Door stress kunnen veel klachten ontstaan. Een van die klachten kan zijn dat je vaak last hebt van hoofdpijn. In erg veel gevallen van hoofdpijnklachten is er sprake van spanningshoofdpijn. De pijn begint vaak in de nek en straalt dan uit naar het hoofd.
Pijn in de nek die dan ervaren wordt ligt op de grens tussen de nek en waar de schedel begint. Als stoelmasseur die regelmatig bij bedrijven langs gaat en veel mensen masseert, vind ik vaak zo’n knoop of verdikking van de spier in de nek. Zo’n verdikking in de spier is meestal vrij klein maar kan voor een stevige hoofdpijn zorgen. Dat wil niet zeggen dat je altijd zelf zo’n knoop in de nek voelt. Het komt ook voor dat je een spierknoop pas echt voelt op het moment dat er op gedrukt wordt.
Een massage helpt pijn te verlichten of weg te nemen maar zo’n knoop kan ook weer terugkomen, vaak door een verkeerde houding maar er kunnen ook andere redenen zijn waarover je verderop kunt lezen.
Als je regelmatig een massage neemt, dan zal zo’n knoop niet de kans krijgen om verder te ontwikkelen in een nek die vast zit. Je kunt ook (tussendoor) oefeningen doen om de nekspieren soepel te houden. De oefening hieronder beschreven kan je gebruiken, ook als je last hebt van hoofdpijn.
Een oefening die helpt om de spieren in de nek los te krijgen is:
Vouw je handen in elkaar en plaats deze achter je hoofd. Zet je duimen achter in je nek, naast de wervels op de spieren dicht bij de schedel. Ga dan rustig naar achteren toe met je hoofd. Doe deze oefening een paar keer en masseer voorzichtig de spieren met je duimen als je naar achteren leunt.
Let wel op bij migraine. Migraine is een andere soort hoofdpijn dan spierspanningshoofdpijn. Deze oefening kan dan nog wel fijn voor je zijn maar doe het wel voorzichtiger.
Meer oefeningen? Zie de pagina TLastics voor oefeningen tijdens een workshop op locatie.
Hoofdpijn door de ogen.
Een andere vorm van spierspanning is de oogspanning. Door te werken bij slecht licht kan je last krijgen van druk achter de ogen of juist een snijdende pijn die voorkomt dat jij je kunt concentreren.
Misschien heb je er wel eens eerder van gehoord maar naast slecht licht, zorgen emoties ook voor oogspanning. Emoties blijken invloed te hebben op de ogen wat zich kan uiten in hoofdpijn. Als je last hebt van hoofdpijn, probeer dan eens of het minder wordt door de ogen te ontspannen. Knipper met de ogen of doe de ogen even dicht.
Oorzaken van oogklachten bij kantoorpersoneel.
Er werd altijd gedacht dat de oorzaak van oogklachten op het werk zou komen van slechte verlichting. Denk bijvoorbeeld aan te weinig daglicht of het licht van een computerscherm. Gebleken is dat 1/3 van de oogklachten veroorzaakt wordt door stress op het werk onder kantoorpersoneel. Hoewel slecht licht inderdaad voor oogspanning zorgt, blijkt ook stress een grote invloed te hebben.
Klachten die zouden kunnen voorkomen naast hoofdpijn zijn:
Branderige ogen.
Jeukende ogen
Tranende ogen
Trillende oogleden
De oorzaak van de klachten wordt gevonden in het stresshormoon adrenaline dat zorgt voor een verhoogde hartslag en dat bloed krachtig door het lichaam wordt gepompt. Tijdens zo’n stressreactie spannen spieren aan. Dat geldt ook voor de oogspieren. Door de spierspanning van de ogen ga je wazig zien. (Bijzonder misschien omdat het toch wel vrij belangrijk is als je wegrent om te zien waar je naar toe gaat maar dat even terzijde.) Hoewel dit effect van stress meestal direct weggaat zodra de stressreactie voorbij is, kan langdurige stress dus wel zorgen voor oogspanning en daardoor hoofdpijn veroorzaken.
Stress veroorzaakt nog meer hormonale veranderingen. Een veel voorkomende hormonale disbalans, zowel bij vrouwen als bij mannen, is oestrogeendominantie. Stress kan de balans tussen oestrogeen en progesteron verstoren. Oestrogeendominantie kan voor hoofdpijn zorgen en voor effect op het brein zoals moeite met dingen onthouden en herinneren. Stress zou volgens wetenschappelijke studies zorgen voor een verhoogd niveau van oestrogeen waardoor oogmigraine wordt verergerd.
Een hele andere mogelijkheid van hoofdpijn door oogproblemen kan gevonden worden bij diabetespatiënten.
Diabetes en oogproblemen
Een van de meest voorkomende complicaties bij diabetes is beschadiging van het netvlies., waaronder de kleine bloedvaatjes in het netvlies. Omdat mensen die veel last hebben van stress vatbaarder zouden zijn voor diabetes kan stress ook zo een reden worden dat je last krijgt van je ogen. Mensen die door diabetes last krijgen van de ogen, ervaren vooral wazig zien. Wazig zien, zorgt weer voor spierspanning wat de cirkel rond maakt omdat je dan hoofdpijn krijgt door het samenknijpen van de ogen. De hogere bloedsuikers kunnen ook de oorzaak zijn van hoofdpijn.
Ik noem diabetes in dit artikel omdat er veel mensen diabetes blijken te hebben zonder dat ze het weten. De symptomen van diabetes zijn namelijk niet altijd even duidelijk.
Andere redenen van hoofdpijn (op het werk)
Hoofdpijn kan ook komen door een verkeerde houding en zelfs door weinig water te drinken. Probeer daarom ook als je tijdens je werk last krijgt van hoofdpijn eens om (ergens) anders te gaan zitten of sta even op, loop een rondje en drink een glas water als je nog niet veel gedronken hebt.
Heb je vaker last van hoofdpijn en is daar geen medische verklaring voor te vinden? Ben je gezond? Overweeg dan eens een (regelmatige) massage. Een massage helpt niet alleen tegen klachten zoals hoofdpijn. Het is een preventieve manier om stress en de daarbij behorende klachten te verminderen en erger te voorkomen.
Naast de bij iedereen herkenbare lichamelijke klachten als pijn in de nek, schouders, armen en hoofd, wordt het lichaam door massages ook geholpen bij klachten die ontstaan door emoties als gevolg van stress zoals vermoeidheid.
Vermoeidheid en hoofdpijn
Sommige mensen krijgen al hoofdpijnklachten na een nacht waarin slecht of weinig wordt geslapen. Anderen krijgen pas last van vermoeidheidssymptomen na een paar dagen. Het zou ook kunnen dat je door een stressvolle gebeurtenis erg moe bent en daardoor hoofdpijn krijgt. Deze vermoeidheid en hoofdpijnklachten gaan vaak snel weer weg zodra je wat rust neemt. Het wordt anders bij langdurige stress. Langdurige stress kan namelijk zorgen voor chronische vermoeidheid. Wees dus waakzaam op veranderingen in je energieniveau.
Vaak wordt niet opgemerkt hoe moe we eigenlijk zijn. Er wordt te lang doorgegaan waarbij geprobeerd wordt om klachten te negeren. Als je dat doet, zal je merken dat je steeds meer moeite krijgt met je te ontspannen. Er zijn veel mensen die zich niet of slecht volledig kunnen ontspannen met vaak hoofdpijn als gevolg zodra wat rust wordt ervaren. Het is dan ook niet vreemd dat mensen vaak in het weekend klagen over hoofdpijn. Denk ook aan het voorbeeld dat veel mensen ziek worden in de vakantie.
We hebben als mens geen aan en uit knop of een dimmer in ons brein. Hoofdpijn hebben is een veelvoorkomende klacht bij vermoeidheid, stress en burn-out. Het kan ook andere oorzaken hebben.
Heb je vaak last van hoofdpijn? Hou dan eens een hoofdpijn dagboek bij en mocht je een afspraak met de dokter maken, neem dit dagboek dan mee om te bespreken.