Vitaliteit werknemers verbeteren met onbeperkt vakantiedagen

Vitaliteit werknemers verbeteren met onbeperkt vakantiedagen

Als werknemer zelf bepalen hoeveel vakantiedagen je opneemt.

Het klinkt misschien als een 1 april grap, maar dat is het toch echt niet. In Amerika zijn er al meerdere bedrijven die de regeling van onbeperkte vakantiedagen opnemen kennen, maar ook in Nederland zijn er bedrijven die dit concept hebben ingevoerd.

 Vitaliteit van de werknemer reden onbeperkt vakantiedagen opnemen

Balans werk en prive voor vitale werknemersDe reden voor een onbeperkt aantal vakantiedagen zou zijn voor het creëren van meer rust, een betere werk-, privé balans en voor de mentale energiebalans.

Misschien wat moeilijk voor te stellen dat het in Nederland kan want de berichten over wat werkgevers doen voor het bevorderen van vitaliteit vallen nog steeds tegen. Volgens een onderzoek van het Zilveren Kruis zou 55% van de medewerkers zich niet gestimuleerd voelen door de werkomgeving om gezond en fit te zijn. Slechts vier op de tien, 39% geven aan dat werkgevers faciliteiten bieden om gezond en fit te zijn. Werkgevers lijken minder belangstelling te hebben voor de vitaliteit van medewerkers en werknemers voelen steeds meer de druk om zelf er meer aan te doen. Het volledige bericht is hier te lezen.

De grote ondernemingen in Nederland lopen voorop als het om vitaliteit van werknemers gaat maar hoe zit dat eigenlijk in het MKB? MKB-Nederland zou zich zorgen maken over het groeiend ziekteverzuim in het midden- en kleinbedrijf. De druk om iets te doen aan arbobeleid in het kleinbedrijf zou daarbij afnemen. De cijfers van ziekteverzuim zijn gegroeid van 3,4% in 2016 naar 3,8% in de eerste vijf maanden van 2018. In het langdurig verzuim neem psychisch verzuim waaronder stressgerelateerde klachten ook toe.

Aandacht voor vitaliteit loont.

Het is al in veel onderzoeken aangetoond dat aandacht voor vitaliteit van werknemers loont. Het vakantiedagen concept zal ervoor zorgen dat werknemers vrij nemen in het geval zij mentaal er even doorheen zitten. Dat is gunstig voor werknemer en werkgever. De werknemer voelt zich niet schuldig door het opnemen van een vrije dag. Voorheen zou zo’n werknemer zich waarschijnlijk ziekmelden of op het werk verschijnen, maar totaal niet productief zijn. Dat de werknemer zich een vrije dag extra gunt is dus ook voor de werkgever in zo’n geval alleen maar gunstig.

De angst dat er veel meer vakantiedagen worden opgenomen lijkt mee te vallen. Het is misschien ook nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. Het is tenslotte een nieuw concept, maar voorlopig lijkt het te werken.

Mogelijkheid om extra vakantiedagen op te nemen

Het moet wel mogelijk zijn in het bedrijf om ook meer vakantie dagen op te kunnen nemen. Zo klagen de werknemers van Netflix dat ze wel zoveel vakantie kunnen opnemen als ze willen, maar dat de bedrijfscultuur dat niet toelaat.

Zo zijn er nog steeds bedrijven waarbij het haast onmogelijk lijkt om alleen al de wettelijke vakantiedagen op te nemen. Een concept als zoveel vakantiedagen opnemen als je wilt zou in zo’n bedrijf geen aantrekkelijke voorwaarde zijn.

Ook als er sprake is van een medewerker met een burn-out wordt het opnemen van extra dagen moeilijk. Taken van een zieke medewerker worden in de meeste gevallen verdeeld over de niet zieke werknemers en dat kan bij een burn-out wel zes maanden tot twee jaar duren. Dat betekent een hogere werkdruk en werkbelasting. Het opnemen van extra vakantie zal op een afdeling waar sprake is van een langdurig zieke werknemer niet snel mogelijk zijn. Het opnemen van vakantiedagen zal altijd nog alleen kunnen als er rekening wordt gehouden met collega’s.

Vakantiedagen niet kunnen opnemen

Stijging aantal vacatures met concept onbeperkt vakantieverlof.

Uit een analyse van Joblift zou er een stijging zijn van het aantal banen met onbeperkte vakantiedagen van 58% tussen juni 2016 en mei 2017 ten opzichte van het jaar ervoor. In het afgelopen jaar, juni 2017 tot mei 2018 zou het aantal banen met nog eens 88% gestegen zijn waarbij onbeperkt vakantiedagen opnemen mogelijk is. Inmiddels zouden 77 Nederlandse bedrijven dit concept hebben ingevoerd.

Wettelijk aantal vakantiedagen in Nederland

Het wettelijk aantal vakantiedagen in Nederland is minimaal 4x het aantal uren dat iemand in de week werkt. Er kunnen meer vakantiedagen worden overeengekomen die  bovenwettelijke vakantieuren worden genoemd. Die afspraken staan in een arbeidsovereenkomst of in de CAO.

Een werknemer heeft dus het recht om al de wettelijke vakantiedagen op te nemen in een jaar. Wettelijke vakantiedagen die iemand niet opneemt in een jaar vervallen het jaar erop per 1 juli.

NOTE: Ook als een bedrijf het concept van onbeperkt aantal vakantiedagen ingevoerd heeft zal het opnemen van vakantie uit de administratie moeten blijken. Dit in verband met het kunnen aantonen dat een werknemer in ieder geval zijn recht op de wettelijke vakantiedagen heeft gekregen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen