Stress door veel vanuit huis te werken of is het fijn?
10 juni 2018 
in Stress

Stress door veel vanuit huis te werken of is het fijn?

Werk jij vaak thuis? Voor welke uitdagingen kom jij te staan?

Er zijn veel mensen die heel graag (meer) vanuit huis zouden willen werken. De belangrijkste redenen daarvoor zijn:

Het kan inderdaad heel fijn lijken om veel thuis te werken, misschien werk je al veel vanuit huis, omdat je zzp-er bent en geen kantoor hebt. Thuis werken kan ook voor stress zorgen. In 2017 is er een studie gedaan onder 15 landen waarin gebleken is dat 41% van de mensen die vaak vanuit huis werken veel stress ervaren.

Als je vanuit huis werkt dan ken je vast wel de moeilijke momenten die je weer niet hebt als je op kantoor werkt. Een reden ook voor zzp-ers om een flexibele werkruimte te huren in een gebouw met meerdere zzp-er’s.

Een belangrijke reden voor de stress die ervaren wordt als je veel vanuit huis werkt is het gebruik van mobiele telefoons. De neiging om vaak je telefoon te controleren op berichten en het verband met stress is eens in een ander onderzoek naar voren gekomen.

Wat is zo fijn aan het werken vanuit huis?

  • Je kunt opstaan wanneer je wilt waardoor het ook flexibeler wordt hoe laat je naar bed zou moeten.
  • Prettig als je collega’s je vaak met van alles lastig vallen. Het geeft je de kans om lekker ongestoord te werken.
  • Als je last heb van het geroddel of de werksfeer op het werk. (politiek en klagende collega’s)
  • Het geeft je de vrijheid om te werken wanneer je wilt.

Als je nog nooit of niet eerder vanuit huis hebt gewerkt dan zullen je de redenen die minder leuk zijn om vanuit huis te werken je waarschijnlijk verbazen. Werk je wel al veel vanuit huis, weet dan dat je niet alleen bent om ook stress te ervaren van thuiswerken.

Wat zorgt juist voor stress als je werkt vanuit huis?

  • Gebrek aan structuur
  • Je niet kunnen focussen, snel afgeleid worden
  • Het moeilijk vinden om grenzen te stellen aan waar en wanneer je werkt.
  • De sociale contacten gaan missen die je hebt met collega’s
  • Informatie missen of laat informatie krijgen van het werk.
  • Stress door het gevoel altijd maar ‘aan’ te staan door de computer en mobiele telefoon.

Download E-book thuiswerkenthuiswerken E-book

Gebrek aan structuur:

Als je vanuit huis werkt dan kan het een probleem worden om jezelf te doen stoppen met werken of te beginnen.  Flexibele werkuren kunnen fijn zijn, maar je moet jezelf beschermen tegen teveel willen werken.

Een ander probleem dat je geen structuur hebt kan zijn, omdat anderen in je omgeving je storen in het werk. Familie of vrienden kunnen er niet bij stil staan dat ze je storen, omdat je veel thuis bent en dus naar hun idee beschikbaar.

Social media kan ook lastig zijn. Als je een bericht krijgt en even kijkt op je account van Facebook of Instagram, behoed jezelf er dan voor dat je niet eindeloos de laatste berichten gaat lezen.

Afgeleid worden:

Als je veel vanuit huis werkt dan weten mensen in je omgeving dat ook. Je kunt daardoor afgeleid worden door onverwachts bezoek of telefoontjes. Je kunt ook afgeleid worden als je tussendoor de was gaat doen en het gezoem hoort van de wasmachine of droger. Huishoudelijke taken laten liggen kan lastig gevonden worden, zeker als je daar in het weekend weinig tijd voor hebt gehad.

Afleiding vindt ook plaats als je niet een aparte plek hebt in huis om te werken. Mensen komen en gaan en kunnen je ongemerkt storen bijvoorbeeld door de televisie aan te zetten of vrienden mee te nemen.

Social media en e-mail horen ook thuis bij afgeleid worden. Denk aan meldingen van e-mail berichten die binnenkomen. Voor je het weet ben je met hele andere dingen bezig dan wat je had gepland.

Het moeilijk vinden om je grenzen te stellen.

Je grenzen stellen en dit duidelijk communiceren met anderen kan heel lastig zijn en stress opleveren. Niet iedereen zal het eenvoudig vinden om te begrijpen dat jij moet werken of dat het moeilijk voor je is om je te concentreren als je constant onderbroken wordt. Duidelijk je grenzen communiceren is misschien niet eenvoudig met kinderen in huis. Je kunt het gevoel hebben dat je zowel wilt werken, maar ook aandacht wil geven aan familieleden.  De verantwoording die je voor beide voelt en het gevoel hebben constant te moeten kiezen tussen werk en tijd voor familie of kinderen kan stress geven.

Sociale isolatie.

Als je naar je werk toegaat dan heb je de gehele dag contact met je collega’s. Veel alleen werken en weinig kunnen overleggen over het werk of even een praatje maken met iemand tussendoor is niet mogelijk als je thuis werkt.  Je kunt ook het gevoel hebben dat je dingen mist die op het werk gebeuren.  Veel thuis alleen aan het werk zijn kan eenzaam voelen.

Je niet kunnen focussen op het werk.

Mensen die veel thuiswerken zijn vaak zelfstandig ondernemer zoals een zzp-er. Het kan erg moeilijk zijn om je te concentreren op je werk. Je kunt snel de focus op je doelen voor die dag of de toekomst kwijtraken en bezig zijn met taken die minder van belang zijn om te doen.

Uitstelgedrag is een gevolg van een  gebrek aan focus. Je weet dat je iets moet doen, maar daaraan beginnen en je erop concentreren gaat moeizaam. Je schuift misschien steeds weer belangrijke taken die moeten gebeuren op.

Stress door het gevoel te hebben altijd maar ‘aan’ te staan.

Wanneer zet je de computer uit en kijk je niet meer naar je telefoon om te zien of er nog een belangrijke e-mail binnen is gekomen? Het kan verleidelijk zijn om je mail nog even te checken voordat je naar bed gaat of in de weekenden. 24 uur per dag bezig zijn met je werk brengt een hoop stress met zich mee. Het werk loslaten is veel moeilijker als je thuis werkt dan als je de deur van het kantoor achter je dichttrekt en nog even een halfuurtje moet fietsen om thuis te komen.

Nu dat je weet dat erg veel mensen stress ervaren door veel thuis te werken voel jij je misschien al minder gestrest. Welke van de stressoren ervaar jij? Deel het hieronder en laat het weten als je ergens een hele goede oplossing voor hebt gevonden, zodat je anderen er mee kunt helpen die hetzelfde ervaren.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen