Piekeren stoppen, omdat het je slapeloze nachten bezorgt.
Bezorgt piekeren jou ook slapeloze nachten of slaap je juist als een blok, doodmoe van het piekeren overdag? Piekeren is een reactie op een gebeurtenis, een herinnering of toekomstbeeld dat telkens weer terugkomt. Het is niet zomaar nadenken over een situatie. De hersenen zien het piekeren als een dreiging met als gevolg dat er hormonen worden aangemaakt die zorgen voor stressgevoelens.
Het gebeurd vaak zonder dat je er controle over hebt, gedachten dwalen af door een gebeurtenis. Een klein voorval kan al aanleiding zijn om met je gedachten naar een situatie te gaan die je misschien angst, verdriet, boosheid of bezorgdheid oplevert. Het kan ervoor zorgen dat je het moeilijk vindt om een beslissing te maken.
Bij piekeren ben je bezorgd om een situatie en of dat nu terecht is of onterecht dat maakt niet zoveel uit. Het is lastig, omdat het je belemmerd in je dagelijkse leven en vaak zorgt dat je niet of slecht kunt slapen.
Redenen om te piekeren:
Eigenlijk kan je over alles waarover je nadenkt gaan piekeren. Op je werk kan je bijvoorbeeld piekeren over hoe je iets moet aanpakken of oplossen. Je kunt ook piekeren of je iets wel goed doet of goed gedaan hebt.
Piekeren doe je, omdat je een probleem ziet in de toekomst. Je vraagt je af “hoe moet ik het oplossen?” of je piekert over een situatie/gebeurtenis in het verleden. Je vraagt je af “waarom?”.
In het heden, het nu, ervaar je door het piekeren allerlei vervelende gevoelens. Beide situaties zorgen ervoor dat je het gevoel hebt vast te lopen zodra het nadenken over een situatie niet direct een voor jou gewilde uitkomst brengt. Het nadenken gaat dan over in piekeren.
Gevolgen van het piekeren.
Piekeren is naar, niet alleen door de slapenloze nachten waardoor je ’s ochtends vermoeid je bed uitkomt. Het blijft namelijk niet alleen bij negativiteit in je hoofd, je hele lichaam kan erop gaan reageren, omdat je spanning opbouwt.
Als gedachten jouw je rust en geluk kosten, dan zijn ze veel te duur.Gevolgen kunnen zijn:
- Je onzeker gaan voelen
- Uitstelgedrag
- Het kan leiden tot meer piekergedachten
- Faalangst
- Futloos, een tekort aan energie
- Slechte concentratie, niet alleen door het piekeren, maar ook door de vermoeidheid
- Lichamelijke klachten
- Ongezonde gewoontes zoals overeten, stress eten, roken of drinken
- Te veel spanning en stress
Piekeren kan ook een gewoonte worden.
Piekeren leidt meestal niet tot oplossingen. Het kan zelfs een gewoonte worden om te piekeren en je kunt zelfs gaan piekeren over de vraag waarom je zoveel piekert.
Piekeren kan een gewoonte worden als je het vaak doet. Dat komt, omdat als je iets vaak doet, je er goed in wordt. Dat ‘oefenen’ zorgt ervoor dat je het steeds beter doet. Het is waarschijnlijk niet de beste kwaliteit die je kunt bezitten, maar zo werken je hersenen nu eenmaal. Er worden netwerken aangemaakt door het herhaaldelijk piekeren tussen hersencellen. Naarmate dingen zich herhalen, worden die verbindingen steeds sterker.
Denk bijvoorbeeld aan iets willen leren. De eerste keer dat je iets hoort, leest of doet kan je er moeite mee hebben. Door het herhalen ontstaan die verbindingen in het brein. Als je het dan lukt of snapt, oefen je nog meer om nog beter te worden. Zo traint iemand zijn neurale verbindingen en worden ze steeds sterker net zoals je spieren sterker worden als je regelmatig aan krachtsport doet.
Op een gegeven moment zal je dan merken dat het je steeds minder moeite kost, zo is dat ook met piekeren. Je zult steeds makkelijker in een staat komen van piekeren.
Hoe stop je het piekeren?
Als je veel piekert zal je bewust, maar ook onbewust praten over dat waar je over piekert. Mogelijk vind je het heel begrijpelijk van jezelf dat je zoveel piekert. Anderen kunnen zeggen dat je eens wat minder zou moeten piekeren, maar jij kunt alleen maar denken;
‘Ik heb zoveel zorgen, geen wonder dat ik veel pieker’
Je kunt dan vinden dat het lastig is om ermee te stoppen want pas als je zorgen weg zijn kan je meer ontspannen en zal het piekeren vanzelf verdwijnen. Jammer genoeg werkt het zo niet bij overmatig piekeren. Je zult echt actief iets moeten doen aan het verminderen van piekergedachten. Je moet uit die gewoonte stappen.
Wat moet je doen in plaats van piekeren?
Stel jezelf eens die vraag. ‘Wat moet ik doen in plaats van piekeren?’ Wat voel je of denk je direct daarbij? We komen nogal eens tot de conclusie dat als we zouden stoppen met zoveel te piekeren dat we dan zeeën van tijd zouden overhouden. Wat zou je niet allemaal kunnen doen in die tijd dat je eigenlijk je tijd verspilt aan het piekeren?
Piekeren kan een verslaving worden. Als je gewend bent om vaak en veel over gebeurtenissen ‘na te denken’, te piekeren. Dan raken je hersenen daar aan gewend. Zodra dat waar je zo over piekerde weg is, kan je een leegte voelen. Stel je maar eens voor -op dit moment- hoe het zou zijn als je niet zou piekeren. Hoe voelt dat? Piekeren kan zo’n gewoonte zijn dat op het moment dat er niets is wat je een reden zou kunnen geven om te gaan piekeren, je (onbewust) gaat zoeken naar een volgend probleem. Het is voor jou dan een gewoonte geworden om van het ene probleem naar de volgende situatie te stappen dat veranderd of opgelost moet worden.
Belemmerende gedachten
Op die manier ben je nooit vrij van je eigen belemmerende gedachten. Vrij om wat je waarschijnlijk werkelijk wilt, te leven en van je leven te kunnen genieten. Je zoekt steeds weer naar mogelijkheden om het voor jezelf fijn te maken en vergeet daarbij aandacht te geven aan de prettige momenten in het heden.
Vooral mensen die perfectionistisch zijn ervaren dit. Het is nooit goed (genoeg). Pas als het zo is zoals je wenst, ben je tevreden. Als dan is bereikt wat je in eerste instantie dacht nodig te hebben of hoe het zou moeten, blijkt dat het toch nog niet goed genoeg is. Je wilt ook eerst nog dat een andere situatie beter wordt of moet worden opgelost. Je legt dan elke keer de lat een stukje hoger of verder weg.
Ga niet voorbij aan het geluk dat je kunt vinden onderweg.
Bewustwording van wat het piekeren eigenlijk doet.
Om piekeren te stoppen of het je leven minder te laten beheersen zijn er verschillende technieken. Die technieken hangen wel af van waar je over piekert. (toekomst / verleden)
De eerste stap die genomen moet worden is bewust worden dat je piekert en dat door piekeren situaties niet veranderen. Het is heel menselijk om te gaan piekeren, maar vertel jezelf dat het niets zal oplossen en dat je een manier moet vinden die wel voor je werkt.
Het zoeken van steun kan je helpen om te stoppen met piekeren. Maak zaken bespreekbaar met personen die invloed hebben in of voor de situatie. Deel je gedachten, zodat je kunt brainstormen over de situatie en nieuwe, misschien betere mogelijkheden gaat zien.
Je zou jezelf ook kunnen afvragen wat het belang is van de situatie? Kan je er iets aan doen of pieker je misschien meer over wat de situatie met je doet? Zou je bepaalde acties kunnen ondernemen, zodat je beter met emoties om kan gaan? Te accepteren dat iets is zoals het is. We kunnen nu eenmaal niet overal de controle over hebben. Het leven zit ook vol met gebeurtenissen en taken die gewoon nodig zijn en vaak ook minder leuk.
Je zou kunnen leren om beter te worden in het loslaten van situaties of je aandacht richten op acties die zorgen dat je helder kunt nadenken. Door tijd te besteden aan ontspanning, bewegen zoals wandelen of fietsen in de buitenlucht, gaat dat loslaten en helder denken iemand vaak beter af. Juist door met je neus dicht bij het probleem waar je over piekert te staan, zie je geen oplossing. Je ziet de mogelijkheden dan niet meer die je brengen naar een oplossing voor je probleem. Het geeft je geen rust of ruimte, zodat je lucht krijgt om te denken of los te laten.
Een bijkomend voordeel van naar buiten gaan om te wandelen of te fietsen is dat het je ook zal helpen met een betere nachtrust. Een paar nachten voldoende slaap krijgen zal zeker helpen om makkelijker jouw gedachten op een rijtje te kunnen zetten.
Bewust worden van het feit dat juist het piekeren ervoor zorgt dat een probleem groter wordt, zelfs groter kan worden dan het feitelijk is, is de eerste stap om te nemen. Probeer over het piekeren heen te kijken. Zie het piekeren als een obstakel op je weg.
Je kunt jezelf trainen in meer positief te denken of nog beter, oplossingsgericht denken.
Wat je eigenlijk probeert met piekeren is een oplossing zoeken. Je wilt van een situatie die niet fijn is naar een gewenste situatie. Het is niets meer dan dat. Door het piekeren probeer je de weg te vinden die je zal leiden naar de oplossing. Als je de oplossing niet kunt vinden, ga dan eens bij jezelf na of jij jezelf de juiste vragen stelt. Wat is het probleem? Waarom vormt dit een probleem voor je? Is dat werkelijk het probleem of is er een probleem dat belangrijker is? Is dat wat je wilt ook logisch, moet het en van wie moet het zo zijn?
Pieken is de reden voor zoveel situaties waar we ons in kunnen bevinden. Als je last hebt van uitstelgedrag dan is de reden vaak het piekeren. Als je last hebt van je niet zelfverzekerd voelen of futloos, dan is de reden ook heel vaak het piekeren.
Jezelf leren om te gaan met piekeren is belangrijk om je goed in je vel te voelen. Het zorgt voor teveel nare gevoelens en verspilde tijd, omdat je vaak niets anders doet dan in een kringetje rondlopen. Je maakt geen beslissing om over het obstakel, het piekeren, heen te kijken.
Brainstormen over piekergedrag?
Wil je er eens met iemand over praten of samen onderzoeken wat jou helpt om het piekeren te stoppen? Bezorgt het je misschien stress of wil je hulp bij andere gevolgen die het piekeren met zich mee heeft gebracht voor je?
Bel of mail dan voor een afspraak om er samen eens naar te kijken. Afhankelijk van waar je woont, kan je kiezen om een gesprek aan te gaan face-to-face, online of telefonisch. Daarbij maakt het niet uit of je last hebt van piekergedrag door het werk of privé.
Ken je ook de vitabreak club al? Daar vind je diverse trainingen die je kunnen helpen om je piekergedrag of de gevolgen van het piekeren te stoppen. Meer informatie over de trainingen en de online omgeving vind je op deze pagina.