De valkuilen bij gezonde veranderingen, trap jij er ook in?
Het zorgen voor veranderingen in je leven die een verbetering zijn voor je gezondheid is lastig, misschien herken jij dat wel? Er mee starten is lastig, maar volhouden is nog veel moeilijker. Een reden daarvoor is, omdat het zien van een verandering of het merken dat je iets positiefs hebt veranderd aan je leven, langer kan duren dan je had gehoopt.
We zijn vaak geneigd om naar kortetermijneffecten te kijken en niet naar de langetermijneffecten. Als resultaat niet snel te zien is dan stoppen we ermee. Dat is niet alleen zo bij veranderingen die goed zijn voor je gezondheid, maar voor alles dat we doen. Geen plan hebben, de focus verliezen of het niet goed in beeld hebben, zijn naast uitstelgedrag de voornaamste redenen dat we doelen niet halen.
Het belang van focus en een plan:
Zonder te weten wat het is dat je echt wilt, kom je op een bestemmingen waar je eigenlijk helemaal niet wil wezen. Stel, even een rare vraag; Je wilt uit eten maar je weet nog niet wat, dan kijk je ook naar wat belangrijk is? Of niet?
Je vraag je dan af:
- Wil je in een chique restaurant gaan eten of meer Bourgondisch?
- Heb je trek in vis, vlees of wil je dat het vegetarisch is?
- Zou je lang willen tafelen of heb je maar een uurtje de tijd?
- Gaat je voorkeur uit naar een restaurant in de buurt of wil je best even reizen?
- Moet je van te voren boeken of kan je zo naar binnen stappen?
Bij de kleinste dingen die we doen maken we gebruik van een van tevoren goed doordacht plan. Je loopt anders het risico dat je plan in duigen valt. Zonder een goed idee van wat het is dat je wilt kan je plan al mislukken voordat je begonnen bent. Misschien vertrek je wel naar een andere stad, loop je een willekeurig restaurant binnen waar later blijkt na het bestellen dat je op moet schieten, omdat ze die dag eerder sluiten?
Dat doe je niet, toch? Spontaan zijn kan heel leuk zijn, maar afhankelijk van hoe belangrijk iets voor je is zal je geen stap verzetten totdat je een plan hebt. Een plan zorgt ervoor dat de kans op succes nou eenmaal groter wordt.
Zo zijn er nog meer valkuilen die zorgen dat mooie plannen in duigen vallen.
De stappen om gezonde veranderingen vol te houden:
Stap 1: Overduidelijk, weten wat je wilt.
Zou jij precies weten te vertellen aan iemand anders wat het is dat je wilt? In, laten we zeggen een tot maximaal twee zinnen? Is wat je wilt ook duidelijk of erg vaag? Stel dat je graag wilt gaan sporten voor je gezondheid. Wat voor sport wil je dan gaan doen en wanneer ga je daar dan precies mee starten?
De zin “Ik wil gaan sporten voor mijn gezondheid” zegt niet veel. Wat voor sport je wilt gaan doen en wanneer je daar mee gaat beginnen, zijn beslissingen die je eerst moet maken.
Wat wil je eigenlijk precies bereiken?
Het kan verleidelijk zijn om direct te beginnen met sporten. Je bent enthousiast en wilt direct in actie komen, omdat je geïnspireerd bent. Daarmee negeer je wel de voor jou belangrijke valkuilen want wat is het dat je wilt bereiken en hoe weet je dat je het hebt bereikt? Precies weten wat je wilt en waarom zorgt ervoor dat je door zult zetten, ook als je een keer minder zin hebt. Door te weten wat je wilt en waarom kan je jouw vorderingen meten, zoals een trap op rennen zonder buiten adem te raken.
Stap 2: Begin rustig.
Door je enthousiasme ga je misschien flink aan de bak. Bij het doorvoeren van veranderingen werkt dat zelden. Denk bijvoorbeeld eraan dat je daardoor blessures kan oplopen. Door kleine stappen te zetten is het veel makkelijker om vol te houden. Is het een erg grote verandering? Maak die stappen dan zo klein mogelijk, zodat je aan die veranderingen rustig kunt wennen en er een gewoonte van maakt.
Ook bij een dieet werkt zo’n grote stap niet, het is een te grote verandering wat het heel moeilijk maakt om vol te houden. Heel de dag kauwen op een paar worteltjes of rauwe groente kan ook zo’n grote verandering zijn voor je lichaam dat je last krijgt van je darmen.
Stap 3. Denk aan het succes.
Door te denken aan dat het je zal lukken maak je meer kans van slagen en hou je voor jezelf ook de motivatie erin. Verwijt jezelf niets als het een dag niet lukt of tegen zit. Wil je misschien dagelijks gaan mediteren? Denk dan niet “ik zou moeten mediteren”, maar herinner jezelf eraan waarom het je waard is om te mediteren. Waarom of waarmee zal het je helpen?
Je innerlijke stem is belangrijk als het gaat om motivatie.
Stap 4: Verwacht tegenslagen.
Niets gaat altijd goed als je iets wilt veranderen. Er zullen altijd momenten zijn dat het niet lukt. Experts schrijven over fasen van verandering, dat hoort gewoon bij het proces van veranderen.
Welke uitdagingen kan je voor jezelf verwachten en kan je nu al oplossingen bedenken voor situaties die het je moeilijk kunnen maken om vol te houden?
Stap 5: Stop met alles-of-niets-denken.
Een zwart/wit beeld van wat het is dat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen, helpt niet om gemotiveerd te blijven. Realiseer je dat perfectie niet mogelijk is. Als iets je een keer niet lukt of je minder goed afgaat, waak dan voor het te streng zijn voor jezelf. Haal gewoon diep adem en lach erom, zet jezelf daarna weer op het goede spoor en ga verder.
Stap 6: Jij bent verantwoordelijk.
Realiseer je dat de enige persoon die iets kan veranderen jij zelf bent. Neem ook die volledige verantwoordelijkheid. Verwacht niet dat iemand anders je precies verteld wanneer en wat je moet doen, neem zelf de controle. Juist door die controle te nemen zal je met het bereiken van kleine successen trots zijn op jezelf en meer en meer het gevoel krijgen dat het je gaat lukken.
In de online omgeving voor leden kan je de training: “plannen is een werkwoord” volgen welke je stap voor stap meeneemt om een goed plan te maken, zodat je goed van start gaat als het gaat om doelen die je wilt bereiken.
Wordt lid en krijg dan ook toegang tot de overige trainingen die zullen helpen bij een gezonder en energieker leven.