Emotie eten en de feestdagen | last van decemberstress?

Emotie eten en de feestdagen | last van decemberstress?

Emotie eten is geen oplossing voor de decemberstress

Emotie eten is iets eten niet, omdat je honger hebt, maar door emoties. De decembermaand is dan de maand waarin je het extra lastig kunt vinden om niet door emoties te gaan eten.

En dat zijn er nogal wat. De meeste mensen vinden vaak als het op emoties aankomt de decembermaand het meest lastig.

Thuis last van decemberstress door de feestdagen

Leuk die feestdagen, voor veel mensen is de decembermaand een groot feest. Kijk je bijvoorbeeld naar landen als Mexico dan zorgt iedereen dat ie zo rond de 15e van de maand thuis is en wordt je op sommige dagen wel gevraagd om te verschijnen op drie verschillende feesten die vrienden en familie verzorgen. Niet dat je op al die feesten verplicht bent te verschijnen, maar alles en iedereen staat in het teken van samen zijn en plezier maken.

De feestdagen zorgen vaak ook voor veel stress. Inkopen doen voor gezellige avondjes, shoppen voor kado’s en zeker als je kinderen hebt kan dat nog een hele uitdaging zijn want natuurlijk moet je dagen zoeken voor dat kado dat als eerste op de lijst staat. Voordat je het weet zijn er artikelen uitverkocht en krijg je alleen al stress, omdat je dat speciale kado niet kan vinden.

surprisestress 5 december

De eerste dagen van december ben je in de weer met het maken van een surprise voor school of je kind aan het helpen met een origineel gedicht.

Gezellig, maar dit soort knutseluurtjes eindigen ook vaak in een waar drama.

De decembermaand is niet voor iedereen een feest.

De feestdagen worden niet door iedereen gewaardeerd. Verplichte bezoekjes aan familie waarmee je het niet zo goed kunt vinden. Misschien ben je juist alleen en wordt je van die feeststemming om je heen geïrriteerd of verdrietig.

Tot overmaat van ramp zorg al dat ‘moeten’ van jezelf om iedereen tevreden te stellen, het voor iedereen gezellig te maken en goed te organiseren, voor veel stress. Die stress kan zo oplopen dat jij bij de kerstboom zit met een goede verkoudheid, omdat door die stress je weerstand is verlaagd.

Het kan ook een hele nare tijd zijn waarin je met je emoties geen raad weet. Misschien mis je een dierbare en is het voor jou een maand van rouw. Juist in de decembermaand komen de herinneringen boven, herinneringen aan situaties en gebeurtenissen die je misschien nog niet goed een plek hebt kunnen geven.

Decemberstress op het werk

Werk je? Dan bezorgt het werk je misschien ook een doosje aspirine.    stress op het werk feestdagen

  • Deadlines moeten worden gehaald.
  • De facturen moeten de deur uit.
  • Orders moeten worden afgerond.
  • Projecten worden afgesloten.
  • Het magazijn moet worden geteld.
  • Je baas zit op de financiële cijfers te wachten.
  • Er zijn (verplichte) borrels waar je bij aanwezig moet zijn.

En dan je dieet! Je dieet loopt vreselijk in de soep of nou ja, was het maar soep. Vaak is het een wijntje, chocolade, marsepein en boterletters.

Emotie eten tijdens de feestdagen.

Al die drukte, planningen en dagen met vrienden en familie zorgen vaak voor een piek in het beleven van emoties. Emoties die plezierig zijn, zoals verbinding, liefde, samenhorigheid, teamgevoel, empathie en dankbaarheid. De decembermaand brengt ook vaak frustratie, verdriet, boosheid, geïrriteerdheid, chaos, paniek en een gevoel van hulpeloosheid.

Het is niet voor niets dat zoveel mensen uitvallen door overspannen te zijn of een burn-out tijdens de feestdagen of net erna, in januari.

Emoties onderdrukken door te eten.

Al die emoties zorgen er bij veel mensen voor dat ze gaan eten in een poging die emoties te onderdrukken. Het omgaan met gevoelens en emoties is voor veel mensen lastig. We vervreemden er ook van. Emoties en gevoelens zijn voor erg veel mensen een teken van zwakte en daarom mag je ze vooral niet uiten. Zeker in deze tijd waarin druk zijn, stress, ‘moeten en ‘alles voor elkaar hebben’ haast als normaal wordt beschouwd.  Je moet ze zo goed mogelijk verborgen houden. Net zo lang totdat het hoofd niet meer weet dat ook het lichaam erbij hoort en het lichaam klachten gaat vertonen, wat weer voor stress zorgt. En heel vervelend, stress voelen is ook een emotie.

Hoe kan je nou tijdens de feestdagen zorgen voor rust in je hoofd en lijf? Lees de 10 tips tegen decemberstress.

Voelt emotie eten echt als een probleem?

Is emotie eten een probleem voor jou? Heb je er ook last van gedurende de andere maanden van het jaar en daardoor moeite met afvallen of op gewicht blijven?

Emotie eten wordt vaak gebruikt om weerstand te bieden tegen de stress en de – vaak nare-  emoties en gevoelens die daar het gevolg van zijn. Het emotie eten zelf zorgt ook op zijn beurt weer voor emoties waardoor je door te eten je ook niet fijn voelt, maar juist teleurgesteld bent in jezelf of verdrietig.

Emotie eten is niet iets dat je zomaar van de ene op de andere dag kunt stoppen. Er is een reden waarom je het doet en zolang je niets doet aan die reden zal je het emotie  eten alleen kunnen stoppen door wilskracht. Iedereen weet wel dat je aan wilskracht maar weinig hebt, zeker als het op emoties en gevoelens aankomt.

Online training om emotie eten te stoppen:   Emotie eten en afvallen training

Wil je zelf graag ontdekken hoe je het emotie eten kunt doen stoppen of graag samen met een coach aan de slag voor steun en motivatie? Wordt dan lid van de vitabreakclub en volg de training emotie eten stoppen. Zelf of samen met je coach, wat jij het meest prettig vindt.

Twijfels of een training iets voor je is? Laat dan een bericht achter via het contactformulier om teruggebeld te worden voor een gesprek. – wel na de feestdagen als jouw bericht later wordt verzonden dan 20 december –

Wil je intussen lid worden en direct aan de slag? Misschien later nog gebruik maken van een online coach? Dat kan zeker ook. Ga naar de leden omgeving van Vitabreak en meld je aan, je bent binnen 5 minuten bezig met jouw weg naar een leven zonder die grote last van emotie eten.

Let op: de training is niet geschikt bij boulima of anorexia nervosa.

Over de schrijver
Reactie plaatsen