Werk is belangrijk maar privé ook

Werk is belangrijk. Het geeft ons meer dan het salaris aan het einde van de maand. Door te werken komen we in contact met anderen en bouwen we sociale contacten op.  Het zorgt voor zelfvertrouwen, onafhankelijkheid, het geeft ons een doel en het maakt het voor ons mogelijk om een bestaan op te bouwen.

We willen allemaal een net huis, een auto, vakantie en zo zijn er genoeg andere kosten die we belangrijk vinden om te kunnen betalen.

Soms is het werk dat we doen zo belangrijk voor ons dat het moeilijk kan zijn om het werk ook los te laten. Werk kan namelijk ook zo belangrijk worden dat we er haast 24 uur per dag mee bezig zijn.

De balans tussen werk en andere activiteiten is dan weg.

Het werk is mijn passie.

Het is natuurlijk geweldig als wat je doet voor werk jouw passie is om te doen. Als je erg betrokken bent bij de organisatie waar je werkt of jouw eigen organisatie dan voel je de verantwoordelijkheid om het beste van jezelf te geven. Je vindt het succes van het bedrijf dan belangrijk en zet je er elke dag 100% voor in.

Misschien is jouw werk niet jouw passie, maar werk je er al jaren waardoor je een grote binding voelt met de organisatie. Misschien ook met de mensen die er werken en daarom ben je die persoon in het bedrijf waar iedereen altijd op kan rekenen.

Mooi natuurlijk als je die binding voelt met wat je doet. Als je vijf dagen in de week werkt dan is het natuurlijk het meest prettig als jij je op jouw plek voelt. Er zit ook wel een andere kant aan het zo verbonden zijn met een organisatie en de mensen die er werken.

De tijd die je hebt in je leven, heb je maar een keer. Als je de tijd  voornamelijk besteed aan en in het bedrijf, dan is die tijd er niet meer voor andere activiteiten. Er zijn veel mensen die erg veel werken en daar veel plezier en voldoening uithalen. Er zijn ook erg veel mensen waarbij dat op een gegeven moment tegen kan gaan staan en er zijn ook erg veel mensen die er later als ze ouder worden spijt van krijgen.

Meer tijd willen of nodig hebben voor andere dingen dan werk.

Soms lijkt het niet zo maar het leven veranderd elke dag. Zeker in deze snelle en drukke tijd dat we leven is het haast niet bij te houden wat er in de wereld allemaal niet gebeurd. Ook privé maken we veranderingen mee. Je krijgt een partner, koopt een nieuw huis of krijgt kinderen. Dit zijn nog de plezierige veranderingen die we kunnen meemaken, er zijn ook een hoop onplezierige gebeurtenissen te bedenken. De druk om dan tijd beter te verdelen tussen werk en privé wordt dan groter. Je wilt misschien van beide zoveel mogelijk genieten of voelt de verantwoording om er meer voor thuis te zijn.

Helaas lukt dat vaak niet.

We doen er juist alles aan om het allebei vol te houden. We willen ons 100% inzetten voor het werk, en er zijn voor thuis. De tijd die je hebt is wel maar 24 uur, meer op een dag heb je niet. Een van de eerste stappen is dan om geen 8 uur te slapen op een dag maar 6. Een volgende stap is om niet een uitgebreide maaltijd samen te hebben maar iets te eten wat snel kan worden klaargemaakt zoals een pizza in de oven of een frietje. Stoppen met sporten hoort daar misschien voor sommigen nog tussen. Alles wat goed en gezond voor ons is en eigenlijk ook ons op de been hield in die drukke tijden, schaffen we af.

We hebben geen tijd meer voor dat wat zorgt dat we ons gezond en vitaal voelen. Dat gaat soms jaren zo door en misschien denk je dat het zo best prima gaat. Iedereen doet het toch ook zo?

  • Er zijn veel mensen in mijn omgeving die zo leven.
  • Het gaat ook niet anders.
  • Ik heb het veel te druk.

Herken je dit?

Wat te doen als je meer tijd nodig hebt op een dag?

Het antwoord daarop is logisch misschien maar niet altijd en voor iedereen eenvoudig; prioriteiten stellen. Wat is voor jou belangrijk(er)?

Dat het ooit belangrijk was om haast 24 uur per dag bezig te zijn met werk kan nog steeds heel belangrijk voor je zijn, maar er is iets veranderd in je leven wat ook jouw aandacht en tijd nodig heeft.

Het is ook een gewoonte geworden om altijd beschikbaar te zijn. Je nam altijd je laptop, tablet of mobieltje mee naar huis of zelfs op vakantie. Dat lijkt te horen bij wie je bent. Dat veranderen is niet alleen lastig voor jou zelf, maar ook voor de andere mensen in het bedrijf waaronder je baas.

Hoe vindt je die juiste balans want is het geen zwakte als je laat blijken dat je meer tijd nodig hebt voor privé? Mensen rekenen op je, je voelt je nodig, zal dat veranderen? Zal je zelfs jouw baan kunnen verliezen of zal gedacht worden dat je die promotie die je pas hebt gekregen of graag wilt niet aankunt?

Prioriteiten stellen waarbij je er niet onderuit komt om keuzes te maken kan vreselijk moeilijk zijn als je voor je gevoel beiden wilt. Je kunt proberen het heel lang vol te houden om beiden te doen, wat ook meestal gebeurd, maar op een dag kan dat teveel worden.

Stel dus op tijd jouw prioriteiten vast. Wacht daar niet mee omdat je denkt dat het allemaal moet en tijdelijk is. Is het wel tijdelijk of hoop je alleen dat het tijdelijk is? Veranderingen vinden nou eenmaal plaats, dat is bij iedereen zo en zal ook altijd zo zijn. Jouw kennis en kunde komt pas echt goed van pas als je op het punt komt dat je keuzes moet maken in je leven.

Over de schrijver
Reactie plaatsen