Financiële stress geeft zoveel kopzorgen dat je er overspannen van kunt raken en het zelfs een belangrijke oorzaak kan zijn van een burn-out of depressieve gevoelens. Pak het aan en stop met er van weg te lopen met deze tips.
Je werkt, maar hebt toch financiële stress?
Je zou het misschien niet denken, maar 40% van de arme mensen heeft werk als belangrijkste inkomstenbron. Door de tijdelijke contracten en nulurencontracten zijn er aardig wat mensen die regelmatig in de problemen komen. Maar zelfs als je een vast inkomen hebt is het voor veel mensen lastig om het hoofd boven water te houden. Denk aan situaties als scheidingen of het verkopen van de woning, de gigantische stijging van de huizenprijzen, zowel huur als koop. Ook studieschulden en niet te vergeten de stijging van kosten voor de eerste levensbehoeften brengen veel mensen in de problemen.
Denken dat je de enige bent die last heeft van financiële stress.
Nee, je bent zeker niet de enige die last heeft van financiële stress. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je in goed gezelschap bent. Veel mensen hebben de afgelopen jaren hun baan verloren of zijn de dupe geworden van de economie waardoor hun bedrijf over de kop ging.
Financiële stress ontstaat niet alleen door baanverlies of een grote terugval in inkomen. De jaarlijkse veranderingen van de belastingen, toeslagen en subsidies zijn nauwelijks bij te houden. Daarnaast worden we met zijn allen overspoeld met e-mails en gegevens van sites om in te loggen, zodat je de rekening kunt betalen. Ongevraagd veranderen bedrijven post in digitale post en wordt er vanuit gegaan dat je dan het overzicht nog kunt houden tussen de duizenden (spam) mailtjes van sites waar je ooit bewust of onbewust op geabonneerd bent.
Je bent dus verplicht om een computer met e-mail adres te hebben of op zijn minst een mobiele telefoon met een internetverbinding. Wil je het veranderen en post blijven ontvangen voor je rekeningen? Dan moet je daarvoor betalen of is het gewoonweg niet mogelijk.
De feiten op een rij? Wist je dat:
- 1 op de 5 huishoudens risicovolle schulden heeft?
- 1,2 miljoen huishoudens met schulden geen formele schuldhulpverlening krijgt?
- 242.000 huishoudens langer dan 4 jaar moeten rondkomen van een laag inkomen?
- 850.000 mensen te weinig geld hebben om in hun basisbehoeften te voorzien?
- 378.000 kinderen opgroeien in een gezin met een laag inkomen?
- Een arm huishouden gemiddeld een tekort heeft van 217,- euro per maand?
Bron: Divosa
Schaamte en piekergedrag door je financiële situatie
Financiële stress zorgt voor gevoelens van schaamte. Dat is ook niet zo gek want al zijn er situaties waar je zelf geen invloed op hebt, vaak geven we onszelf dan toch de schuld. We stellen onszelf vragen als: “Had ik het niet aan kunnen zien komen?” of “Waarom heb ik niet eerder naar een andere baan gezocht?”. We lopen ook niet graag met onze financiële situatie te koop. Is het zoeken en krijgen van hulp niet al vreselijk ingewikkeld, de schaamte zorgt ervoor dat we hulp zoeken zo lang mogelijk uitstellen. We willen het zelf oplossen, het idee naar buiten te moeten brengen dat het je alleen niet lukt kan een vreselijk gevoel geven.
De stress wordt daardoor groter. Naast financiële stress zorgt het voor een deuk in het zelfvertrouwen en voor je het weet besteed je veel tijd aan piekeren. Het laat je niet meer los, je slaapt slechter en kan je hele leven beïnvloeden.
Wat kan je doen om je financiële situatie de baas te worden?
Zorg voor overzicht.
Het is vervelend en misschien vind je het wel heel lastig om te doen, maar jezelf ertoe zetten om eerst eens overzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven is wel het begin. Niet alleen krijg je zo overzicht in de situatie, maar het geeft ook rust. Veel meer rust dan de stapel ongeopende enveloppen in de la of een automatische afschrijving waar je even niet aan gedacht had en geen rekening mee had gehouden.
