De baan vinden die bij je past, weet je wat je wilt?

De baan vinden die bij je past, weet je wat je wilt?

Hoe vind je nou die leuke baan?

Zoek jij naar een baan die bij je past? Die beter aansluit bij wie je bent? Die baan die beter aansluit bij wat je kan en wat je voor jezelf in de toekomst ziet dan je huidige baan? Op zoek gaan naar een baan is meer dan je inschrijven bij een uitzendbureau of de plaatselijke vacatures nalopen. Het zoeken naar een baan die bij je past, begint bij jezelf. Want weet je wel wat je wilt?

Een baan waarmee jij je prettig voelt zal aan een aantal basisvoorwaarden moeten voldoen.

Denk dan aan:

  • Werkuren en werkdagen. Wil je fulltime werken of liever minder uren? Zijn er bepaalde dagen dat je liever niet werkt, omdat je de zorg hebt voor kleine kinderen of misschien je ouders? Zou je liever een dag in de week vrijwilligerswerk willen doen en daarom maar 4 dagen in de week willen werken of vind je het juist fijn om in de avonden te werken?
  • De reistijd. De reistijd kan een obstakel zijn. Misschien niet in het begin, omdat je de baan erg leuk vindt, het een grote uitdaging voor je is of de kans van je leven om een bepaalde functie te hebben. Op den duur kan reistijd wel heel belastend voor je zijn. Reistijd is een oorzaak dat de balans tussen werk en privé wordt verstoord. Als je elke dag 1,5 uur heen en 1,5 uur terug nodig hebt voor reizen dan is dat wel 15 uur per week. 15 uur die je niet kan besteden aan vrienden, familie, studie, jouw hobby of een sport.

Misschien denk je aan nog meer voorwaarden, maar andere voorwaarden gaan niet om wat praktisch is, zodat de balans tussen tijd voor werk en privé zo goed mogelijk is, maar meer om jezelf  als persoon.

De tijd om te gaan solliciteren is al in volle gang.

In de afgelopen jaren tijdens de crisis waren veel mensen alleen al blij als ze een baan hadden. Zoals aan alles ooit een einde komt, zo is dat ook met het niet kunnen vinden van werk. Werknemers staan nu te springen om personeel en bieden zelfs direct vaste contracten aan zolang jij (die het bedrijf verder kan helpen), maar voor hun komt werken. Liever gisteren nog dan vandaag. Een mooie periode om van baan te veranderen als je het de laatste jaren tijd vond om eens om je heen te kijken naar wat er nog meer voor mogelijkheden voor je zijn.

Je kunt dan direct gaan kijken naar een baan die praktisch gezien beter bij je past. Misschien is je salaris of de secundaire arbeidsvoorwaarden wel een reden om van baan te veranderen. Voordat je dat doet en je laat verleiden, sta eerst een stil bij meer dan tijd en geld. Want wat is het nu dat je werkelijk wilt? Hoe zie jij jezelf over 1 jaar of over 5 jaar? Wat doe je dan het liefste?

Het vinden van een baan dat bij je past is een lastige opgave. Niet alleen, omdat je dan eens goed moet kijken wat voor functie bij je past, maar ook in welk bedrijf.

Wat vind je eigenlijk belangrijk?

Om erachter te komen wat je belangrijk vindt, kan je kijken naar wat jouw kernwaarden zijn. Kernwaarden zijn die dingen die je echt belangrijk vindt.

Voorbeelden van kernwaarden zijn: gezondheid, passie, persoonlijke ontwikkeling, verbinding, betrokkenheid, veiligheid of bijvoorbeeld waardering.

Uit zo’n lijst van kernwaarden kan je eens kijken welke waarden voor jou het meest belangrijk zijn en waarom. Die kernwaarden geven aan wie je eigenlijk bent en waar jij je goed bij voelt. Een bedrijf en baan vinden die aansluiten bij die waarden levert direct heel veel op voor de kwaliteit van je leven.

