Werkgeluk,  hoeveel plezier beleef jij aan jouw werk?
01 juni 2018 

Werkgeluk, hoeveel plezier beleef jij aan jouw werk?

Werkgeluk wat is dat nou precies? Betekent het dat je heel de dag met een stralende glimlach aan het werk bent? Dat je als je werkt het ontzettend gezellig vindt met je collega’s? Je zonder spanning of stress de taken die het werk dat je doet met zich meebrengt kunt afronden elke dag?

Werken hoort erbij. Er zijn mensen die werken en het puur doen voor het geld. Er zijn mensen die werken en er ontzettend veel voldoening uit halen. Er zijn mensen die helemaal niet meer hoeven te werken, maar blijven werken, omdat ze er plezier uit halen. Wat voor plezier is dat dan?

Werk kan op een aantal fronten plezier geven.

  • Je vindt het geld dat je elke maand ontvangt prettig, omdat het je in staat stelt om na het werk er dingen mee te betalen waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld een fijne vakantie of je huis.
  • Werk geeft plezier, omdat je graag onder de mensen bent en door het werk leuke sociale contacten hebt.
  • Het werk dat je doet kan je interesseren. Wat je doet, daar wil je graag meer over weten. Het is waar je graag mee bezig bent.
  • Werken kan je een gevoel geven dat je een bepaalde status hebt of voor je gevoel aangeven wie je bent.

Ongelukkig zijn op het werk.

Brandpunt kwam in april met een uitzending waarin werd besproken dat we in Nederland juist ongelukkig zijn op het werk. Hoe komt dat nou volgens die uitzending? De belastbaarheid van werknemers, de informatie die we dagelijks moeten verwerken en het constant aan staan levert op de lange duur uitputting bij werknemers waardoor zij niet meer productief zijn. Werknemers zijn 40 uur per week op het werk, maar meer aanwezig dan bevlogen aan de slag. Het kost een hoop geld dat werknemers niet bevlogen zijn met het werk dat ze doen, zo’n 360 miljard. Het dubbele van de kosten van werknemers met een burn-out.

Werkgeluk is daarom zowel belangrijk voor de werknemer als voor de werkgever. Dat heeft niets te maken met “verwennerij van de werknemers” maar met aandacht voor een gezond en prettig werkklimaat waar beide partijen baat bij hebben.

Waarom kan je ongelukkig zijn met je werk?

Er zijn veel redenen waarom iemand zich niet gelukkig kan voelen met het werk. Het werk zelf, de omgeving, collega’s, noem het maar op wat de redenen kunnen zijn. Al die redenen zijn samen te vatten in één zin. Een zin waarbij direct duidelijk wordt hoe een oplossing gevonden kan worden.

Als iemand zich ongelukkig voelt dan is de reden dat er een kloof is tussen schijn en werkelijkheid.  Een verschil tussen hoe je denk dat het zou moeten zijn en hoe het werkelijk is. Voor de een is die ‘kloof’ niet zo groot, maar voor de ander komt wens en werkelijkheid totaal niet overeen.

Je kunt dat proberen te accepteren. Dat heb je misschien ook geleerd van je ouders of je ziet het jouw vrienden ook doen en denkt dat het zo hoort. Dat het er nu eenmaal bij hoort. Werk hoort voor je gevoel misschien niet leuk te zijn. Het is gewoon iets dat je moet doen, tevreden mee moet zijn, blij moet zijn dat je überhaupt een baan en inkomen hebt.

Niet iedereen vindt dat een probleem. Als het werk af en toe wat plezier brengt en je het in staat stelt om voor jezelf of je gezin te zorgen dan kan het prima zijn. Je doet ‘je ding’.  Het hoeft dus geen probleem te zijn dat je het werk niet echt leuk vindt,  maar het kan wel een probleem worden.

Redenen om niet gelukkig te zijn met je werk

  • Het salaris is te weinig
  • Je vindt het werk saai en verveeld je.
  • Je kunt je collega’s niet uitstaan of je baas.
  • Er heerst een hoge mate van werkdruk.
  • De werkomstandigheden zijn niet goed.
  • Er heerst een slechte werksfeer.
  • Je krijgt geen erkenning van het werk dat je doet.
  • Het is te druk, te veel lawaai.
  • Weinig contact met je collega’s door het flexwerken.
  • Je komt niet aan werken toe door vergaderingen, telefoontjes en de stroom van e-mail.
  • Geen ruimte voor persoonlijk initiatief of ontwikkeling.
  • Te veel verandering, zoals reorganisaties.
  • Te veel overwerk of werk dat meegenomen wordt naar huis.
  • De bedrijfscultuur vraagt te veel aanpassingsvermogen.

De reden dat je niet met plezier naar je werk gaat is persoonlijk. Wat de een belangrijk vindt om met plezier aan het werk te zijn is voor de ander niet of veel minder belangrijk. De oplossing om je werkgeluk te verhogen ligt daardoor voor een groot deel bij jezelf.

Hoe kan je jouw werkgeluk verhogen?

Als je jouw werkgeluk wilt verhogen dan is de eerste stap te weten wat je wilt. Wat vindt je belangrijk? Daarbij zou je niet direct moeten kijken naar het werk dat je nu doet. Je moet je huidige baan even ‘opzij’ zetten. Wat is voor jou van belang? Kijk daarbij verder dan het salaris of leuke collega’s. Ga eens voor jezelf na wat jij vindt dat je voor kwaliteiten hebt of wat je leuk vindt om te doen. Vindt je het leuk om leiding te geven of hou je van verkopen en direct contact met klanten?

Als je voldoende tijd steekt in het weten wat je echt plezier geeft dan geeft je dat inzicht in waarom het werk dat je nu doet je juist geen werkplezier geeft.

Door het inzicht dat je krijgt tussen de kloof van wat je wilt en hoe de werkelijkheid is ontdek je misschien dat je het werk dat je doet heel leuk vindt maar niet bij de baas waar je momenteel werkt. De conclusie daaruit hoeft niet direct te zijn dat het beter voor je is om een andere werkgever te vinden. Soms kan je met kleine aanpassingen heel veel aan je werkplezier veranderen. Het belangrijkste is dat je niet passief toekijkt maar actief aan de slag gaat met wat mogelijk het werkgeluk voor jou kan doen toenemen.

Het belang van werkgeluk.

Werkgeluk is heel belangrijk. Als je niet gelukkig bent met het werk dat je doet of waar je werkt dan gaat dat ten kosten van je vitaliteit. Het ‘zuigt’ energie uit je. Dat heeft niet alleen effect op je werkplezier, maar op je hele leven. Mensen zijn emotionele wezens. De emoties die we de gehele dag voelen, laten we niet zomaar los zodra we naar huis gaan. Je neemt dat mee met als gevolg dat je klaagt over je werk thuis of als je met vrienden op het terras zit en lekker hoort te genieten. Dat kan er weer voor zorgen dat er nog meer negatieve emoties bij je opkomen en zo put het je uit.

Je ongelukkig voelen met je werk maakt dat je op meerdere momenten dan alleen op het werk niet goed in je vel zit en stress ervaart. Het wordt zo een cirkel. Het een heeft invloed op het andere. Die cirkel zal je ergens moeten doorbreken, de vraag is waar dat kan bij jou. Daar is niet zomaar een algemeen antwoord op te geven. Feit is wel dat het voor een hoop stress kan zorgen en het nadeel daar weer van is dat het je denkvermogen beïnvloed. Als je langere tijd negatieve stress ervaart dan heeft dat als gevolg dat je verkeerde beslissingen kunt maken. Je denkvermogen wordt dan geblokkeerd.

Geen actie ondernemen als je geen of weinig werkgeluk ervaart is niet het antwoord. Zomaar accepteren dat het is zoals het is zal je niet gelukkiger maken. En ja, soms is de enige juiste beslissing om maar gewoon ontslag te nemen en ander werk te zoeken.

Wil je erover praten of dieper duiken in wat er in jouw situatie mogelijk voor opties zijn om jouw werkgeluk te verbeteren? Neem dan contact op dan kunnen we samen eens kijken wat de mogelijkheden voor je zijn om meer plezier in je werk te creëren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen