Stoelmassage op kantoor voor pijnlijke nek en schouders.

Stoelmassage op kantoor voor pijnlijke nek en schouders.

Pijnlijke nek en schouders op kantoor?

Een pijnlijke nek en pijnlijke schouders zijn veel gehoorde klachten van mensen die de gehele dag achter een computer werken. Een reden daarvoor is dat er lang achter elkaar eenzelfde houding wordt aangenomen. Niet alleen dezelfde houding, maar vaak ook een verkeerde.

Daar heeft de stand van het bureau, de stoel en of het beeldscherm mee te maken. Dat zijn vaak de eerste maatregelen die worden genomen om de houding achter het bureau te verbeteren.

Hoewel het bureau en de stoel nog zo goed kunnen zijn afgesteld, naarmate een uur vordert ga je meestal meer en meer hangen. Lang rechtop blijven zitten houden we niet vol. Als je geconcentreerd bezig bent dan wordt het steeds lastiger om je bewust te blijven van hoe je achter de computer zit.

Verkeerde houding achter je bureau zorgt voor pijnlijke spieren.

Lang zitten is niet goed voor het lichaam. Als we achter een bureau werken, werken we vaak zo’n twee tot drie uur door voordat we eens opstaan om iets te drinken te halen. Van die twee tot drie uur zitten we vaak ook nog de meeste tijd onderuitgezakt of scheef.

Door het zitten verslechtert niet alleen de bloedsomloop, maar worden de spieren zo belast dat ze stijf worden. Die stijfheid van de spieren lijdt er uiteindelijk toe dat ze pijnlijk worden en een verkeerde beweging kan dan zelfs zorgen voor een blessure.

Niet alleen de houding zorgt voor pijnlijke spieren in nek en schouders.               cortisol

Naast de manier en de duur dat we zitten is er ook nog een andere reden dat spieren in nek en schouders zeer gaan doen. Door lang achter elkaar heel geconcentreerd bezig zijn met iets wordt er spanning opgebouwd in het lichaam. Die spanning zorgt voor stress wat een verhoging betekent van cortisol in het lichaam. Cortisol is een hormoon dat door het lichaam wordt geproduceerd in tijden van stress.

Wat doet cortisol met spieren?

Cortisol zorgt voor afbraak van spierweefsel. Als je regelmatig last hebt van spanning en stress door stressvolle werkzaamheden dan kan je door die constante verhoging van cortisol ernstige klachten krijgen.

Cortisol zorgt naast spierafbraak voor nog meer risico’s zoals een hoge bloeddruk, slechter kunnen slapen, krimpen van de hersenen en je kunt er ook door aankomen. Een aantal nare verschijnselen die je liever niet hebt.

Massage waaronder stoelmassage verlaagd de cortisol in het lichaam. Naast het verhelpen van die vervelende klachten als hoofdpijn en pijn in de nek en schouders verhelpt een stoelmassage dan ook nog meer klachten. Klachten die ernstiger zijn voor het lichaam dan een stijve nek.

Door spanning en stress trekken we onze schouders op.

Loop en zit jij rechtop of loop en zit je vaak voorovergebogen en met opgetrokken schouders? Als we spanning in ons lichaam voelen dan trekken we automatisch onze schouders op. Denk maar eens aan wat er gebeurd als je schrikt. Veel mensen lopen en zitten zonder dat ze daar erg in hebben regelmatig met gespannen en opgetrokken schouders wat de spieren belast. Door die belasting krijgt je pijnlijke schouders en last van je nek. Niet alleen de spieren in je nek en schouders, ook de borstspieren hebben daar mee te maken. De borstspieren staan namelijk in verbinding met de spieren in je nek en schouderpartij. Wat er dan gebeurd, in het kort, is dat de borstspieren ‘korter’ worden. Ze trekken als het ware aan de spieren in de schouders die op hun beurt dan constant op spanning staan.

Is dit het geval, dan zal een stoelmassage verlichting kunnen geven, maar zou een afspraak met een masseur beter zijn. Je kunt dan gemasseerd worden op een massagetafel waarbij niet alleen de nek en schouderspieren worden gemasseerd maar ook de arm-, en borstspieren.

Je kunt dit voor een deel ook zelf verhelpen. Het hangt er wel vanaf hoeveel last je er van hebt en hoelang je er al mee rondloopt.

Een goede oefening die je ook achter jouw bureau kunt doen en een paar keer per dag zou moeten herhalen:

OEFENING: rekken borstspieren achter je bureau:

Ga rechtop zitten of staan en spreid je armen. Zorg dat je armen zijwaarts zijn op dezelfde hoogte als de schouders en spreid daarna de vingers uit elkaar. Trek dan beiden armen tegelijkertijd naar achteren toe. Hou deze positie even aan en voel de spanning uit de armen en borstspieren trekken. Draai de handen een paar keer om en om. Dus een paar tellen de handpalm naar voren en daarna een paar tellen de handpalm naar achteren. Herhaal de oefening 3 keer.

Door het losmaken van de borstspieren zullen ook de spieren in je nek en schouders wat ontspannen. Dat wil niet zeggen dat een goede sportmassage niet nodig is om er vanaf te komen. Door de verkorting van de spieren zal zelfs een sportmassage een aantal keer herhaald moeten worden wil je snel van die verkorte spieren af komen.

Besteed aandacht aan je spieren.

Een stoelmassage op kantoor lijkt misschien een overbodige luxe, maar is dat zeker niet.  Het helpt bij klachten die al zijn ontstaan en zorgt ervoor dat klachten niet erger kunnen worden of dat klachten zelfs nauwelijks voorkomen. Door regelmatig aandacht te besteden aan de spieren door middel van een stoelmassage wordt de doorbloeding verbeterd en spieren weer soepel gemaakt. De nare knopen die zo pijnlijk kunnen zijn worden op tijd ontdekt en verholpen.

Nog geen stoelmasseur op kantoor?

Als er bij jou op kantoor nog niet regelmatig een stoelmasseur langs komt, wees dan extra alert op hoe lang je achter elkaar zit. Zet een klein klokje neer waarmee een zacht alarm op ingesteld kan worden. Zet dat alarm op elke 50 minuten dat je aan het werk bent. Gaat het alarm af, sta dan even op of doe wat kleine rekoefeningen achter het bureau. Helaas voor de baas dat je elke keer van je werk afgaat, maar het gaat tenslotte om je gezondheid en daar zal je baas jou uiteindelijk dankbaar voor zijn.

Tenslotte zal je minder klagen over je niet kunnen concentreren door last van pijnlijke spieren in je nek en schouders of hoofdpijn. Je zult je minder ziek melden, omdat de pijn in je nek zo is opgelopen dat alleen al zitten niet te doen meer is of door hoofdpijnklachten.

Onderbreken werk doe je ook voor je ogen.

Ook voor je oogspieren is regelmatig een onderbreking nemen van het werken achter de computer beter. Dat weet je misschien niet maar je oog bevat 6 spieren per oog. Spieren die ook de gehele tijd hard moeten werken. Hoewel er niet is aangetoond dat het werken achter een beeldscherm voor blijvende schade aan de ogen kan zorgen zijn er wel duidelijke klachten.

Denk aan branden van de ogen, vermoeide ogen en het tranen van de ogen. Je kunt daar echt last van hebben. Vermoeidheid van de ogen kan ook voor hoofdpijn zorgen.

Maak gebruik van die stoelmasseur, het gaat om jouw gezondheid.

Werk je wel in een bedrijf waar regelmatig stoelmassage wordt aangeboden? Maak er dan ook gebruik van en wees dankbaar dat jouw bedrijf het goed met je voor heeft als het om jouw gezondheid gaat.

Meer lezen over een stoelmassage op kantoor door Vitabreak of direct contact? Klik dan hier om ons een mail te sturen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen