RSI en KANS klachten schoudergebied, nek en armen.

RSI of KANS

RSI zijn klachten aan schouders, nek, armen, polsen en handen. Het zijn klachten die veel voorkomen op het werk. Het wordt dan ook vaak in verband gebracht met werk, maar klachten hoeven daar niet mee te maken te hebben.

Iemand kan RSI krijgen door:

  • Repeterende bewegingen
  • Belastende houdingen
  • Een gebrek aan beweging (ontspanning)
  • Grote of juist kleine krachtsinspanningen.
  • Stress in combinatie met fysieke factoren zoals bij een hoge werkdruk of werkstress.

Mensen die veel achter de computer werken hebben vaak RSI klachten. Beeldschermwerk staat er om bekend. De doelgroep is wel groter dan alleen personeel dat vaak werkt achter de computer. Ook kappers of caissière medewerkers, studenten en bijvoorbeeld kleermakers hebben kans op RSI-klachten.

Het beste tegen RSI is het voorkomen ervan door bovenstaande oorzaken te verminderen en het aanbieden van een regelmatige stoelmassage. Een massage is bewezen effectief om spanningsklachten te verminderen en het lichaam te helpen met herstel.

Naast massage is blijven bewegen van belang, ook ter preventie van klachten. Zie ook de pagina Tlastics voor workshops waarin er oefeningen worden aangeleerd voor het soepel houden, het ontspannen en het versterking van spieren.

Kans – klachten arm nek en schouders. KANS is een verzamelnaam en wordt vaak door artsen gebruik in plaats van de benaming RSI. Dat komt omdat RSI een tijd werd gezien als een modeverschijnsel. De klachten komen ook voort uit meer dan repeterende bewegingen (RSI).

De benaming KANS wordt gebruik bij klachten die ontstaan door factoren die ook niet met het werk te maken kunnen hebben terwijl RSI vaak gebruikt wordt bij klachten die ontstaan door het werk (werkgerelateerde klachten)
Reactie plaatsen