Fysiotherapeut of bedrijfsmasseur op kantoor

Fysiotherapeut of bedrijfsmasseur op kantoor

Veel grote ondernemingen zijn afgestapt van een bedrijfsmasseur en hebben een fysiotherapeut in hun organisatie. Vaak heeft zo’n fysiotherapeut net als bij veel sportorganisaties een vaste ruimte die ze dan eventueel huren van de organisatie.

Dat kan een uitkomst zijn voor veel mensen die regelmatig naar een fysiotherapeut moeten gaan omdat ze klachten hebben tijdens het bewegen. Vaak als gevolg van een ongeval of een aandoening.

De fysiotherapeut stelt een behandelplan op bij klachten aan botten, spieren, pezen, banden en gewrichten. Vaak worden mensen door hun dokter of sportmasseur doorverwezen. Denk ook aan revalidatie na een ongeval of operatie.  Als werknemers al zo ver zijn dat ze een burn-out hebben, draagt de fysiotherapeut soms bij aan werkhervatting samen met de bedrijfsarts of burn-out coach.

Fysiotherapeut voor een massage

Naar een fysiotherapeut ga je niet voor een massage. Vaak wordt dat wel gewenst, omdat mensen graag de massage willen declareren bij hun zorgverzekeraar. Helaas is een massage in de meeste gevallen niet vergoed. Ook in ons zorgsysteem is preventie niet beter dan genezing. Tenzij de massage onderdeel uitmaakt van een behandelplan, zal een fysiotherapeut niet de persoon zijn waar je naar toe gaat voor een massage. Tenminste, niet officieel. Er wordt nogal eens een oplossing voor het declaratieprobleem gevonden.

Dat is jammer want de sportmasseur behoort net zoals de sportzorgmasseur, de sportarts en sportfysiotherapeut tot de sportzorgketen. Ieder met zijn eigen specialisatie.

Dat is bij sportorganisaties inmiddels wel bekend, maar veel mensen zijn helemaal niet op de hoogte dat iedereen zo zijn eigen specialisatie heeft.

De specialisatie van een masseur is masseren en masseren hoort bij preventie van klachten aan het bewegingsapparaat (een vakterm voor dat wat het lichaam doet bewegen.) De masseur is een belangrijke schakel in de keten. Als de behandeling van een fysiotherapeut klaar is, zou volgens de afspraken doorverwezen moeten worden of tenminste aangeraden moeten worden om erna een aantal afspraken te maken met een sportmasseur. Dat gebeurd alleen vaak niet, zelfs zeer zelden. Andersom wordt er wel vaak doorverwezen naar een fysiotherapeut, mits de betreffende masseur kennis genoeg in huis heeft om te zien dat het nodig is.

Massage op kantoor door een bedrijfsmasseur biedt voor meer werknemers een oplossing

Er voor zorgen dat een fysiotherapeut aanwezig is in de organisatie is super fijn voor veel mensen die te maken hebben met klachten waarbij een (regelmatige) massage geen oplossing zal bieden. Er voor zorgen dat er een vaste bedrijfsmasseur aanwezig is,  biedt vaak voor veel meer werknemers een oplossing.

Niet alleen voor de bekende klachten in een bedrijf, zoals het verlagen van stress, spanning en werkdruk maar de zorg voor preventie van klachten die kunnen leiden naar serieuze problemen. Problemen waarmee je naar de fysiotherapeut dient te gaan.

Bedrijfsmassage wordt dan ook ingezet ter preventie en ten behoeve van de vitaliteit van de werknemers en niet als een werknemer al met klachten thuis zit. Bedrijfsmassage kan ook worden ingezet als de werknemer weer het werk hervat of gedeeltelijk hervat. Het dient dan ter ondersteuning van een succesvolle terugkeer op de werkplek.

Een bedrijfsmasseur heeft vaak de opleiding en ervaring om te kunnen bepalen of het een verstandige keuze is om gemasseerd te worden. In het geval dat een masseur meer kennis heeft dan het geven van een ontspannende stoelmassage is dat heel prettig. Er wordt dan op tijd actie ondernomen zodat de situatie niet zal verergeren, omdat het ‘probleem’ niet wordt opgemerkt.

Een ontspanningsmassage door een stoelmasseur is een mooie stap om klachten tegen te gaan, een stoelmassage door een masseur die meer kennis heeft, is nog beter. Denk dan aan een masseur met een opleiding als NGS Sportmasseur naast de opleiding tot stoelmasseur. Een Shiatsu masseur, die ook een opleiding heeft genoten van zeker vier jaar en ook stoelmassages geeft. Heeft de organisatie daarnaast een vaste fysiotherapeut? Dan is er echt ontzettend veel geregeld voor het welzijn van het personeel.

Stoelmassage op kantoor in kleinere organisaties

Als uw organisatie wat kleiner is dan kan het allemaal onbetaalbaar lijken. Dat valt in de meeste gevallen echt ontzettend mee. Het maakt vaak niet uit of een stoelmassage gegeven wordt door een masseur met meer kennis dan alleen die ontspannende stoelmassage. De kosten per massage liggen toch meestal rond de 15 tot 20 euro per massage ongeacht of de masseur ook andere opleidingen heeft genoten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen