Hoe bereid jij je voor op je werk na een vakantie? 10 Tips
16 augustus 2018 

Hoe bereid jij je voor op je werk na een vakantie? 10 Tips

Wat kan je doen om je voor te bereiden op je eerste werkdag?

In  het vorige artikel heb je kunnen lezen wat je tijdens de vakantie zou kunnen doen aan het verminderen van te veel spanning op het werk of werkstress. Er zijn maar weinig mensen die zich ook voorbereiden om weer aan het werk te gaan na de vakantie terwijl er best wat tips zijn om die eerste werkdag met minder stress te laten verlopen.

10 Tips voordat je weer aan de slag gaat.

De vakantie is weer voorbij en het meest ideale is als je nog een dag of twee vrij bent voordat je weer aan het werk gaat. Als je helemaal slim bezig wilt zijn, heb je ervoor gezorgd dat je midden in de week weer begint met werken in plaats van op een maandag. De eerste week het wat rustiger aandoen zorgt ervoor dat je langzaam uit die vakantiemodus komt en went aan het werkritme

Een dag of twee dagen voordat je aan de slag gaat kan jij je al wat voorbereiden op die eerste werkdag. Het zijn vaak kleine dingen die een groot verschil kunnen uitmaken tussen kalm aan de slag gaan of na de eerste twee werkdagen het gevoel hebben dat je weer aan een vakantie toe bent.

  • Koop een plant en neem die plant mee voor op het bureau. Planten op kantoor zou leiden tot een betere concentratie en zelfs tot een verhoging van de productiviteit. Dit volgens weliswaar kleine onderzoeken, maar alles dat helpt om je beter te voelen op de werkplek is wel de moeite waard om te proberen.
  • Koop een goed notitie boek of journal waarin je notities kunt maken van wat je collega te vertellen heeft over het werk dat je aan hem of haar hebt overgedragen voordat je op vakantie ging. Je houdt daarmee het overzicht van wat er is gezegd. Zo na de vakantie kan je wat moeite hebben met het onthouden van alle informatie die op je af komt. Het kan aanvoelen als een emmer die over je heen wordt gegooid.
  • Leg een koptelefoon klaar om mee te nemen naar het werk. Een kantoor kan heel rustig zijn, maar ook vaak een luidruchtige omgeving. Als je vaak wordt afgeleid door geluiden uit de omgeving die zeker in het begin kunnen irriteren, omdat je er weer aan moet wennen, dan kan je die opzetten terwijl je werkt. Luister naar wat rustige muziek als concentreren moeilijk wordt.
  • Heb je een online agenda waarin collega’s vergaderingen of afspraken kunnen plannen? Controleer die dan en laat je niet verrassen door zo’n planning. Vraag jezelf af of het wel zo belangrijk is om erbij te zijn en accepteer het overleg niet als je denkt dat het niet echt nodig is of verplaats het voor later die week.
  • Zorg voor een drinkfles om mee te nemen zodat je altijd voldoende water op je werkplek hebt staan om te drinken.
  • Bereid de dag voordat je weer aan het werk gaat je voor om weer te gaan werken. Zorg dat alles klaar ligt en je nergens naar hoeft te zoeken. Niks is zo vervelend als op het laatste moment te moeten zoeken naar iets dat belangrijk is om mee te nemen.
  • Leg de avond van te voren al kleding neer waar jij je comfortabel in voelt om in te werken. Door je favoriete kleding aan te trekken voel jij je al vaak beter en dat kan je misschien best gebruiken zo op je eerste werkdag na die heerlijke vakantie.
  • Zet de wekker iets eerder dan je normaal doet en maak er een rustige ochtend van. Neem de tijd voor een goed ontbijt en lukt het je om wat eerder van huis te vertrekken? Doe dat dan. Daarmee voorkom je mogelijke frustratie van het drukke verkeer in de ochtend, misschien ben je de spits zelfs voor.
  • Pak die lijst er nog eens bij die je gemaakt hebt in de vakantie. Wat zou je anders willen doen aankomend jaar en welke oplossingen had je daar ook al weer voor verzonnen? Start daar gelijk de eerste werkdag mee en maak van die goede voornemen(s) een gewoonte.
Over de schrijver
Reactie plaatsen