Je bent tenslotte veel tijd per week bezig met je werk, werk dat zo goed mogelijk aansluit bij wie je bent en wat je op dit moment belangrijk vindt is natuurlijk wel zo prettig. Er zijn veel mensen dagelijks aan de slag met hun werk waarvan ze vinden dat het werk niets meer is dan een verplichting waar aan moet worden voldaan. Werk is voor erg veel mensen iets dat moet. Het niet bevlogen zijn met je werk eist wel op termijn, vaker dan niet, zijn tol. Je kunt last krijgen van een hoge mate van stress of deprimerende gevoelens, burn-out symptomen of echt een burn-out.

Een baan die je nu hebt kan je ook zien als tijdelijke oplossing. Het kan behoren tot je plan om in de toekomst van baan te veranderen. Niets mis mee inderdaad tenzij je andere acties zoals het behalen van diploma’s die nodig zijn tot in de eeuwigheid blijft uitstellen.

Pak het beet, die kans die er nu is op de arbeidsmarkt om een baan te vinden die zorgt dat je met meer passie en geluk op je werk zal verschijnen.

Hoe vind je nu jouw talenten en passies?

Het meest eenvoudige om die te vinden is door te kijken naar de volgende factoren:

  • Wat kan je goed en gaat je makkelijk af?
  • Waar wordt je blij van?
  • Hoe zou jij jouw karakter omschrijven?
  • Waar liggen je (dagelijkse) interesses?
  • Wat voor een hobby doe je graag?

Stel dat je een persoon bent die niet houdt van binnen zijn maar juist van de natuur. Dan heb je al een grote stap gezet. Een kantoorbaan waarbij je heel de dag achter de computer zit, is dan niks voor jou.

Wat maakt het dat je juist liever in de natuur bent? Is het de rust? Hou je veel van dieren of ben je geïnteresseerd in de verschillende planten of insecten? Ook deze vraag kan je veel verder brengen met de vraag wat het nu eigenlijk is dat er voor kan zorgen dat je een baan vindt die bij je past.

Ben je een creatief persoon en hoe uit die creativiteit zich dan? Ontwerp je graag dingen? Teken of schilder je graag? Ben je goed in het vinden van oplossingen?

Schrijf eens op waarvan je vindt dat het bij je past:

  • Ben je flexibel?
  • Hou je van afwisseling?
  • Ben je meer een type voor een informele sfeer of juist niet?
  • Ben je heel behulpzaam?
  • Werk je graag alleen of juist in teamverband?
  • Verzamel je graag gegevens?

Probeer in je hoofd eens die ideale baan te zien alsof je hem al hebt.

  • Hoe zou de perfecte baan er voor jou uitzien?
  • Als alles mogelijk zou zijn, wat zou je dan ideaal vinden?

Een grote belemmering voor het vinden van een baan dat bij je past is het idee dat iets niet bereikbaar voor je is. Als je geen of weinig diploma’s hebt, totaal geen werkervaring in een vak of de 40 bent gepasseerd dan heb je misschien negatieve gedachten over wat voor jou mogelijk is.

Het is nu eenmaal zo dat die drie factoren erg belangrijk kunnen zijn om een baan te vinden en het kan frustrerend zijn als je er niet aan lijkt te voldoen. Het is dan een kleine stap om het vinden van een leuke baan somber in te zien, je kunt zelfs cynisch worden. Juist door heel negatief te denken over je mogelijkheden maak jij het jezelf moeilijker dan het misschien in werkelijkheid is.

Laat je niet ontmoedigen door tekst in vacatures.

Weet je welke baan bij je zou passen en waar je echt voor zou willen gaan? Laat je dan niet ontmoedigen door de vacatures.

Veel vacatures worden uitgezet door bureaus en niet door de bedrijven zelf. Vaak zie je ook een soort standaard opzet van een vacature. De website zou een plek kunnen zijn om je wat in te lezen in wat een bedrijf doet, wie hun klanten zijn en verraad soms wel wat van de cultuur. Helaas zijn veel websites niet meer dan een visitekaartje op het web. Uit zo’n website haal je dus niet veel informatie.

Veel van die advertenties kunnen er voor zorgen dat de moed je in je schoenen zakt als je ze leest. Denk aan advertenties die vooral gericht lijken te zijn op jongeren van 25 met een universitaire opleiding en 15 jaar ervaring. Zie ook de advertenties met de meest dure termen en Engelse benamingen voor functies en werkzaamheden.

Laat je daar niet door ontmoedigen. Als jij het idee hebt dat je in die organisatie prima past, dat het de functie is die je graag wilt en aansluit bij wie je bent en wat je kan, solliciteer dan. Prik door de woorden van zo’n advertentie heen

Lijkt de functie je iets, maar heb je vraagtekens bij het bedrijf door hoe de vacature is opgesteld? Vraag jezelf dan af of je wel wilt werken voor dat bedrijf. Ga anders eens op onderzoek uit. Kijk eens of je medewerkers van het bedrijf kunt vinden op LinkedIn. Door de profielen te bekijken krijg je misschien meer gevoel bij de werksfeer die er heerst.

Laat je niet ontmoedigen als veel vacatures niet bij je lijken te passen. Blijf consequent zoeken naar een bedrijf en functie die wel aansluiting heeft met jou als persoon.

Geen reactie op je sollicitatie.

Er zijn heel veel mensen die zoeken  naar een baan of naar een andere baan. De kans dat jouw sollicitatiebrief op de stapel ‘afgewezen voor een gesprek’ komt is dan ook groot.

Vervelend want je steekt er een hoop tijd in. Je maakt een mooi CV en zoekt het internet dagelijks af naar nieuwe vacatures, maar die baan vinden die bij je past schijnt je maar niet te lukken.

Wist je dat in maar 4% van de gevallen je met succes een baan op het internet vind? Ook het vinden van een baan via een uitzendbureau of detacheringsbureau is laag. Je hebt dan maar zo’n 7% kans op het vinden van die leuke baan en de kans is nog lager als je opzoek bent naar een baan met een leuk salaris.

Zie ook onderstaande gegevens uit een onderzoek van intermediair over hoe vaak je als man of vrouw mag verwachten benaderd te worden in een jaar voor een functie.

Baan die bij je past?

Wat is dan de manier om een baan te vinden? Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je zorgt dat jouw cv duidelijk laat zien wat je kan en wie je bent. Als dat op orde is en je weet bij welk bedrijf of welke bedrijven bij je passen, ga dan op zoek naar de persoon in dat bedrijf die je aan een baan kan helpen. Probeer met die persoon in contact te komen.

Dat kan door gewoon te bellen, na te gaan waar je kans maakt om die persoon te ontmoeten, zoals op een beurs of probeer in contact te komen via LinkedIn.

Als het je niet lukt om die leuke baan te krijgen

Lukt het allemaal niet? Denk dan na over wat er mogelijk fout gaat, vraag eventueel hulp bij het opstellen van je brief en CV of neem eens contact op met een loopbaancoach of life oach om je te helpen zoeken naar bedrijven en functies die bij je aansluiten.

Soms is het ook beter om even te blijven waar je zit of een baan aan te nemen die in ieder geval zorgt dat je de rekeningen kunt blijven betalen. Gebruik die tijd nuttig door het volgen van een opleiding, een cursus, het meedoen aan workshops of lezen van boeken. Blijf jezelf ontwikkelen in het vak waar je interesse in ligt en hou het solliciteren vol. Als je er echt geen voet mee aan de grond krijgt of niet een fijn bedrijf vindt om bij te werken, overweeg dan eens de mogelijkheid om voor jezelf te beginnen.

Voor jezelf beginnen is ook pittig en vraagt ook om heel veel voorbereiding, maar misschien ben je inderdaad wel erg goed in je vak en prima in staat om het ondernemerschap onder de knie te krijgen. Je kunt tenslotte alles leren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen