Gaat de knop maar niet om voor je gezondheid?
Verzin je ook keer op keer excuses om niet te beginnen met afvallen, bewegen of iets te doen aan je energieniveau of stress voor jouw gezondheid? Gaat die knop maar niet om?
Lekker in je vel zitten en je fit voelen, energie hebben, we weten allemaal wat daar voor nodig is. Gezond eten, wat meer aan beweging doen, voldoende slaap en ontspanning . Maar ook tijd besteden aan leuke sociale contacten en activiteiten die aansluiten bij je interesse en passie.
Waar gaat het mis?
Je weet wat nodig is en als je wat kritisch kijkt naar je leven dan weet je ook vaak wel waar het misgaat. Je bent zeker niet de enige persoon op aarde die ondanks te weten wat nodig is, niet de (juiste) stappen maakt.
Het kan ook lastig zijn om ermee te beginnen want je moet jouw gewoontes er voor aanpassen. Je gewoontes aanpassen is niet makkelijk. Je houdt het misschien wel een paar dagen vol of misschien wel een paar weken, maar dan val je weer terug in oude gewoontes.
Zonde natuurlijk. Het liefste zou je willen dat je het vol kon houden, maar ja, je viel terug in oude gewoontes en zodra dat gebeurde, gaf je op. De volgende keer maar weer proberen?
Het probleem met oude gewoontes.
Het probleem met gewoontes is dat handelingen opgeslagen zijn in je geheugen. Ze liggen als het waren verankerd in je brein. Je hebt jezelf iets aangeleerd en als je iets aanleert dan wordt dat opgeslagen in je kortetermijngeheugen. Niet zo erg want als je het niet herhaald dan wordt het weer verwijderd. Je vergeet het dan. Doe je iets vaker dan wordt het opgeslagen in je langetermijngeheugen. Hersencellen maken dan verbinding met elkaar en elke keer dat je iets herhaald, worden die verbindingen sterker. Het wordt dus een gewoonte. Een gewoonte die steeds sterker wordt naarmate je het maar blijft herhalen.
Nieuwe gewoontes aanleren lukt alleen als er nieuwe verbindingen worden aangemaakt en dat is dus weer mogelijk door die nieuwe gewoontes te blijven herhalen. De oude verbindingen die sterven dan uiteindelijk weer af.
Daar gaat wel een tijdje overheen. Ze zeggen dat een nieuwe gewoonte zich weer verankerd in je brein na 66 dagen. Simpel dus, gewoon de nieuwe gewoonte 66 dagen volhouden en je bent klaar.
Maar dat is dan ook precies het probleem. Die 66 dagen die je nodig hebt voordat je brein zo geprogrammeerd is dat je niet beter weet. Meestal lukt dat maar voor 14 dagen en vaker dan niet beginnen we niet eens. We stellen het elke keer maar weer uit.
Het is moeilijk om oude gewoontes voor nieuwe te vervangen. Zonder hulp lukt dat ook vaak niet. Zonder iemand waarmee je het samen kan doen, waar je support van krijgt, een persoon te hebben die je stimuleert om ervoor te gaan en door te zetten, is het veranderen van gewoontes niet makkelijk.
Wat je eigenlijk wilt
Het liefst zou je willen dat je iets kon veranderen zonder dat het je veel inspanning kost. Het is moeilijk, je krijgt er stress van, je hebt het al druk genoeg en wilt er eigenlijk niet mee bezig zijn.
Hard weglopen voor die verandering zal je alleen niet helpen. Het vervelende namelijk met iets willen veranderen, omdat het beter voor je gezondheid zou zijn is, dat naarmate je de ongezonde gewoonte langer volhoudt het:
- Moeilijker wordt om ermee te stoppen.
- Je klachten kunt krijgen die lichamelijk kunnen zijn maar ook mentaal of emotioneel.
Er is maar een uitweg uit de situatie waarin je zit en dat is om een keer door te zetten hoe moeilijk je dat op dit moment ook lijkt. Hoe belastend je dat ook vindt, omdat het inspanning kost, tijd en misschien ook geld.
We willen niet veranderen, we zouden gewoon liever willen dat het anders was. Je voelt je niet prettig als je erover nadenk, maar toch onderneem je niets. Zoek je in boeken of het internet naar een eenvoudige oplossing voor je probleem?
Die manier is er wel, een hele makkelijke zelfs. Het enigste wat je er voor nodig hebt is tijd.
Stapje voor stapje je oude gewoontes vervangen
Kijk eens goed naar je probleem of naar dat waarvan je graag zou willen dat het anders was. Wat zou ervoor nodig zijn om te doen of juist te laten, zodat het lukt? Schrijf dat eens op een stukje papier.
Bekijk daarna eens kritisch naar wat je hebt opgeschreven. Kan je dat wat je wilt, in kleine stapjes doen?
Stel dat je wilt afvallen en je weet dat je vaak in de ochtend trek krijgt in iets lekkers bij de koffie. Met wilskracht jezelf tegenhouden dat lekkers te nemen is best lastig. Een oplossing zou zijn, zorgen dat je geen honger hebt. Als jij vol zit dan zal je veel minder de behoeft hebben om lekkers bij je koffie te nemen.
Je zou de oplossing niet moeten zoeken in een drastische poging, zoals “vanaf vandaag eet ik nooit meer wat lekkers bij de koffie”. Je kunt beter proberen zo’n situatie te vermijden. Door een situatie te vermijden, omdat je anders toch dat lekkers neemt, maak je het jezelf wat makkelijker.
Je neemt dan dat lekkers niet, omdat je wilskracht gebruik, maar je neemt dat lekkers niet, omdat je al een lekker vol gevoel hebt. Eigenlijk heb je helemaal niet zo’n behoeft aan het nemen van iets lekkers op dat moment. Je zou dus heel goed tegen jezelf kunnen zeggen: “Ik neem niet nu, maar wat later iets lekkers.”
Dat later zit alleen niet in je vaste patroon. Grote kans dat je het nemen van iets lekkers zult vergeten. Het is immers geen gewoonte om rond vier uur iets lekkers te nemen. Als je dan rond die tijd druk bezig bent met iets, zal je er niet eens aan denken.
Probeer het maar eens uit. Wat wil je doen voor je gezondheid, maar lukt je maar niet, omdat je “die knop maar niet om kunt zetten?” Wat zou nodig zijn en welke klein stapje zou je wel kunnen doen of hoe kan je voorkomen dat je iets gaat doen?
Het is op deze manier misschien nog steeds niet heel erg makkelijk, zeker niet de eerste dag of de eerste drie dagen, maar zo’n klein stapje kan al snel als gewoonte voelen. Pas als dat kleine, eenvoudige stapje gelukt is, neem je de volgende kleine actie die nodig is.