Last van schouders door de borstspier of manier van ademhalen

Last van schouders door de borstspier of manier van ademhalen

Last hebben van je schouders kan komen door een verkorting van de m.pectoralis mayor, de grote borstspier.

M. Pectoralis mayor

De grote borstspier is vaak favoriet om te trainen in de sportschool en deze kan vast gaan zitten en dus stijf aanvoelen. Dat wil niet zeggen dat alleen bodybuilders last kunnen krijgen van deze spier. Zodra de schouders (vaak) naar voren worden gedragen kan je er last van krijgen. Denk aan voorovergebogen zitten achter je computer of als je veel voorovergebogen kijkt naar je mobiel. Voor veel mensen is het een houding die een gewoonte is geworden.

De borstspier zorgt voor het naar binnen draaien en bewegen van de schouder. De reden dat je last kan krijgen van je schouderspieren door deze spier is, omdat de spier door stijfheid, verkort. De spier zorgt er dan voor dat de schouderspieren ook op spanning komen te staan. Als je de borstpieren traint met bodybuilding, kan je last krijgen van je schouders als je vergeet ook je schouders goed te trainen. Er ontstaan dan een zogenaamde disbalans.

Zo’n disbalans wordt ook vaak gezien bij tennissers. Bij tennis gebruik je ook de borstspieren veel en zouden er problemen kunnen ontstaan door een verkeerde techniek. Zo zijn er meer sporten waar vooral de borstspier wordt gebruikt, denk aan volleybal en handbal

M. Subclavius

Een andere spier die de oorzaak kan zijn van schouderklachten is de m.subclavius. De m.subclavius is een spier die tussen de eerste rib en de onderkant van het sleutelbeen zit. Wanneer deze spier te strak is, zal dat ook zorgen dat de schouder naar beneden en voren komt. De schouder omhoog bewegen wordt dan pijnlijk of moeilijk.

Ook deze spier kan door veel en langdurig typewerk waarbij de armen naar voren gericht zijn achter de computer, strak komen te staan

Problemen schouder door een verkeerde ademhaling.

De M.Scalenus bestaat uit drie spieren in de nek. Deze spieren helpen bij de ademhaling. Ze zorgen ervoor dat de ribbenkast omhoog wordt getrokken bij de inademing. Bij een korte borstademhaling ontstaat er een overbelasting van de m. subclavius.

Op zo’n manier ademhalen komt veel voor. Vrouwen, mensen die last hebben van astma of COPD, maar ook bij bijvoorbeeld stress. Goed letten op de ademhaling is ook belangrijk voor de schouders waarbij vooral het uitademen belangrijk is. Het inademen zorgt ervoor dat de borst omhoog wordt getrokken en het uitademen laat de spieren los.

In het bericht “last van koude handen door het werken achter de computer” kan je meer lezen over de verschillende manieren van ademhalen.

Bij zittend werk achter de computer kunnen er dus meerdere oorzaken zijn van schouderklachten dan waar je misschien de pijn direct voelt. Niet alleen de houding aan het bureau kan zorgen dat je last krijgt van je schouders, maar ook hoe de ademhaling is wat weer een gevolg zou kunnen zijn van stress.

Lees ook spanning en ademhaling

Over de schrijver
Reactie plaatsen