Vakantietijd is voor ontspanning, maar ga jij wel?

Twijfel jij om wel of niet op vakantie te gaan dit jaar?

Veel mensen leven er naar toe, de vakantieperiode. Een weekje Griekenland, twee weken naar Italië of 4 weken naar de camping. Het is goed voor je om er even tussenuit te gaan. Een andere omgeving en een ander ritme, je komt er helemaal van bij.

Tijdens een vakantie kunnen we even helemaal onszelf zijn of een kant ontdekken waarvan we niet wisten dat we die hadden. Misschien ontdek je wel een nieuwe sport of hobby of raak je heel erg geïnteresseerd in cultuur of geschiedenis van een land. Doordat we tijdens de vakantie afstand kunnen nemen van de dagelijkse routine en ons bevinden in een ritme van rust en vrijheid kunnen hele nieuwe werelden voor ons opengaan.

Werelden waarvan we als mens rijker worden door nieuwe dingen te doen en te ontdekken.

Op vakantie gaan belangrijk voor je gezondheid en vitaliteit.

Vakantie nemen is erg belangrijk voor onze mentale en emotionele gezondheid. Door constant maar op “aan” te staan maakt het brein overuren met als gevolg concentratieproblemen, overbelasting, minder energie, verliezen van het geluk gevoel en creativiteit.

Blijven doorwerken juist slecht voor je carrière.

Neem jij geen of maar weinig vakantiedagen op in een jaar en ben je altijd aan het werk? Geen vakantie nemen of te weinig vakantie nemen blijkt niet goed te zijn voor je carrière. Door juist geen tijd te nemen voor jezelf geef je het signaal af dat je niet let op je gezondheid. Buiten dat het te zien is aan de conditie van je huid zal geen rust nemen te merken zijn aan je stemming. We zijn nog steeds geen robots al zouden sommigen van ons dat wel fijn vinden. Altijd maar doorgaan, geen ziekte en geen emotie. Alleen de winst module activeren en de productiviteit is niet te stoppen. Zo werkt het voor ons mensen alleen niet. Juist de indruk wekken dat je niet genoeg op jouw eigen gezondheid let zorgt ervoor dat je jouw carrière in gevaar brengt. Het is verstandig om te zorgen voor de juiste balans, ook als jouw werkgever je dat moeilijk maakt. Door juist aan te geven dat het tijd is voor een time-out geef je duidelijk jouw grenzen aan.

Juist tegen stress is een vakantie en wat vitamine D zo belangrijk.

Vooral in deze tijd van grote druk en overmatige stress is het nemen van een vakantie zo belangrijk. Niet alleen voor de vitamine D die je met een zonvakantie aanmaakt en helpt bij stress. Er is naast het belang van de mentale en emotionele gezondheid ook veel onderzoeken gedaan naar het effect van vakantie op onze lichamelijke conditie. Om een onderzoek van de State University of New York als voorbeeld te nemen; Daarin werd aangegeven dat mannen die elk jaar vakantie nemen hun risico op overlijden doen afnemen met, schrik niet, 20% en de kans op hartproblemen met 30%. Zo zijn er nog meer onderzoeken die aantonen dat het nemen van vakantie je leven zou verlengen.

Een kwart van de mensen gaat niet op vakantie.

Toch gaan veel mensen ook dit jaar weer niet op vakantie. Zo’n kwart van de mensen in Nederland blijft dit jaar weer thuis. Een belangrijke reden volgens de laatste nieuwsberichten is, omdat mensen het geld voor de vakantie gebruiken om schulden af te lossen.

Sommige mensen hebben gewoonweg helemaal geen geld om op vakantie te gaan ( NIBUD) en dat zijn er jaarlijks steeds meer. De prijzen van een vakantie liegen er natuurlijk ook niet om. Voor een gezin met twee kinderen is een vliegreis al lang niet meer te betalen. Prijzen van zo’n 900,- tot 1200 euro per persoon voor een week (ook voor een kind vanaf 5 jaar) zijn schikbarend te noemen. Er zijn blijkbaar nog wel veel gezinnen waar die prijzen mogelijk voor zijn, maar de meesten gaan al jaren met de auto naar de camping.

Het hebben van financiële moeilijke tijden is ook een grote oorzaak van jezelf niet ‘uit’ kunnen zetten. Het piekeren zorgt ervoor dat gedachten constant gericht zijn op de financiële problemen, gevoelens van schuld en onzekerheid worden daardoor steeds erger.

Vakantie is goed voor je gezondheid

Voor de gezondheid kan je beter wel vakantie nemen.

Misschien heb je zelf het gevoel dat je echt er even tussenuit moet. Je voelt je moe en hebt al enige tijd geen energie of zin meer ergens in. Als je dan niet op vakantie kunt door geldgebrek probeer dan wel vanuit huis zoveel mogelijk te doen om tot rust te komen.

Tips om toch van een vakantie te genieten al blijf je thuis:

  • Trek erop uit door te wandelen of fietsen. Het is belangrijk om je vrije tijd zoveel mogelijk te besteden in de natuur. Juist de natuur geeft ons lichaam en geest de rust en energie die we nodig hebben.
  • Ga naar het water voor verkoeling en lichaamsbeweging door te zwemmen. Ook water geeft rust en kalmte in ons hoofd.
  • Zoek de zee op. Zeelucht is gezond omdat de lucht jodium en magnesium bevat. Na een dag op het strand voel je je al snel positiever. Het werkt heel goed om stress te verminderen. Niet alleen de zeelucht, maar ook het geluid van de golven geven veel mensen een goed gevoel.
  • Maak samen met de kinderen een gezonde picknickmand en verdoe je tijd eens in het park. Neem een bal mee of ga badmintonnen voor lichaamsbeweging.  Heb je geen kinderen of een hond om mee te nemen? Zorg dan voor een goed boek of een puzzelboek voor wat hersengymnastiek.
  • Heb je kinderen? Laat je creativiteit dan de vrije loop. Doe iets geks of spannends zoals een nacht slapen in een tent in de tuin, een avondwandeling als het al schemerig is op het strand, hun zelf eten laten kopen en klaarmaken voor een BBQ feest in de tuin of ze ’s avonds wakker maken om pannenkoeken te eten. Doe met ze mee en geniet van de meest eenvoudige dingen die je samen kunt doen.

Vakantie gaat niet alleen om het slenteren door straatjes, dagen hangen op een tropisch strand of je geld uitgeven op het terras. Het gaat om die dingen te doen waar je anders geen tijd en rust voor kunt vinden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen