Tussendoortjes op het werk

Als werkgever wil je natuurlijk de mensen helpen om zo gezond mogelijk bezig te zijn. Dat is niet alleen goed voor de werknemer maar ook goed voor de gezondheid van het bedrijf.

Een watercooler, buiten wandelend vergaderen, mensen stimuleren wat meer aan beweging te doen en een gezonde lunch aanbieden zijn daar de meest voorkomende voorbeelden van .

Zeker een gezonde lunch aanbieden is veel besproken geweest. De laatste jaren is er daardoor in veel bedrijfskantines een hoop veranderd. Er wordt nu veel meer aandacht besteed aan gezonde producten en de ongezonde producten worden minder aangeboden.

Waarom zou je als werkgever een lunch aanbieden?

Het aanbieden van een lunch is niet alleen een ideale kans om te zorgen dat de mensen gezond eten maar ook om samen te eten en te zorgen voor die zo belangrijke pauze van het werk.

Een pauze van het werk is nodig. Er zijn tijden geweest dat veel mensen, zeker op kantoor, hun zakje met boterhammen leeg aten achter de computer terwijl ze doorwerkten. Even een pauze nemen is niet alleen goed voor de concentratie en productiviteit, maar voor het algehele welzijn van de mensen.

Samen lunchen geeft ook de mogelijkheid om elkaar beter en op een meer ontspannen manier  te leren kennen.  Mensen zijn sociale wezens waardoor goed contact met anderen op het werk heel belangrijk is. De lunch kan een moment zijn om de sociale contacten op het werk te versterken.

Een lunch aanbieden en de belastingdienst:

Als je als werkgever maaltijden aanbiedt in een bedrijfskantine dan geldt er een normbedrag voor de belastingen. De maaltijden zijn dus niet onbelast. Er moet een bedrag (€ 3.30) gezien worden als loon van de werknemer of in de forfaitaire ruimte worden gebracht van de werkkostenregeling. Eventueel verminderd met de eigen bijdrage van de werknemer.

Consumpties op de werkplek zijn niet belast. Tenminste als deze geen deel uitmaken van een lunch. Je kunt dan denken aan koffie en thee maar ook aan een stuk fruit.

Voor kleinere organisaties is dat mooi om te weten, zeker als het aanbieden van een dagelijkse lunch buiten het budget valt.

Het aanbieden van een tussendoortje is niet alleen kostenbesparend.

De meeste mensen kennen wel de dip op het werk in de middag. De zakken met drop komen dan te voorschijn of iets anders wat genoeg suiker, zout of vet bevat om de laatste uurtjes alert te blijven.

Een hele mooie kans om als werkgever iets te doen aan de gezondheid van het personeel.

Het aanbieden van een gezond tussendoortje is zo niet alleen een gezond idee of kostenbesparend, maar ook waardevol om het ongezonde snacken terug te dringen. Vaak genoeg snoepen we meer dan we denken op een dag. Juist dat tussendoor snoepen is vaak het grote probleem van mensen die overgewicht hebben en daar moeilijk vanaf komen.

Ideeën voor gezonde tussendoortjes op het werk zijn:

  • Ongezouten noten.
  • Zaden en pitten.
  • Blauwe bessen.
  • Gezonde crackers (natuurwinkel)
  • Smoothie van fruit.
  • Gedroogd fruit.
  • Rijstwafels.
  • Blokjes kaas.
  • Gekookt ei.
  • Water. (Ik zet het er maar even bij omdat veel mensen weinig drinken en honger vaak wordt verward met dorst.)
  • Soep.

Het aanbieden van zo’n tussendoortje kan op verschillende manieren. Een idee kan zijn om tegelijkertijd een korte vergadering te houden om de dag te bespreken of de voortgang van een project. Misschien is er een succes te vieren zoals het binnenhalen van een mooie order. Er zijn genoeg ideeën te bedenken om even 10 minuten een werkonderbreking te houden. Die 10 minuten zijn ook vaak beter dan proberen om door te werken van 13:00 tot 18:00. Voor de meeste mensen is dat te lang om geconcentreerd en met genoeg energie aan het werk te zijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen