Vakantie oplossing tegen werkstress of burn-out
10 januari 2018 
in Stress

Vakantie oplossing tegen werkstress of burn-out

Het nemen van een vakantie tegen werkstress of een burn-out, het lijkt misschien de oplossing. Veel denken, dat als we in een stressvolle periode leven, een vakantie de oplossing is om je weer fit en energiek te voelen.

Het goede nieuws is, dat het klopt. Er is al in 2001 een onderzoek geweest bij werknemers waarin de stressniveaus in het lichaam gemeten werden vlak voor de vakantie, direct erna en na vier weken.

Het stressniveau nam significant af. Direct na de vakantie bleek dat te zijn gedaald naar de helft van het niveau van vlak voor de vakantie.

Voordat iedereen nu weg klikt om direct een vakantie te gaan boeken. Het is tenslotte 10 januari en dat betekent dat vandaag de vakantiebeurs start, lees nog even verder voordat jij je plannen voor de (zomer) vakantie gaat vastleggen.

Het lijkt namelijk heel goed nieuws dat vakantie kan helpen tegen stress op je werk en zelfs helpt bij een burn-out. Helaas blijk ook uit het onderzoek, dat vier weken na de vakantie het stressniveau volledig terug lijkt te keren op het oude niveau.

Vakantie als stressmanagement techniek?

Als je dus last hebt van stress en je denkt aan het boeken van een vakantie, wacht daar dan nog even mee. Onderzoeken laten namelijk ook zien dat vakantie wel ingezet kan worden als een stressmanagement techniek, maar dan niet door het nemen van één lange vakantie, maar periodiek “ontsnappen” aan de dagelijkse situatie wel. Regelmatig tijd nemen zoals een weekend weg zou een betere oplossing zijn. Even tijd voor jezelf en misschien familie, even in een andere omgeving zijn zoals in de natuur, helpt om beter opgewassen te zijn tegen de emotionele gevolgen die het werkleven met zich mee  kan brengen.

Een later onderzoek geeft ook belangrijke informatie als het gaat om het boeken van een vakantie met de intentie om even de stress achter je te laten. Zeker als het er voor jou dit jaar (weer) niet inzit om op vakantie te gaan kan dit artikel je het misschien wat minder erg laten vinden.

Het blijkt namelijk dat mensen uit het onderzoek in dit artikel helemaal niet gelukkiger zijn na een vakantie. Dus, waarom zou je dan al die moeite doen? Waarom zouden we de tijd voor het plannen van de vakantie en het geld eraan kwijt willen raken als het niet helpt tegen stress? We worden er zelfs niet altijd gelukkiger door.

Gevoel van geluk of vakantiestress?

Een vakantie hebben doet veel voor je gevoel van geluk en ontspanning. Iedereen heeft zo zijn eigen mening en gevoel bij hoe een vakantie moet zijn en de meeste van ons vinden het heel prettig en menen het echt elk jaar nodig te hebben om op te kunnen laden. Er zijn ook mensen die een vakantie helemaal niet zo fijn vinden. Vakantie kan namelijk ook stress opleveren. Denk aan het plannen, waar gaan we naar toe? Welk hotel of camping? Van vragen als hoe komen we op de plaats van bestemming tot is het wel veilig, wat als er iets gebeurd? Al die vragen kunnen zoveel “vakantiestress” opleveren dat deze mensen blij zijn als ze weer thuis zijn en alles als vanouds is.

Helaas is een vakantie dus niet direct de oplossing om beter om te gaan met stress, wat voor stress het dan ook is en waar het dan ook door komt. Werkstress zal toch op een andere manier moeten worden opgelost dan een vakantie van twee weken of meer.

Mocht je toch naar de vakantiebeurs gaan en vol enthousiasme een vakantie boeken, denk dan aan de volgende tips om in ieder geval niet ook last te hebben van vakantiestress. (wat al stressvol kan zijn lang voordat je daadwerkelijk onderweg bent)

Tips tegen vakantiestress:

  1. Boek ruim van te voren, zo heb je ruim van de voren de tijd om details van je trip goed te onderzoeken en voorbereid te zijn.
  2. Op twitter is er een onderzoek gedaan naar het nemen van verre vakanties en is gebleken dat vakanties buiten het eigen land fijner gevonden worden dan reizen in het binnenland. Het zou volgens dit twitter onderzoek meer geluksgevoel geven.
  3. De grootste stressfactoren tijdens de reis zijn reisdetails beheren, zich niet veilig voelen en gebrek aan kennis van de locatie. Denk je dat dit ook voor jou zou kunnen gelden? Wees daar dan bedacht op als je een vakantie uitzoekt. Misschien is een all-in vakantie dan prettiger voor je of in ieder geval een vakantie waarbij je terug kunt vallen op iemand die de plek goed kent.
  4. Maak ruim van te voren een checklist van dingen die je niet moet vergeten om mee te nemen en controleer de geldigheidsdatum van je paspoort.
  5. Een goede tip is ook om de nacht voor je vertrek een hotel te boeken vlak bij Schiphol. Zo heb je geen last van stress door bijvoorbeeld autopech, treinen die niet rijden etc.  Mits je van Schiphol vertrekt natuurlijk, anders heb je er niet zoveel aan.

Meer lezen? Misschien heb je iets aan deze artikelen:

Mindfulness werkt niet altijd bij stress of burn-out

Balans tussen werk en privé

Hier kun je nog meer artikelen over werkstress vinden

Over de schrijver
Reactie plaatsen