Geen burn-out? Wanneer ben je overspannen?

Als je denkt dat je geen last hebt van een burn-out ben je dan overspannen?

Overspannen raken kan komen door privé omstandigheden, je werk of beiden. Je staat al een tijdje onder stress en het lukt je niet om van die stress te herstellen. Misschien heb je een soort van 'regen in de drup' gevoel. Het constante gevoel dat je ergens tegen aan het vechten bent, maar de situatie niet beter wordt, je juist af en toe, als je denkt wat op adem te komen, weer een flinke tegenslag krijgt te verduren.

Bij overspannenheid blijf je misschien wel doorgaan hoewel je het gevoel kunt hebben dat je dat niet veel langer vol kunt houden. Je ervaart steeds meer klachten. Die klachten zijn eerst wat subtiele aanwijzingen van je lichaam dat je tot rust zou moeten komen er is helaas altijd die 'bekende maar' die tegen je zegt dat het nu niet uitkomt, niet kan, je nog even door moet zetten of iets moet doen voordat jij jezelf die rust zult gunnen.

Symptomen van overspannenheid:

  • Je blijft maar het gevoel hebben zo moe te zijn.
  • Je slaapt slecht of bent nog moe als je opstaat.
  • Je bent snel geïrriteerd en prikkelbaar
  • Veel piekeren
  • Een opgejaagd gevoel hebben
  • Je vergeet veel dingen
  • Moeite met concentreren
  • Je kunt maar slecht tegen herrie en drukte om je heen.
  • Moeite hebben met de emoties die je voelt.

Er zullen ook lichamelijke klachten zijn, zoals hoofdpijnklachten, obstipatie of last van pijnlijke spieren vooral in nek-, schouder gebied.

Overspannen zijn gebeurd ook niet van de een op de andere dag. Het sluipt er misschien al weken in. Het kan beginnen met iets dat alleen als lastig wordt ervaren. Je slaapt misschien wat slechter of krijgt last van je nek en schouders, maar je gaat door met wat het is dat je eigenlijk alleen maar meer uitput. Je krijgt dan vaker en langer klachten.

Het is goed om eerst eens na te denken als klachten erger lijken te worden wanneer de klachten nou precies zijn begonnen. Soms speelt er iets van een jaar of anderhalf jaar geleden.

Verschil overspannenheid en burn-out

Het grote verschil met burn-out zijn is dat een burn-out veel langer duurt, soms wel jaren. De angst om er weer in terecht te komen kan ook een rol spelen in gevoelens er nog niet te zijn. Overspannen zijn en geen burn-out hebben wil niet zeggen dat het veel minder erg is. Ook als je overspannen bent zou je niet maar door moeten blijven gaan.

Klachten als gevolg van overspannenheid zijn een signaal van het lichaam dat je stappen moet zetten om erger te voorkomen en te werken aan herstel. Doe je dat niet, dan worden die klachten alleen maar erger. Afhankelijk van hoe erg je klachten ervaart, zou je contact op kunnen nemen met professionele hulp. Zijn de klachten nog redelijk mild en belemmeren ze je niet elke dag in je normale doen en leven dan kan je proberen er zelf iets aan te doen. Je kan dan in ieder geval zelf al dingen ondernemen.

Eerste stap naar herstel als je overspannen bent.

Stap een is weten waar de klachten vandaan komen. Daar moet je misschien wel even goed over nadenken,  omdat je al gedurende een lange periode met klachten loopt. Het zou kunnen zijn dat je iets dat gebeurd is moet verwerken en jij jezelf daar geen rust toe geeft. Zoek in zo’n geval wel iemand op als vertrouwenspersoon, zodat je er in ieder geval over begint te praten.

Je weet zelf vaak het beste in hoeverre het nodig is om hulp in te roepen. Er wordt wel eens gezegd dat je bij twijfel iets niet moet doen. In het geval van overspannenheid zou je bij twijfel juist wel hulp moeten zoeken. Dat kan bij de huisarts, maar je kunt ook naar een coach gaan.

Denk niet te licht over overspannen zijn. Het is juist het moment dat je beter de situatie kunt omkeren, je wilt tenslotte een burn-out of depressie voorkomen.

Bestaan de klachten langer dan 6 maanden? En ben je vooral moe en uitgeput? Dan heb je mogelijk een burn-out.
Reactie plaatsen