8 Tips voor die eerste werkdag na je vakantie.
19 augustus 2018 

8 Tips voor die eerste werkdag na je vakantie.

8 Tips voor de eerste werkdag terug op kantoor:

Heb je er totaal geen zin in om weer te gaan werken? Dat betekent niet direct dat je jouw werk niet meer leuk vindt. Geen zin hebben om na je vakantie aan je werkdag te beginnen is heel normaal en heeft mogelijk alles te maken met de aanmaak van stofjes in het lichaam zoals dopamine en cortisol

dopamine Dopamine is een stof dat zorgt voor een geluksgevoel. Tijdens je vakantie heb je daar genoeg van aangemaakt. Je hebt een periode van rust, ontspanning en gezelligheid achter de rug. Tijd doorgebracht met mensen die belangrijk voor je zijn en leuke dingen gedaan of lekker gegeten. Allemaal momenten dat dit geluksstofje wordt geproduceerd. Dat gaf een heel goed gevoel.

cortisolNu de stress van het werk weer zijn voor de deur staat wordt er door de stress een andere stof aangemaak, cortisol. Cortisol zorgt er juist voor dat de aanmaak van dopanine zal dalen en zet je op scherp, klaar om aan de slag te gaan. Het hoeft helemaal geen ongezonde stress te zijn om de aanmaak van dopamine te remmen en plaats te maken voor cortisol. Gezonde spanning of stress zorgt ook voor de aanmaak ervan.

Je lichaam heeft wat tijd nodig om aan die situatie te wennen en het verlies van de stof dopamine maakt dat jij je minder gelukkig voelt dan toen je vakantie had. Je kunt er wel iets aan doen om te zorgen dat je in een zo goed mogelijk humeur blijft al heb je weinig zin. Door bepaalde voeding te eten kan het dopamine gehalte in het lichaam verhogen. De stof L-dopa in tuinbonen zou ervoor kunnen zorgen dat de dopamine waarden hoger worden.

Tuinbonen en dopamineEr is een studie bij mensen met Parkinson, die juist een dopamine tekort hebben, dat het eten van 250 gram tuinbonen ervoor zorgde dat de dopamine gehalte verhoogde waardoor de symptomen van Parkinson verminderde.

Er zijn ook andere manieren om minder gestrest te zijn dan het eten van 250 gram tuinbonen.

Denk aan de volgende tips op jouw eerste werkdag en je zult dan minder snel geneigd zijn om je koffers weer te pakken voor nog een vakantie.

Tips voor jouw eerste werkdag:

  • Sorteer eerst eens je post. Wat kan direct worden weggegooid? Gooi het dan ook weg en bewaar zo min mogelijk in het bakje “misschien voor later als ik meer tijd heb”. Grote kans dat zo’n moment niet komt.
  • Maak van de gelegenheid gebruik om wat op te ruimen als je daar niet aan toe bent gekomen voordat je op vakantie ging. Zorg voor een opgeruimd bureau, la en kast zodat je alles snel kunt vinden als je het nodig hebt.
  • Schenk wat aandacht aan je collega’s. Het hoeven niet je beste vrienden te zijn, maar informeer naar wat er gebeurd is terwijl je weg was en hoe het met iedereen gaat. Een goede relatie met collega’s is belangrijk voor ieders werkgeluk dus doe in ieder geval wat je kan doen in plaats van te roepen dat je het zo druk hebt vandaag.
  • Probeer niet gelijk alle mails die je gemist hebt te lezen en te beantwoorden. Delete de mails die niet belangrijk zijn en waar je niet op hoeft te reageren en markeer juist de mails die snel beantwoord moeten worden. Maak eerst eens overzicht voor jezelf in je overvolle mailbox en ga pas later in de middag of de volgende dag aan de slag met het beantwoorden.
  • Plan een lunch buiten de deur met een collega. Voorkomen dat je gelijk heel de dag op het werk bent, misschien tussen vier muren op kantoor. Het zal ervoor zorgen dat je jouw energie beter verdeeld. Een eerste werkdag na de vakantie is vaak vermoeiend spaar wat energie voor de middag en voor thuis. Voorkom dat je gelijk na je eerste dag doodmoe op de bank neer ploft zodra je thuis bent.
  • Maak gebruik van een planner en schrijf daar elke week in wat de belangrijke taken zijn en welke taken nog even kunnen wachten. Dat zorgt voor meer rust in je hoofd.
  • Zorg voor een klein alarmklokje dat na elke 50 minuten afgaat, zodat je herinnerd wordt om even op te staan van je bureau of je spieren wat te ontspannen door rekoefeningen te doen.
  • Verlaat je werk op tijd de eerste werkdag. Je hoeft jezelf niet te straffen dat je op vakantie bent geweest door te proberen die verloren tijd zo snel mogelijk in te halen door overwerk.

Wat vind je van deze lijst? Heb je er iets aan of kan je op andere dingen komen? Maak eens zelf een lijst van dingen die je kunt doen. Meestal weten we wel wat nodig is, maar nemen we nooit de tijd om dat eens goed te doen,  zoals zoiets eenvoudigs als een la opruimen.

De la wordt dan alleen maar voller en voller tot het moment dat je er niks meer in kunt vinden en gefrustreerd raakt, omdat het onoverzichtelijk is geworden.

Het zijn vaak kleine dingen die al kunnen helpen meer structuur en rust te krijgen in je werk. Sta eens stil bij wat je het afgelopen jaar jezelf hebt voorgenomen om eens te doen, zodat je meer structuur hebt en waardoor je meer rust kunt krijgen in je hoofd.

Rust in je hoofd de eerste dagen na jouw vakantie

Zorg zeker de eerste dagen voor genoeg slaap, gezond eten en genoeg beweging. Dat zorgt voor een positief dopamine gehalte in je bloed. De meest belangrijke goede voornemens voor je gezondheid en je geluksgevoel (ook op het werk) waar je een gewoonte van zou moeten maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen