Last van koude handen door het werken achter de computer?

Last van koude handen door het werken achter de computer?

Het hebben van koude handen en voeten komt veel voor. Vooral in de winter wanneer de temperatuur daalt, wordt de kans op koude handen en voeten groter. Maar niet alleen in de winter, ook in andere jaargetijden hoor je vaak dat mensen last hebben van koude handen, vooral als er veel achter de computer wordt gewerkt.

De oorzaak van koude handen tijdens het werken achter de computer is het verminderen van de doorbloeding. Tijdens computerwerkzaamheden, worden vingers, polsen, armen, schouders en nek meer belast. Door de belasting verminderd de doorbloeding wat het hebben van koude handen verergerd

Doorbloeding van de handen verbeteren.

Wat kan je doen om de doorbloeding te verbeteren zodat je handen weer snel warm worden?

Andere werkzaamheden.

Last van koude handen kan je verhelpen door wat vaker te stoppen en iets anders gaan doen. Dat kunnen andere werkzaamheden zijn of even iets doen waardoor je op moet staan en weg kunt lopen van je bureau. Dat is niet alleen goed voor de doorbloeding van je handen, maar ook goed voor de algehele gezondheid. Haal dus niet alleen koffie of thee voor jezelf, maar neem gelijk iets mee voor jouw collega’s.

Letten op je ademhaling.

Er zijn drie manieren van ademhalen. Daarvan zijn er twee heel bekend, de borst-ademhaling en de buikademhaling. De borst-ademhaling is een manier van ademhalen waarbij de borstkas door nek- en schouderspieren omhoog wordt getrokken tijdens het inademen. Niet alleen worden de spieren hierdoor extra belast, maar is de ademhaling ook kort en snel waardoor de zuurstoftoevoer naar o.a.  de handen minder groot is.

Een andere manier is de buikademhaling. De buikademhaling wordt gebruikt bij ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness, maar hoewel deze manier van ademhalen goed is tijdens deze oefeningen, moeten we ons vaak concentreren om het op de juiste manier te doen. Het is dan ook niet een natuurlijke manier van ademhalen.

De derde manier van ademhalen is de flankademhaling. Bij de flankademhaling adem je goed in en uit. Bij elke inademing voel je de ribben uit elkaar gaan en terugtrekken bij het uitademen. Deze manier van ademhaling is de beste manier om te zorgen voor een goede doorbloeding.

Koude handen hebben is vervelend. Het is niet alleen een vervelend gevoel, maar het zorgt er voor dat je de vingers minder goed kunt bewegen, ze worden stijf.

Oefeningen tegen koude handen.

  1. Strek de armen uit naar de zijkant en draai cirkels met de polsen. Als dit te zwaar is of pijnlijk, ondersteun de onderarm dan door deze op het bureau te leggen met de hand erover heen.
  2. Maak een vuist en open daarna de hand weer, strek je vingers daar bij uit. Herhaal dit een aantal keer. Een paar keer langzaam en dan steeds wat sneller.
  3. Vingeroefeningen zodat de bloedtoevoer weer op gang komt.

Handen opwarmen door te draaienOpwarmen handen met ondersteuningvuist maken

Opwarmen van de handen kan ook door ze onder warm water te houden, ze onder je oksels te stoppen zodat de lichaamswarmte je handen zal opwarmen of door ze zachtjes te masseren.

Hoewel veel mensen last hebben van koude handen (en voeten) is het raadzaam om oplettend te blijven. Raadpleeg je arts bij andere klachten zoals pijn in de handen, gevoelloosheid en verkleuring van de huid.

Over de schrijver
Deed
Door

Deed

op 27 Feb 2018

Door het gebruik van een warmte mat, bijvoorbeeld de verwarmde muismat krijg je heerlijke warme handen. Zelf gebruik ik de verwarmde bureau-onderlegger. Nooit geen koude computer handen meer.

Reactie plaatsen