Bevlogen zijn en betrokkenheid op het werk
11 juni 2018 

Bevlogen zijn en betrokkenheid op het werk

Bevlogenheid en betrokkenheid op het werk, wat wordt daar nou mee bedoeld?

Bevlogen zijn betekent eigenlijk enthousiast zijn, geïnspireerd, gepassioneerd en gedreven. Andere woorden waarmee hetzelfde kan worden bedoeld als het om werk gaat. Bevlogen zijn op het werk wil dus zeggen dat iemand graag zijn werk doet en dat ook graag doet bij de werkgever waar hij of zij werkt.

Iemand kan dus bevlogen zijn met;

  1. Zijn werk en de werkplek
  2. Zijn werk maar niet zijn werkplek
  3. Zijn werkplek maar niet het werk

Zit je in situatie a? Ben je helemaal op je plek als het gaat om het werk dat je doet en de werkplek waar je werkt? Dan is dat natuurlijk de meest ideale situatie. Je gaat dan enthousiast naar je werk. Het werk dat je doet zie je misschien niet eens als werk, omdat je doet waar je graag mee bezig bent. Voor de werkgever is het natuurlijk ook ideaal, zo’n betrokken werknemer.

Situatie b en c zijn minder ideaal. Je kunt het werk erg leuk vinden, maar er kunnen oorzaken zijn waarom je toch niet optimaal kunt floreren omdat de werkplek niet bij je past. De bedrijfscultuur kan van invloed zijn of je collega’s bijvoorbeeld.

Het is ook mogelijk dat je gedreven aan het werk bent, maar eigenlijk het werk helemaal niet zo leuk vindt om te doen. Je kunt je verbonden voelen met de organisatie of misschien met je collega’s. Daardoor werk je gepassioneerd aan je taken, maar is de reden misschien, omdat je als team fijn samenwerkt en je dat teamgevoel, die verbondenheid, prettig vindt en je steentje wilt bijdragen. Je voelt een verantwoording tegenover de overige leden van het team.

Bevlogen zijn hangt dus samen met collega’s, leidinggevenden, het management en het werk dat je doet. Er is wel nog meer dat er voor zorgt dat iemand bevlogen is op het werk, hulpbronnen.

Hulpbronnen, bronnen die zorgen voor motivatie en energie zijn:

  • Steun van collega’s en leidinggevenden.
  • Feedback en coaching van de leiding.
  • Taakafwisseling.
  • Het ervaren van eigen competentie.
  • Waardering krijgen.
  • Mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.
  • Autonomie en invloed.

Hoe bevlogen iemand is en kan zijn ligt dus ook aan de verhouding tussen de taken die het werk met zich meebrengt en de hulpbronnen die iemand heeft. De hulpbronnen geven energie en taakeisen kosten energie. Hoe meer hulpbronnen iemand heeft, hoe meer dat positief werkt op hoe bevlogen iemand is met zijn werk.

Als medewerker of als leidinggevende zou je dus vragen kunnen stellen als:

  • Waar krijg ik/jij energie van?
  • Krijg ik of geef ik genoeg positieve feedback?
  • Heb ik of zijn er genoeg mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling?
  • Benut ik mijn talenten genoeg of worden talenten genoeg benut van medewerkers?
  • Hoe is de balans tussen werk en privé?

Door met elkaar in een organisatie hierover te communiceren, worden de bronnen die zorgen voor motivatie en energie duidelijk. Niet alleen als leidinggevende of werkgever kunnen er dan stappen worden ondernomen om de hulpbronnen te verbeteren. Die verantwoording ligt ook bij de werknemer. Ook de werknemer zou zichzelf vragen kunnen stellen als het gaat om het bevlogen zijn met het werk. Vragen over hoe bevlogen iemand zelf is en vragen over hoe zijn/haar gedrag is naar andere medewerkers toe. vragen zoals, zit ik nog op de juiste plek? Vind ik mijn werk nog wel leuk? Geef ik steun aan collega’s?  Neem ik genoeg persoonlijke initiatief? Uit onderzoeken blijkt dat werknemers die zelf actief het initiatief nemen en richting geven aan hun werk en werkgeluk, vaak bevlogen zijn.

Durven daarover openlijk te communiceren met anderen en de leidinggevenden is wel alleen mogelijk als de leidinggevende zelf ook openstaat voor die gesprekken. Als werkgever is het weer van belang om goed te communiceren over visie en bedrijfscultuur. Bevlogenheid verhogen op het werk vraag dan ook om de nodige investering. In kaart brengen wat de huidige situatie is geeft inzicht in mogelijke verbeteringen.

De waarde van het investeren in hulpbronnen voor bevlogenheid:

Er zijn genoeg onderzoeken gedaan naar bevlogenheid waaruit de positieve effecten voor de organisatie blijken, zoals minder verzuim, hogere productiviteit en hogere winsten. Organisaties waar er weinig energie en motivatie is onder de medewerkers ondervinden problemen als het gaat om klantencontact, stress op het werk en burn-out onder medewerkers.

Door iets te doen aan stressoren wordt niet direct de bevlogenheid onder medewerkers vergroot. Door aandacht aan de hulpbronnen te geven, kunnen veel stressoren wel juist verminderen en daarmee de kans op een burn-out.

Iemand die bevlogen is met zijn werk hoeft geen last te hebben van veel spanning, stress of burn-out. Iemand die geen last heeft van stressoren, is niet direct bevlogen met het werk.

Bevlogen zijn wordt gekenmerkt door vitaliteit, toewijding en absorptie.

Vitaliteit: Het beschikken over veel energie en (mentale en emotionele) veerkracht.  Je sterk en fit voelen, niet te snel vermoeid raken. Ook als het tegenzit de kracht hebben om door te zetten. Werkplezier, zin in werk ervaren.

Toewijding: Enthousiast zijn, uitdaging vinden in het werk. trots, inspiratie en voldoening  vinden in het werk. Het werk wordt als zinvol gezien.

Absorptie: Het volledig en met plezier opgaan in het werk. Het gevoel hebben dat de tijd snel voorbij gaat als je aan het werk bent. Jezelf op een plezierige manier ‘verliezen’ in het werk en je er daardoor niet meer of er snel van los kunnen maken. Je vergeet al het andere om je heen.

Doorschieten in bevlogen zijn: Ben ik bevlogen of een workaholic?

Als je graag en veel met je werk bezig bent dan heb je misschien niet zo snel in de gaten dat het ook té veel kan zijn. Misschien wordt je door anderen wel eens een workaholic genoemd, maar vind je zelf dat je alleen graag met je werk bezig bent.

Er zijn veel mensen die veel, te veel werken. In de laatste jaren is het steeds meer aan de orde dat we erg veel bezig zijn met werk. Het is te druk op het werk waardoor er wordt overgewerkt, werk mee naar huis wordt genomen en gezorgd wordt telefonisch altijd bereikbaar te zijn voor het werk. Je kunt ook een hoge mate van verantwoordelijkheid voelen voor het werk,  zodat je veel taken zelf doet of in de gaten wilt houden.

Het verschil in bevlogen of een workaholic.

Of je nu bevlogen bent met het werk dat je doet of een workaholic bent, in beide situaties werk je hard en ben je loyaal aan het bedrijf waar je werk. Het verschil zit in de geestelijke gezondheid en de mate van sociaal contact buiten het werk. Bij workaholics gaat het werk ten kosten van die gezondheid en de sociale contacten. Iemand die bevlogen is met zijn werk voelt zich juist goed, zowel metaal, emotioneel als in sociaal opzicht.

Of je een workaholic bent of bevlogen dat is niet zo eenvoudig vast te stellen voor jezelf. Je kunt het idee hebben dat je alleen bevlogen bent en een sterk gevoel van verantwoording voelen voor het werk dat je doet. Het is wel van belang dat je stil blijft staat bij die vraag.

Een workaholic zijn, kan leiden tot een burn-out. Veel mensen die workaholic zijn, ondervinden op de lange duur klachten. Dat begint met kleine ongemakken , zoals last van je spieren, hoofdpijn of darmen, maar kan zeker erger worden. Mensen worden ziek in het weekend, op vakantie of op het moment dat ze met pensioen gaan.

 

Als je nog meer artikelen over werkstress wilt lezen dan kan je die hier vinden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen