Falen? Wil je wel succesvol zijn?

Succesvolle mensen.

Succesvolle mensen zijn mensen die het woord ‘falen’ maar al te goed kennen. We kennen ze van televisie, internet, boeken en tijdschriften of misschien wel uit onze eigen omgeving. We zien hun succes, maar zelden zien we hoe het ze verging voordat ze succes kregen. We zien niet de vaak domme fouten en vreselijk lastige situaties waarin ze hebben gezeten. We zien niet de  worsteling met zichzelf en de vraag die bij hun speelde als er weer een tegenslag was te verduren “ben ik wel goed genoeg?” We zien niet de werkdagen van vaak meer dan 12 uur die worden gemaakt om alle ballen in de lucht te houden. De frustratie dat dingen niet gaan zoals van te voren bedacht. We zien niet de slapeloze nachten uit angst dat alles dreigt mis te gaan. We zien niet de onbetaalde rekeningen, de stress en soms het verlies van vertrouwen in hun zelf.

Wat we zien is het succes en dat succes kan van alles zijn want ieders definitie van succes is anders. Voor de een betekent het miljonair zijn en voor de ander een goede vader of moeder.  We zien de buitenkant en we zien de situatie in het nu. Succes is ook te vinden in het slagen voor een examen of het bereiken van een ander doel. Het hoeft niet iets te zijn dat in ieders ogen gezien kan worden als een ‘groot’ succes. Het willen behalen van een klein succes, iets persoonlijks, kan net zoals bij grote successen de angst oproepen om te falen.

De angst van het falen.

Maar wat is falen nu eigenlijk en waarom zijn we er zo bang voor? Falen is ergens aan beginnen en ermee stoppen voordat het gelukt is. Stoppen voordat je jouw doel bereikt hebt. Falen is iets uitproberen wat niet blijkt te werken. Falen is nieuwsgierig zijn of een idee een goed idee is en dan tot de conclusie komen dat je jouw idee moet bijstellen wil het lukken.

Falen is niet een eindpunt. Althans, dat hoeft het niet te zijn mits je begrijpt dat ook falen maar een momentopname is net zoals succes kan zijn. Falen is ook niet iets persoonlijks. Dat wat je uitgeprobeerd hebt bleek misschien niet zo te lukken, maar dat houdt niet in dat jij als persoon faalt. Iemand die succesvol is in iets of met iets, is ook niet in alles wat die persoon wilt of doet succesvol.

Wat die persoon alleen uitgeprobeerd heeft bleek wel te lukken en dan moet je niet vergeten jezelf af te vragen voor hoelang dat succes duurt. Net zoals falen ook niet lang hoeft te duren.

[tweetquote]De angst voor falen blijft je alleen achtervolgen als je nooit probeert ergens een succes van te maken.[/tweetquote]

Als je bang bent om ergens mee te falen dan kan het lastig zijn om te geloven dat succes voor iedereen mogelijk is. Dat je toch niet durft om de stappen te zetten komt, omdat het heel menselijk is om alles te over-analyseren. We blijven denken aan hoe iets dan zou moeten en of we het wel goed zien, of er nog andere, betere manieren zijn. We vergelijken onszelf met anderen. Hebben we wel dezelfde of betere capaciteiten? Hebben we dezelfde of betere middelen als een ander die ergens succesvol in is waar we zelf succesvol in willen zijn?

Op die manier lopen we vast in ons eigen denken en met een grote kans op het niet meer zien van hoe de werkelijkheid is. We zien alleen de mogelijkheid van mislukking.

Faalangst komt bij iedereen wel eens voor.

Faalangst is een veelvoorkomende angst. Denk aan de angst om te spreken voor een groep mensen die je niet kent of examenvrees. Het is niet alleen ontzettend vervelend, het zal je ook belemmeren. Zo kan het je belemmeren in je persoonlijke groei en ontwikkeling of denk aan het niet afronden en uitstellen van zaken op het werk. Door faalangst kan je in een vicieuze cirkel terecht komen. Voor iets of om iets te doen voel jij je niet zelfverzekerd genoeg, je bent bang dat het mis zal gaan. Door het niet te doen of uit te stellen daalt juist vaak je zelfvertrouwen nog meer waardoor je in een negatieve cirkel blijft rondlopen.

Faalangst en stress.

Faalangst kan ook een hoop stress bezorgen. Je ervaart een hoop negatieve gevoelens. De angst zelf, de daling van zelfvertrouwen en het piekeren. Faalangst voor het een kan leiden tot angst om ook andere dingen te doen. Het kan gaan leiden tot vluchtgedrag, het weglopen van allerlei situaties die je uitdagen om een stap verder te gaan dan de veilige situatie waarin jij je op dit moment bevindt.

Herkennen van faalangst.

Faalangst zou je o.a. kunnen herkennen aan

  • Rood worden.
  • Het warm krijgen
  • Zweten
  • Trillende handen
  • Buikpijn
  • Diaree
  • Stotteren
  • Slecht slapen
  • Uitstelgedrag
  • Black out

Stel jezelf eens een aantal vragen. Hoe meer vragen je met ‘ja’ beantwoord, hoe meer je kans hebt faalangst te hebben of te ontwikkelen.

  • Maak jij je ongerust over wat je kan?
  • Vergelijk jij jezelf vaak met anderen?
  • Vermijd je situaties die niet bekend zijn?
  • Probeer je niet graag nieuwe dingen uit?
  • Krijg je tijdens voorbereidingen vaak last van hoofdpijn of je buik?
  • Heb je het gevoel weinig zelfvertrouwen te hebben?
  • Doe je dingen liever niet alleen?

Een test voor faalangst?

Hoewel je waarschijnlijk wel heel goed weet, als je eerlijk bent tegen jezelf, dat je last hebt van faalangst kan je diverse online testen doen. Je krijgt dan algemene vragen over verschillende onderwerpen of situaties waarna je kunt zien of je valt binnen het gebied van andere mensen met faalangst. Je kunt door zo’n test meer bewust worden van het feit dat je faalangst hebt en in welke situaties je er het meeste last van hebt. Zo kan je een idee krijgen over wat je zou kunnen doen om er beter mee om te gaan of je zelfvertrouwen wat meer toe te laten nemen.

Je kunt er ook zonder zo’n test zelf heel wat aan doen om je faalangst te verslaan. Door jezelf een tijdje te observeren alsof je naar iemand anders kijkt leer je patronen kennen. Gewoontes die je al jaren (vaak onbewust) hebt. Door die momenten te leren kennen en je gevoel daarbij te analyseren kan je die gewoontes bewust gaan doorbreken. Stap voor stap want een gewoonte veranderen is meestal niet heel eenvoudig. Zeker niet als je dat probeert alleen te doen. Het is dan ook fijn als je iemand hebt die je daarbij zal ondersteunen. Positieve feedback ontvangen en het delen van successen en dagen dat het minder goed gaat helpt.

Wil je eigenlijk wel succesvol zijn?

Eigenlijk houden we onszelf bezig met de verkeerde vraag. We zouden onszelf niet moeten afvragen of het ons wel zou kunnen lukken en hoe dan. Wil je wel iets, maar onderneem je geen actie door faalangst? Vraag jezelf dan eerst eens af of je wel echt ergens succesvol in wilt zijn en waarom?

Wil je afvallen? Hoe graag wil je dat en waarom?

Wil je een promotie op het werk? Hoe graag wil je dat en waarom?

Wil je een eigen bedrijf starten? Hoe graag wil je dat en waarom?

Wat zou het voor je betekenen als het je lukt? Wat brengt het voor je? Vaak genoeg zal je mensen horen over wat ze willen, maar zelden zetten mensen door. Precies de reden waarom er veel minder mensen succesvol zijn in wat ze doen dan mensen die niet zo succesvol zijn. Er zijn veel minder mensen die doorzetten, omdat ze weten, voelen, dat waar ze voor gaan, waar ze zo hard voor willen werken, het waard is.

Succes kost veel voordat het je opbrengt wat je denkt dat het je zal geven.

Succes kan je vrije tijd en geld opleveren. Het kan ook positief zijn voor je gezondheid. Je zult wel eerst op zijn minst vrije tijd, maar vaak ook geld en zelfs een stukje gezondheid moeten inleveren. Zonder genoeg tijd te investeren in dat wat je wilt zal je zelden iets bereiken. Meestal kost het ook een investering in geld en zeer waarschijnlijk zal het ook wat ten koste gaan van je gezondheid door de tijd die je eraan moet besteden waardoor je minder tijd hebt voor ontspanning of sport. Zonder 110% inzet en aandacht voor wat je wilt bereiken zal je weinig kans maken. Daar over nadenken is belangrijk voordat je begint want ben je bereid om voor dat wat je wilt zo hard te werken?

Ben je bang om te falen of ben je bang dat je dingen moet opgeven om succes te behalen?

Falen is vreselijk, het gevoel je doel niet te bereiken hoe hard je ook werkt is frustrerend. Maar vergeet niet dat falen je ook veel biedt. Het geeft je de kans om te leren, het maakt je sterker en als je het lef hebt om door te zetten, creatiever in het vinden van oplossingen. Je leert ontzettend veel over jezelf en met elke kleine stap kom je dichter bij je doel. Je komt dichterbij, omdat je weet dat het een leerproces is en iedereen weet dat je het beste leert door fouten te maken. Je leert veel minder als je alles in een keer goed doet.

Angst voor wat zou kunnen gebeuren.

Als klein kind leren we vaak dat fouten maken niet goed is. We leren de schaamte als we iets niet goed doen. Onze hersenen helpen ons met het naar boven halen van die gebeurtenissen, situaties en gevoelens waar we liever niet aan terug denken. Ze roepen negatieve herinneringen op. Die angst kan zo vervelend zijn dat we liever het risico niet willen lopen en er voor kiezen om dan maar geen succes te hebben. Ondanks dat we het graag willen.

Het is alleen onmogelijk om een leven te leiden zonder in dingen te falen. Zou het ook leuk zijn om een leven te leiden waarin je probeert om zo weinig mogelijk risico te lopen? Zou een leven zonder enige uitdaging niet saai zijn?

Ga gewoon eens iets compleet verknallen.

Begin met iets, het maakt niet uit wat. Dat je een bestseller wilt schrijven lijkt misschien als je nog nooit iets geschreven hebt ver weg. Begin met korte verhalen op een blog. Als je een fietsenzaak wilt kan je beginnen met het repareren van fietsen van mensen in je buurt. Gratis, zodat je kan leren en al aan een klantenkring gaat werken. Wil je een promotie of eigen baas worden? Kijk naar mogelijkheden die je nu hebt, op dit moment, om stap voor stap te groeien.

Schaamte? Angst? Zet het van je af. Zeg geen dingen tegen jezelf als “wat als ik het niet kan”. Denk bij jezelf ‘ik ga hier eens mee beginnen en probeer zoveel mogelijk fouten te maken als ik maar kan maken, zodat ik het beste en snelste kan leren hoe het wel moet.”

Schaamte, angst en schuldgevoelens.

Schaamte en angst zijn gevoelens die boven komen drijven uit een eerdere ervaring en natuurlijk wil je dat gevoel niet weer hebben. Je denkt misschien terug aan die situatie en dat kan je boos, teleurgesteld of verdrietig maken. Dat gevoel, die herinnering zal je niet meer voelen na het behalen van een succes. Zodra je denkt aan die situatie in het verleden die niet ging zoals je had gehoopt, denk er dan niet aan als dat het mislukt is. Denk dat je toen iets gedaan hebt wat niet werkte, ervan hebt geleerd en het nu anders zal gaan aanpakken. Nu je weet hoe het niet moet wordt het makkelijker om het goed te doen als je het opnieuw probeert.

Naast dat jij je schaamt of angstig voelt kan je ook last hebben van schuldgevoelens. “Stom dat ik het zo heb aangepakt” en “hoe kon ik zo dom zijn te denken dat het zo zou lukken? “ Onzin natuurlijk want je weet nooit hoe iets zal uitpakken met 100% zekerheid totdat je het probeert. Er zijn ook zat situaties die van te voren tot in detail worden uitgewerkt en toch mislukken. Je kunt namelijk niet in de toekomst kijken en dus niet weten wat er onverwachts ineens op je pad komt en de plannen in het honderd kan sturen. Er bestaat ook zoiets als overmacht. Er gebeurd dan iets waar jij geen controle over hebt, maar er wel voor zorgt dat het plan mislukt.

Het gevoel hebben dat je er niet goed over hebt nagedacht of te kort bent geschoten helpt je niet verder. Je kunt het verleden er niet mee veranderen, maar jezelf ermee wel in de toekomst belemmeren. Iets dat voelt als een mislukking geeft je geen positieve energie, geen enthousiasme. Zonder die positieve energie en enthousiasme zullen toekomstige plannen niet lukken, omdat je er niet genoeg tijd aan wilt besteden. Je zult dan eerder willen kiezen voor een succes op kort termijn wat succes op lang termijn, maar wel met een heel fijn resultaat dat je heel graag wilt in de weg kan staan.

Tips om het jezelf wat makkelijker te maken:

  1. Accepteer dat falen erbij hoort.

Hoogst irritant als je hard werkt voor iets en je geen resultaat ziet of het gevoel krijgt als een jojo te zijn. De ene dag gaat iets heel goed en ben je trots op jezelf en de andere dag blijkt dat gevoel van succes maar van korte duur te zijn. Dan is het zeer irritant als je dan hoort dat je dingen van de positieve kant moet blijven zien. Beter is het om te snappen dat het leven zo gaat. Soms gaat het goed, soms zit het tegen. Accepteer dat en kijk wat je van de situatie kan leren. Geen probleem en heel begrijpelijk als je boos bent en het lastig vindt. Laat die gevoelens er zijn, ze horen erbij. Ze zijn ook positief soms, omdat ze juist kunnen helpen om door te zetten. Je wilt nu eenmaal iets bereiken en het zal je lukken ook. Gebruik de energie om jezelf weer op de rit te krijgen. Gebruik de kracht om je schouders er nog eens goed onder te zetten zodat je een oplossing vindt.

 

In zo’n situatie is het beter om eens heel eerlijk te zijn naar jezelf. Het is natuurlijk makkelijker om boos te gaan zitten mokken voor de televisie, omdat het niet ging zoals je wou, maar misschien vind je als je eerlijk bent tegen jezelf wel waarom het je vandaag tegen zat.

 

  1. Kijk of je mensen kunt vinden die succesvol zijn of ook bezig zijn met iets waarin ze succesvol willen worden. Sluit je niet aan bij een groep mensen die ook juist last hebben van faalangst. Praten over het probleem helpt je namelijk niet verder, je moet praten over de oplossing en een groep mensen om je heen hebben die gaan voor wat ze willen. Niet die allemaal bezig zijn met hetzelfde probleem.

Het delen van de lastige momenten kan fijn zijn. Toch is er een verschil in mensen die dan alleen willen praten over hoe lastig iets kan zijn, zwoegen en erop hopen dat iemand een makkelijke weg weet en mensen die echt werken aan hun doel. Praat met die laatste groep en niet met de groep die zo aan het zwoegen is om van hun probleem af te komen.

Stel je wilt afvallen, praat je dan liever met iemand die het maar lastig vindt om 5 kilo kwijt te raken of praat je liever met iemand die al 3 van de 5 kilo kwijt is? Zo is het met faalangst ook. Praten over je faalangst zal je niet erover heen helpen, praten met iemand die over zijn faalangst heen is gekomen of eraan werkt en resultaat ziet van zijn acties wel.

  1. Streef niet naar perfectionisme. Faalangst komt veel voor bij mensen die perfectionistisch zijn, maar niemand en niks is perfect. Je kan iets nog zo goed proberen te doen er zullen altijd mensen zijn die kritiek leveren en die kritiek is niet altijd opbouwende kritiek. Je kunt het niet iedereen naar zijn zin maken en er zijn altijd mensen die iets beter kunnen en ook zullen doen. Laat gewoon je beste kant zien, maar blijf realistisch. Vaak is goed, goed genoeg.
  2. Faalangst kan ook goed zijn, omdat het je kan behoeden voor het maken van een ernstige fout. Het laat je nadenken over de kans van slagen en het zorgt ervoor dat je probeert iets van meerdere kanten te bekijken voordat je stappen zet die je niet of maar lastig terug kunt draaien. Het kan je behoeden voor een situatie die je niet wenst.
  3. Doe, lach en leer. Begin gewoon ergens mee en de rest volgt vanzelf. Probeer er van te genieten en trots te zijn dat je het in ieder geval probeert. Pak elke kans om iets te leren aan en stop je energie in het ontdekken van nieuwe kennis en mogelijkheden zodat je elke keer weer een stapje verder komt.

Het maakt niet uit wat je wilt bereiken en hoe succesvol je ergens in wilt zijn. Weet wat het is dat je graag wilt en waarom je daar zo ontzettend graag naar verlangt. Door dat te visualiseren komen de stappen vanzelf en al zijn die stappen nog zo klein en voorzichtig genomen, maak ze gewoon.

 

Wat kan je gebeuren? Dat het je lukt? (al duurt het misschien een tijdje)

Over de schrijver
Reactie plaatsen