Een sportmasseur als stoelmasseur op het werk.
25 april 2018 

Een sportmasseur als stoelmasseur op het werk.

Er zijn steeds meer mensen die inzien dat sporten heel veel doet voor het lichamelijke en geestelijke welzijn. Ook bewegen mensen meer, omdat ze willen afvallen of op gewicht willen blijven. En zoals het is bij veel dingen gaan mensen meer bewegen en sporten, omdat anderen in hun directe omgeving dat ook doen.

Hele positieve ontwikkeling natuurlijk, maar er kan wel een nadeel aan kleven. Veel mensen die gaan bewegen zijn er zo enthousiast over dat het wel eens verkeerd kan uitpakken. Ongetraind willen ze de vierdaagse van Nijmegen lopen of doen ze mee aan een bootcamp georganiseerd door de werkgever. Veel organisaties vinden het ook leuk om als bedrijfsteam mee te doen aan de Roparun of een plaatselijk hardloopevenement.

Een sportmasseur als masseur op het werk.

Een sportmasseur kan helpen bij het voorkomen van blessures maar houdt vooral ook in de gaten hoe het lichamelijk en mentaal gaat met de teamleden die deelnemen.

Het is super voor de teambuilding om deel te nemen aan evenementen, maar als ongetraind personeel zonder de juiste zorg samen gaat trainen voor zulke evenementen gaat er nogal eens wat mis. Blaren zijn het gevolg of een verrekte kuitspier bijvoorbeeld.

Geweldig natuurlijk als de vaste stoelmasseur in uw organisatie ook de sportmasseur is die de teamleden bij kan staan in de voorbereiding en tijdens het evenement. Hij of zij kent de teamleden dan niet alleen goed, er is ook al binding met het team wat de prestaties alleen maar ten goede zal komen.

Ideeën om eens deel te gaan nemen aan een evenement met een bedrijfsteam?          Sportmassage evenement

Als u in uw organisatie wilt gaan deelnemen aan zo’n evenement zorg er dan voor dat ze niet te ver gaan. Twee tot drie keer per week of misschien wel meer trainen kan voor de geoefende sporter geen enkel probleem zijn, maar als er teamleden zijn de niet zo geoefend zijn dan is de kans op een blessure groot.

  1. Let goed op hoe geoefend de leden zijn. Deel ze anders niet in een team in maar in twee teams. Zo kan het niet zo snel gebeuren dat een teamlid te enthousiast wordt gemaakt door een ander lid die veel meer ervaring ermee heeft.
  2. Zorg voor de hulp van een coach zoals een hardloopcoach of een wandelcoach. Door de aanwezigheid van een coach kunnen veel klachten voorkomen worden.
  3. Neem contact op met een NGS Sportmasseur of een sportzorgmasseur en laat deze aanwezig zijn op het evenement om vooraf en achteraf een massage te geven.
  4. Laat een sportmasseur tijdens de trainingsweken regelmatig op het bedrijf langskomen voor een sportmassage. Zo worden de spieren in de juiste conditie gebracht en onderhouden.
  5. Vraag bij de lokale EHBO vereniging of er ruimte is om aanwezig te zijn op het evenement als onderdeel van het team. Vaak zijn er al EHBO’ers aanwezig, maar het kan daar erg druk zijn waardoor de wachttijd onnodig lang is.
  6. Laat een EHBO’er bij uw organisatie een korte presentatie geven of een cursus zodat mensen weten wat te doen in geval van nood.
  7. Zorg er altijd voor dat er genoeg te drinken is zowel tijdens het trainen als tijdens het evenement. Kijk in de organisatie of er iemand is die daar op kan letten. Te weinig drinken, ook als het zonnetje niet schijnt, kan gezondheidsklachten geven. In de enthousiasme voor het sporten kan het drinken nogal eens vergeten worden.
  8. Zorg dat de deelnemers bekend zijn met een goede warming up. Rekken en strekken valt daar niet onder. Ook voor de rek en strekoefeningen is een warming up nodig om te zorgen dat de bloedsomloop in de spieren op gang zal komen.
  9. Verzorg een of meerdere workshops waarbij oefeningen om de spieren los te krijgen worden aangeleerd. Vaak wordt er wel geprobeerd om goed te rekken, maar in veel gevallen hebben mensen geen idee hoe het moet. Een verrekte spier is dan het gevolg. Zelfs veel amateur sportverenigingen hebben geen kennis over hoe iemand op de juiste manier de flexibiliteit verbeteren kan.
  10. Begin met het trainen ruim van te voren. 10 weken voor een hardloopevenement gaan starten met trainen is echt te kort. Zorg ook voor de juiste opbouw en dat er genoeg herstelmomenten zijn. De opbouw van een trainingsschema is ontzettend belangrijk als het gaat om preventie.
Over de schrijver
Reactie plaatsen