Beroepsziekten.


In deze kennisbank vind je meer algemene basiskennis, informatie en uitleg over begrippen over beroepsziekten als RSI en burn-out.

Verschillende beroepen hebben gezondheidsrisico’s, ziektes die vaak voorkomen bij een beroep als gevolg van de arbeid of arbeidsomstandigheden. Deze ziektes worden dan beroepsziektes genoemd. Een voorbeeld van een  beroepsziektes is kapperseczeem bij een  kapper. Een arts zal in zo’n geval een diagnose stellen waaruit een duidelijke relatie met de arbeid of arbeidsomstandigheden op het werk blijkt.

Voor meer informatie over beroepsziekten is er het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Er zijn ook gevallen dat iemand ziek wordt door het werk, maar het niet geheel duidelijk hoeft te zijn of het alleen met het beroep te maken heeft of ook met andere omstandigheden.

Op de werkplek, kan door een verkeerde houding, steeds herhaaldelijke bewegingen of door werkdruk een stresssituatie ontstaan, die uiteindelijk kan resulteren in fysieke en/of psychische onbalans. Bekend is dat in Nederland een groot aantal lichamelijke symptomen wordt veroorzaakt door stress.

Voorbeelden van deze klachten zijn: rugklachten, stijve nek, pijnlijke schouders of armen, hoofdpijn en lusteloosheid. Deze klachten zijn een belangrijke oorzaak van RSI en burn-out.