Vakantie nemen als ondernemer is goed voor je bedrijf

Vakantie nemen als ondernemer is goed voor je bedrijf

Neem vakantie, ook als je ondernemer bent.

De afgelopen jaren zijn voor veel ondernemers zwaar geweest. Om het hoofd boven water te houden is veel energie verbruikt. Als ondernemer kan je daardoor rust, ontspanning en een andere omgeving goed gebruiken.

Denk je juist aan doorwerken in plaats van een vakantie?

Denk niet te licht over het belang van een vakantie. Natuurlijk is de continuïteit van een bedrijf belangrijk en als je een kleinere ondernemer bent of de zaak in je eentje draaiende houdt dan is het verleidelijk om door te blijven gaan.

Het nemen van een vakantie is niet alleen erg belangrijk voor de lichamelijke gezondheid, het is ook erg belangrijk voor je mentale en emotionele gezondheid.

Afstand nemen zou je regelmatig moeten doen om nog een open visie te houden op je bedrijf. Door te dicht met je neus op een boom te staan, zie je ook de boom niet meer. Af en toe eens echt afstand nemen van je bedrijf helpt je om helder na te denken.

Alle ballen in de lucht.

Altijd maar doorgaan om alle ballen in de lucht te houden kan funest zijn voor je gezondheid, maar ook funest voor jouw bedrijf. Vaar je nog wel de koers die je wilt varen? Denk je problemen te zien aan de horizon of nog een periode van zwaar weer? Juist door afstand te nemen van waar jij je druk om maakt en het allemaal wat in een breder perspectief te zien geeft je zicht op nieuwe mogelijkheden en kansen.

Even uit de omgeving waarin jij je dagelijks beweegt geeft je ook de kans om uit je eigen wereld te stappen. De wereld waarvan jij denkt dat jouw klanten op zitten te wachten, maar misschien is de wind wel gedraaid? Bekijk de wereld eens van achter je zonnebril en kijk eens onafhankelijk naar je bedrijf.

Welke koers vaar je als ondernemer?

Ben je nog aan het doen wat je wilt of wijk je af van je koers?

Door invloeden van buitenaf kan je teveel afgeweken zijn van je eigen gevoel. Er worden dan keuzes gemaakt die op kort termijn goed lijken te zijn, maar het doel dat je wilt bereiken op lang termijn juist verder van je verwijdert.

Als ondernemer wil je graag jouw eigen koers varen, maar in werkelijkheid ben je afhankelijk van veel externe invloeden. Een vakantieperiode geeft je dan de mogelijkheid om eens die externe invloeden, de druk van buitenaf los te laten.

Juist loslaten is het moeilijkste wat we als ondernemer af en toe gewoon moeten doen. Het hoofd leegmaken en ook vooral tijd besteden aan onze lichamelijke conditie. Als ondernemer dagelijks bezig zijn met je bedrijf en de verantwoordelijkheden is soms topsport.

Denken aan je gezondheid.

Een goede manier om je bedrijf “los te laten” tijdens een vakantie is veel aan beweging doen. Door zelf in een goede conditie te zijn en te blijven, verbeter je niet alleen hoe je lichaam functioneert. Ook je vermogen om oplossingen te zien, je creativiteit en het positief denken zal je erdoor verbeteren. Je mentale en emotionele gezondheid is net zo belangrijk om je bedrijf draaiende en winstgevend te houden.

Tips voor ondernemers die op vakantie gaan:

Ondernemer? Neem vakantie

Als ondernemer zou je wel aan een aantal dingen moeten denken voordat je in de auto stapt naar Zuid Frankrijk.

Wat kan je als ondernemer doen om zonder al te veel stress op vakantie te gaan?

Blog vooruit.

Maak een aantal blogs zodat als mensen op je site terecht komen ook recente informatie vinden. Je kunt een blog eenvoudig van te voren inplannen. Dat geldt ook voor sociala media, plaats ook daar berichten die je inplant voor de tijd dat je op het strand ligt.

E-mail bericht.

Stel een e-mail bericht in dat je op vakantie bent en je zodra je terug bent zo snel mogelijk zal reageren. Vermeld eventueel een e-mail van een collega waar contact mee kan worden opgenomen bij dringende zaken. (Tip: vermeld dat je een dag later terug bent op kantoor dan je werkelijk bent. Zo heb je de eerste werkdag even de tijd om op gang te komen, rustig post door te nemen en op de hoogte te komen van wat zich tijdens je afwezigheid afgespeeld heeft)

Maak je bureau leeg.

Niets is zo vervelend als de laatste dag van je vakantie te moeten denken aan een bureau dat vol met rommel ligt waar je niet aan bent toegekomen. Pluis de documenten eens uit en sorteer ze op belangrijkheid of gooi papieren en tijdschriften weg waar je niets aan hebt.

Delete of save.

Schoon je computer op en ontdek de delete knop voor bestanden die je niet meer nodig hebt of e-mails die je eindeloos bewaard, maar niet belangrijk zijn. Bestanden die juist wel bewaard moeten worden zou je kunnen sorteren in mappen en moeten bewaren op een externe harde schijf. Schep even een dag orde in de opgebouwde chaos van het afgelopen jaar.

Een ochtend rondbellen of mailen.

Bel of mail klanten om te laten weten dat je op vakantie gaat. Vraag hun of je nog iets voor hun kunt betekenen voordat je op vakantie gaat of laat weten dat ze met iemand anders contact op kunnen nemen als zaken niet kunnen wachten.

Instrueer een medewerker over lopende zaken.

Draag lopende zaken op tijd over aan een medewerker en vergeet daarbij niet een lijst mee te geven van namen en telefoonnummers die belangrijk kunnen zijn. Laat de medewerker al ruim voordat je op vakantie gaat even met je meekijken, zodat het duidelijk is waar informatie kan worden gevonden.

Laat een paar dagen voordat je op vakantie gaat de controle al een beetje los.

Het is moeilijk om de controle los te laten als ondernemer, maar zie het als een test. Door de vakantie en het los laten van controle kan je goed zien of dat wat je dagelijks doet wel zo nodig is om zelf te doen. Misschien ontdek je dat een werknemer heel goed is in die taak die jij hebt, het zelfs beter kan of met meer plezier doet. Een mooi moment om te zien of je taken die je nu doet misschien beter kunt delegeren. Als ondernemer ben je zo gewend om de touwtjes in handen te houden, maar je kunt jezelf daarmee ook voorbij lopen terwijl dat niet nodig is als je taken maar op de juiste manier delegeert. Het kan aanleiding zijn voor een goed gesprek met de medewerker na je vakantie. Misschien hoopte de persoon al op nieuwe taken of andere om gemotiveerd aan de slag te blijven.

Een vakantie nemen als ondernemer helpt je om jouw visie te verbreden. Niet door er toch (stiekem) dagelijks mee bezig te zijn al is het in je hoofd. Juist door je ogen te openen voor andere dingen brengt je de nodige inspiratie.

Het meest belangrijke om wel op vakantie te gaan? Weer even terugkomen bij jezelf want je bent vast meer dan een ondernemer.

Over de schrijver
Reactie plaatsen