Bedrijfsontbijt voor een productieve werkdag

Bedrijfsontbijt voor een productieve werkdag

Ontbijt jij elke dag (gezond)?

Er zijn veel mensen die het ontbijt overslaan, zo’n 1 op de drie mensen zou vaker niet dan wel ontbijten. Niet ontbijten zorgt ervoor dat we weinig tot geen energie hebben en vaak rond de klok van 10 uur trek krijgen en beginnen aan een meegenomen tussendoortje.

Door wel te ontbijten en zeker als het ontbijt genoeg eiwitten bevat, zal je vaak genoeg energie hebben om het vol te houden tot aan de lunch en dat (ongezonde) tussendoortje te laten staan. Juist de tussendoortjes zijn veelal de oorzaak dat we ongemerkt veel te veel kcal eten op een dag dan we nodig hebben. Het zijn ook niet altijd de meest gezonde producten, maar verpakte repen die vol zitten met stoffen die ons ook nog eens doen verleiden om er nog meer van te eten.

Als werkgever sta je daar misschien niet zo snel bij stil, maar als iemand in de ochtend niet productief is of futloos, kan dat heel goed komen doordat de persoon niet of niet gezond ontbijt. Pas na twee koppen koffie zie je de werknemer dan misschien pas alert worden en meer aanwezig.

Ontbijten buiten de deur.

Er zijn ook steeds meer mensen die ’s ochtends ontbijten buiten de deur. Je kunt op zo veel plekken ontbijten, van McDonald’s tot restaurants die stunten met een ontbijt voor een euro. Natuurlijk weer niet overal even gezond. Een bakje yoghurt met wat fruit wordt toch vaak overgeslagen als je ziet dat het bakje al een tijdje in de vitrine staat met een stukje plastic folie eromheen. Dat knapperige croissantje ziet er dan toch misschien wat beter uit.

Waarom ontbijten we vaak niet?

Haast hebben is een reden om niet te ontbijten. Als een ontbijt klaarmaken niet binnen vijf minuten lukt, dan slaan we het liever over. Het is ook een gewoonte. Als je niet gewend bent om te ontbijten heb je ’s ochtends ook geen honger. Ben je wel gewend om goed te ontbijten dan rammelt je maag al voordat je uit bed bent gestapt.

Waarom niet eens een bedrijfsontbijt organiseren? bedrijfsontbijt

Veel organisaties hebben een bedrijfskantine of organiseren de lunch voor medewerkers, maar waarom niet eens een bedrijfsontbijt organiseren?

Eens in de zoveel tijd een bedrijfsontbijt organiseren kan heel veel voordelen opleveren.

Focus op het werk

Door in de ochtend een moment te nemen om in alle rust voor jezelf je te focussen op wat belangrijk is om die dag te doen, ben je veel productiever. Een bedrijfslunch zou zo’n moment kunnen zijn. Even als team focussen op waar de prioriteiten liggen of je kunnen afstemmen op de werkdag kan heel veel doen om er een productieve dag van te maken.

Vergaderen tijdens het bedrijfsontbijt.

Een bedrijfsontbijt eens in de week of maand kan heel goed gecombineerd worden met werkoverleg als team of een vergadering. Het brengt niet alleen een meer ontspannen sfeer maar kan goed werken voor de creativiteit. Vergadering worden vaak gezien als een nare last, een verplichting om bij aanwezig te zijn terwijl we het veel te druk hebben en eigenlijk dat rapport af willen maken.

Zo wordt niet alleen het vergaderen meer ontspannen en wordt er aandacht besteed aan een gezonde levensstijl maar worden mensen door de sfeer ook creatiever en meer betrokken bij de gesprekken.

Gezonde gewoontes.

Als organisatie aandacht besteden aan gezonde gewoontes helpt mensen bij het veranderen van hun ‘mindset’ over wat gezond is. Geef zelf het goede voorbeeld als organisatie als het gaat om gezond eten door het aanbieden van een bedrijfsontbijt. Mensen gaan snel zelf gezonder leven als er mensen zijn in hun directe omgeving die dat ook doen. Door een bedrijfsontbijt te organiseren krijg je als organisatie de kans om het verschil te laten zien in gezonde voeding en ongezonde voeding. Gezond eten is immers de basis van een gezonde leefstijl.

Sociaal contact

Door samen te eten verbeter je het sociale contact tussen mensen in een team. Samen ontbijten kan positief zijn voor het gevoel een team te zijn in plaats van eenlingen die toevallig op dezelfde afdeling werken. Samen eten verbindt, het maakt gelukkiger en dat kan alleen maar positieve gevolgen hebben voor de samenwerking en de mate van plezier en geluk op het werk.

Een bedrijfsontbijt is ook een leuke verrassing voor een team, huur een catering bedrijf in of organiseer zelf een buffet voordat iedereen achter de computer duikt om te beginnen aan een drukke werkdag.

Over de schrijver
Reactie plaatsen