Zorg voor een planning.
Sommige rekeningen betaal je niet maandelijks, maar jaarlijks. Leg toch elke maand 1/12 van dat bedrag weg alsof je het per maand betaald. Maak een overzicht van die jaarlijkse rekeningen. Ben je zelfstandig ondernemer? Denk dan ook aan de definitieve aanslag van de aangifte of de BTW aangifte die je elk kwartaal moet doen. Door dit soort vaak grotere bedragen in een planning te zetten raak je niet in paniek wanneer de rekening op de deurmat valt.
Maak een apart e-mail adres aan.
Dagelijks ontvangen we wel honderden mails. Het is eenvoudig om dan het overzicht te verliezen en een mail met een rekening over het hoofd te zien. Maak een apart e-mail adres aan en zorg dat daar alle mails op binnen komen van bedrijven die de rekening per e-mail versturen. Heb je een rekening betaald? Archiveer deze dan door er een apart mapje “betaalde rekeningen” voor te maken.
Controleer regelmatig het laatste financiële nieuws.
Blijf op de hoogte van veranderingen, zoals veranderingen in toeslagen, de belasting of hypotheekrente. Begrijp je niet veel van een wijziging dat te maken heeft met jouw financiën? Vraag dan om hulp en laat eventueel uitrekening wat een wijziging voor jou kan betekenen.
Praat met je werkgever over de situatie.
Zeker als de problemen oplopen zou je een gesprek aan moeten gaan met jouw werkgever. Een situatie als financiële stress heeft vaak een grote inpakt op je doen en laten. Het beïnvloed niet alleen de privé situatie, maar vaak ook het werk. Durf erover te praten dat je even in een lastige positie zit. Een goede werkgever zal ervoor zorgen dat je er hulp bij kunt krijgen. Het is afhankelijk van de ernst, maar je zou kunnen denken aan het inschakelen van een coach die je erbij helpen kan. Dat is tenslotte ook in het belang van de werkgever.
Leven met geldzorgen zorgt voor een domino-effect.
Geldzorgen hebben, zorgt voor grote problemen. De kans is groot dat je van het een in het ander beland. Je werk gaat eronder lijden, in je relatie en met de opvoeding van de kinderen kunnen er problemen ontstaan, je zelfvertrouwen en zelfwaarde holt erdoor achteruit en vaak wordt ook de zorg voor jezelf minder.
Leren met je financiën goed om te gaan is nog steeds niet een vak dat op school wordt onderwezen. Vaak moet je het maar zelf uitzoeken hoe alles zit en hoe je het beste je financiële situatie kunt bijhouden, zodat je het overzicht niet verliest. Je hebt het gevoel dat je “maar wat doet” en alleen al dat gevoel kan een hoop onzekerheid geven.
Volg de training organiseer je financiën en ga 9 weken zelf aan de slag of samen met jouw coach.
Leren hoe je beter met je financiën om kunt gaan? Hoe je overzicht krijgt? Een planning maakt en wat je kunt doen om je financiële situatie te verbeteren, zoals het inzetten van jouw talenten? Volg dan online de module.
Je kunt ook bellen of mailen voor meer informatie over hoe een Vitabreak jouw er mee kan helpen om grote financiële problemen te voorkomen.
De training organiseer je financiën is een training van 9 weken waarin je samen met jouw coach aan de slag gaat zodat je:
- Overzicht krijgt
- Inzicht krijgt in hoe je er nu voor staat
- Hoe je nu met geld omgaat en je gedachtes over geld
- Een plan kan maken
- Je inzicht krijgt in hoe je jouw talenten kunt inzetten voor het verhogen van je inkomen
- Hoe je stopt met emotie shoppen en de stress de baas wordt
- Hoe het bijhouden van je financiën zelfs leuk kan zijn
- Vol met tips om je financiën beter onder controle te krijgen
Bel of mail voor een afspraak of wordt lid van de vitabreakclub en start direct met de training.