Futloos zijn op het werk, heb jij er ook last van?
Futloos zijn, moe, geen energie hebben. Een gevoel waarbij alles te veel lijkt en iemand zich niet kan zetten tot het nemen van actie. Actie om te doen wat gedaan moet worden, maar ook actie om iets te doen aan dat futloze gevoel.
Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat iemand zich futloos voelt. Ziek zijn of voorafgaand aan een goede verkoudheid kan de oorzaak zijn, maar er zijn nog meer oorzaken van een futloos gevoel en veel mensen voelen zich zo, zelf dagelijks.
In 2014 is er al een onderzoek gedaan door Blauw Research waaruit bleek dat vooral jongeren zich futloos voelen op het werk. Een kwart van de werknemers zou energieloos zijn werkdag slijten.
Wat kan je doen tegen dat futloze gevoel?
Letten op voeding.
Veel voeding die we tot ons nemen is misschien wel erg lekker en we kunnen daar snel wat energie door krijgen, zoals een lekker stuk chocolade of iets anders met genoeg suiker, maar als die piek van suiker voorbij is komen we juist in een energiedip. De schommelingen van zoete, vette, snelle snack’s maken ook dat we ons erg vermoeid kunnen voelen.
Er zou op het werk wat meer aandacht kunnen worden geschonken aan gezonde tussendoortjes, zoals het bekende fruit, maar er zijn natuurlijk wel wat meer ideeën te vinden, zoals nootjes of gezonde crackers.
Meer drinken.
Volgens veel onderzoeken drinken we in Nederland nog veel te weinig water. In een ander onderzoek zou juist weer blijken dat we gemiddeld gezien voldoende water drinken. Die onderzoeken gaan wel uit van een gemiddelde dus het hoeft niet te betekenen dat het voor iedereen geldt in Nederland.
Veel mensen vinden een gewoon glas water uit de kraan vaak toch veel te saai. Het aanbieden van vers (gekoeld) water door het plaatsen van een watercooler kan helpen, maar er zijn ook flessen te koop waar fruit of kruiden in gedaan kunnen worden, zodat het water een smaakje krijgt. Misschien een leuke optie voor in het kerstpakket of gewoon, omdat je als werkgever meer water drinken wilt stimuleren. Het is tenslotte ook in het voordeel van het bedrijf.
Beter slapen.
Een op de vijf mensen slaapt slecht. Slecht slapen kan veel oorzaken hebben. Een ritme aanbrengen, zoals op vaste tijden naar bed gaan of het in de kamer al wat donkerder maken een uur voordat je naar bed gaat kan daarbij helpen, maar vaak is dit niet genoeg. Er zijn zoveel redenen waarom iemand slecht slaapt en daarom is het goed om bij jezelf na te gaan waardoor het zou kunnen komen. Dat kan je doen door het bijhouden van een slaapdagboek. Stress, spanning, zorgen, piekeren, oververmoeidheid, te weinig beweging en ook leeftijd en eten kan allemaal de oorzaak zijn van een slechte nachtrust.
Hou eens een slaapdagboek bij.
Door een slaapdagboek bij te houden voor een week of twee kan je inzicht krijgen in wat de oorzaak zou kunnen zijn. Wat zijn jouw gewoontes en hoe verloopt je dag? Wat doe je wel en wat niet? We hebben allemaal slaap nodig. De een meer dan de ander, maar als jij je overdag futloos voelt dan kan dat heel goed zijn, omdat je te weinig rust krijgt. Een slaappil nemen is ook niet de oplossing. Slaappillen nemen is symptoombestrijding in plaats van het aanpakken van de oorzaak.
Het kan lastig zijn om de oorzaak te vinden of er iets aan te doen. Als werkgever hoef je daar niet machteloos bij te staan. Praat eens met de persoon, want misschien kan je als werkgever helpen. Is de oorzaak misschien te vinden op het werk? Piekert de persoon veel? Zijn er financiële problemen of een slechte balans tussen werk en privé?
Meer tijd voor onszelf vrijmaken
Niet op de bank of voor de computer, maar echt tijd voor die activiteiten vrij maken waar we energie van krijgen. Dat kan een sport zijn, maar ook een hobby waar we graag mee bezig zijn. Door ons drukke bestaan en ook door veel andere redenen verliest ons leven de jus, het ingrediënt dat het leven juist zo plezierig maakt. Het leven wordt een routine, saai en met weinig creativiteit. Dat maakt dat we ons verdoofd voelen. Dag in dag uit rennen en geen ruimte maken voor onszelf, kan op den duur voor veel problemen zorgen. Lichamelijk omdat we te veel zitten en mentaal, omdat onze hersenen niet gestimuleerd worden om (zelf) te denken. Emotioneel, omdat we een balans missen tussen levensgebieden en ‘onszelf’ lijken kwijt te raken.
Door weinig tijd vrij te maken voor dat wat ons leven plezier geeft, lijken we ons meer en meer af te sluiten voor onze gevoelens en emoties. We lopen liever weg dan daar eens goed over na te denken, maar uiteindelijk belanden we dan in een situatie dat we ons moe en ellendig voelen.
Vaker naar buiten.
Ja, het is vaak niet het fijnste weer om een stevige wandeling te maken. Toch blijkt dat hoe vaker je gaat wandelen en iemand zich fitter voelt, ook kan genieten van wandelen als het regent of koud is. Het effect van de buitenlucht op ons lichaam en geest is groot en heel positief. Starten met wandelen of volhouden is in het begin misschien lastig, maar zodra je de positieve effecten ervan merkt wil je, net zoals bij andere gewoontes die maken dat jij je prettig voelt, er niet meer mee stoppen en zelfs vaker doen. Naar buiten gaan heeft vele voordelen voor onze gemoedstoestand en gezondheid.
De bekende voorbeelden die niet alleen gelden voor mensen die werken en zich op het werk futloos voelen, maar voor iedereen die vaak het gevoel heeft geen of weinig energie te hebben.
Futloos voelen op het werk kan ook een hele andere oorzaak hebben, een oorzaak die vooral te maken heeft met het werk, het bedrijf of collega’s.Futloos voelen door het werk
Er zijn nog steeds heel veel mensen waarbij het werk dat ze doen, niet, zelfs totaal niet bij hun past. Ondanks al de moeite die wordt gedaan om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen doen veel mensen werk dat niet aansluit op hun interesse en talenten.
Futloos voelen door het bedrijf
Ja, je kunt je compleet uitgeblust voelen als de omgeving waarin je werkt totaal niet bijdraagt aan je energie niveau. Er kan dan gedacht worden aan verlichting, weinig frisse lucht, temperatuur en zelfs kleuren of geuren kunnen de stemming beïnvloeden.
Futloos voelen door collega’s
Vervelend maar niet iedereen is energiek en straalt van nature enthousiasme uit. Het is aangetoont dat mensen kopieer gedrag vertonen van mensen waar we onszelf mee omringen. Dat werkt op een positieve manier, zoals in het geval dat iemand meer wilt sporten of gezonder wilt leven en zich meer omringt met mensen die gezond leven, maar het werkt ook de andere kant op. Als iemand zich omringt met mensen die weinig energie tonen, chagrijnig zijn of misschien een vermoeide indruk geven, dan wordt dat gedrag overgenomen. Voel jij je futloos en vaak moe? Kijk dan eens naar je omgeving en de mensen om je heen. Neem je dat gedrag misschien over zonder dat jij je daar bewust van bent?
Mensen die gevoelig zijn voor sfeer en geluiden zoals mensen met ADHD of die HSP’er zijn kunnen totaal uitgeblust worden door de omgeving of mensen om hun heen. Ken je omgeving en leer daardoor meer over jezelf.
Als zoveel mensen zich dagelijks moe, vermoeid, futloos zijn of zich in ieder geval niet energiek voelen, dan kan dat heel veel geld kosten voor de onderneming waar zij werken. Denk niet alleen aan tijd dat iemand daadwerkelijk productief is op een dag of het risico op fouten en ongelukken, maar ook aan het aantal ziekmeldingen en de ziekteduur. Zelfs het imago naar buiten toe kan er gevolgen voor hebben.
Genoeg stof tot nadenken om te zien of er iets gedaan zou moeten worden aan de vitaliteit van het personeel.
Merk je zelf dat je vaak futloos bent? Het is geen prettig gevoel en ontneemt je van het gevoel van geluk zowel in je privéleven als op het werk. Zoek bij jezelf eens wat het zou kunnen zijn waardoor je weinig energie hebt op het werk en praat met een professional of ga aan de slag met wat jou drijft in het leven. Doe daar meer van.