Misschien hoort er een drankje bij en wat kies je dan? Water of nog een lekkere cappuccino met volvette opgeklopte melk? Misschien je tweede of derde al van die dag.

Erop letten dat je gezonde producten eet overdag is niet alleen, omdat je anders de kans hebt om te zwaar te worden, maar ook voor je energieniveau. De hele dag in de auto kan aardig wat van je energie kosten. Door producten te eten die veel suiker en vet bevatten help je jouw concentratievermogen niet, het maakt dat jij je futloos gaat voelen.

Bewaar je van huis meegenomen lunch in een koeltas.

Zeker in de zomermaanden klinkt een boterham met kaas in je tas niet iets als aantrekkelijk. Een boterham met worst ziet er na een paar uur ook niet meer lekker uit en een flesje met lauw water is niet echt verfrissend. Het is daarom handig om je eten en drinken in een koeltas mee te nemen. Er zijn ook speciale koeltassen voor in de auto die je aan kunt sluiten zodat je niet hoeft te slepen met koelelementen.

Met een koeltas kan je ook die salade meenemen en ook je fruit blijf zo aantrekkelijk in de zomermaanden. Zorg er als ambulante werknemer voor dat je altijd iets bij je hebt dat je kunt eten als tussendoortje. Neem bijvoorbeeld iets mee als gezonde crackers of nootjes voor het geval dat je in de file komt te staan en denk natuurlijk altijd aan het flesje water.

Tips om gezonder bezig te zijn met eten als je veel onderweg bent op een rij:

  • Zorg altijd voor een flesje water in de auto.
  • Neem gezonde tussendoortjes mee, zoals een stuk fruit, nootjes of gezonde crackers.
  • Pas op dat je niet te vaak achter het stuur eet. Stop ergens en zorg ervoor dat je lunch ook echt een pauze is. Wandel een stukje of parkeer bij een park, zodat je even de tijd neemt om het werk los te laten.
  • Zorg voor een koeltas, zodat je meegenomen lunch aantrekkelijk blijft om nog te eten na een paar uur.
  • Let op de menukaart als je in een restaurant eet. Maak van te voren al een lijst van wat gezonde keuzes zijn om als lunch te eten. Je maakt het daardoor makkelijker voor jezelf om gezondere keuzes te maken als je aan tafel zit tijdens die zakenlunch.
  • Kijk van te voren waar je naar toe moet en waar je in die stad gezond kunt eten. Zoek bijvoorbeeld op internet naar ‘gezonde hotspots in’. Je krijgt dan diverse links met restaurants en lunchrooms in die omgeving.

Lunchkosten aftrekbaar van de winst?

Als werkgever kan je jouw personeel dat veel onderweg is ook helpen. Het vergoeden van zakelijke maaltijden is namelijk onbelast, zoals een lunch of diner voor een zakelijke bespreking met een klant, maar denk ook aan de maaltijd van personeel onderweg dat wordt genuttigd tijdens dienstreizen. Gezonde producten zijn vaak duurder dan ongezonde producten. Door een vergoeding te geven wordt het maken van een keuze niet of minder beïnvloed door de kosten die daar bij horen.

Lunchkosten als ondernemer

Ben je als ondernemer elke dag onderweg dan gelden niet dezelfde regels als ambulante werknemers.

Bij lunches onderweg als ondernemer moet de lunch een zakelijk karakter hebben als je de kosten wilt aftrekken als kosten van de onderneming. Ga je lunchen met een klant? Dan is het belangrijk dat je kunt aantonen dat de lunch zakelijk was. Dat kan bijvoorbeeld door de naam van de klant en/of het bedrijf op de bon te noteren. Lunches vallen namelijk nogal eens onder het grijze gebied. Denk aan zelfstandige taxichauffeurs die verplichte rusttijden kennen. Mag je dan wel of niet die kosten aftrekken van een kopje koffie die je dagelijks haalt? Die vraag is er ook bij kosten van een maaltijd als je veel op onregelmatige tijden onderweg bent. Die kosten zijn in ieder geval nooit voor 100% aftrekbaar (vanaf 2017 voor 80%) Let er dus op dat het zakelijk is en er altijd sprake is van een privé deel.