Wie loopt risico op een burn-out of ongezonde stress?

Burn-out of ongezonde stress op het werk, wie loopt risico?

Wie loopt er nou eigenlijk risico op een burn-out? Er zijn bepaalde karaktertrekken die een burn-out in de hand werken. Die karaktertrekken maken een persoon gevoeliger voor een burn-out. Begrijpen als werkgever of leidinggevende dat deze eigenschappen in combinatie met andere factoren voor te veel ongezonde stress kunnen zorgen, geeft de mogelijkheid om meer preventiegericht op te treden.

De lijst met eigenschappen kan ook een herkenning zijn voor jou als werknemer. Herken jij jezelf ergens in? Ga dan eens bij jezelf na wat die karaktereigenschap je nu eigenlijk voor voordeel brengt. Waarmee helpt die karaktereigenschap en staat het ook in de weg in je dagelijkse leven? Zo ja, neem dan eens de tijd om na te gaan in welke situaties.

Karaktereigenschappen die mensen gevoeliger maken voor een burn-out

  • Perfectionisme. Perfectionisme is een karaktereigenschap waarbij iemand hoge eisen stelt aan zichzelf en kritisch is. Altijd 'perfect' willen doen en zijn. Wanneer is goed, goed genoeg?
  • Behulpzaamheid. Behulpzaam zijn is een mooie eigenschap, maar altijd maar iedereen willen helpen en voor iedereen klaarstaan betekent ook het risico dat eigen behoeften als minder belangrijk worden gezien. "Jezelf voorbij lopen" is dan het gevaar.
  • Doorzetter. Een doorzetter geeft niet op. Een prima eigenschap in veel situaties. Als je geen doorzetter bent dan stop je al snel ergens mee, zelfs bij een kleine tegenslag. Er in doorslaan door altijd door te zetten tegen beter weten en tegen je gevoel in, is te veel van het goede. "Doorgaan tot je erbij neervalt", kan dan letterlijk het risico zijn.
  • Onzekerheid. Zelfvertrouwen, geloven in jezelf is erg belangrijk in het leven. Het beïnvloed veel, ook het risico op een burn-out. Het is heel normaal om soms te twijfelen aan jezelf. Iedereen vraagt zich wel eens af: "Ben ik ok?" "Was het ok?" Te veel onzekerheid is net zo negatief als te veel zelfvertrouwen. Hoe reëel zijn die gevoelens en emoties?
  • Overgevoelig. Overgevoelig zijn is een eigenschap waarbij je emoties van jezelf en anderen sterk (aan)voelt. Gevoelig zijn kan een hele mooie eigenschap zijn, maar over-gevoelig zijn is een eigenschap dat kan leiden tot piekeren, angsten en bijvoorbeeld sub-assertiviteit. Hou het in balans en wees alert op reacties van je lichaam.
  • Controle willen houden. Ben je een "controlfreak"? Loslaten kan dan heel lastig voor je zijn en juist het kunnen loslaten is bij het ervaren van stress zo belangrijk. Leer wat meer los te laten en te ontspannen. Waar wil je controle over houden? Heb je wel invloed op een situatie of wil je dat (te) graag?

  • Eigenlijk kan iedereen het risico lopen om een burn-out te krijgen. Bij iemand die hard werkt, altijd maar zijn best doet, een hoog verantwoordelijkheidsgevoel heeft en loyaal is, kan het stressniveau hoog zijn. Door constant op spanning te staan weet het lichaam ook niet beter dan dat die verhoogde spanning 'normaal' is. Het wordt dan niet of te laat opgemerkt dat die spanning nadelige gevolgen heeft.

    Naast karaktereigenschappen zijn er ook beroepen waarbij het risico hoog ligt om een burn-out te krijgen. Maar het zijn de combinaties die het hem doen. Er zijn erg veel combinaties van factoren mogelijk die voor ongezonde stress kunnen zorgen,  waarbij ook zeker niet de privé situatie over het hoofd moet worden gezien.

    Loop jij risico op een burn-out of ervaar je veel stress? Is er een risico aanwezig in de organisatie en wil je daar als werkgever of leidinggevende (preventief) iets tegen doen? Lees er meer over op de site, de kennisbank of neem even de tijd voor de artikelen over vitaliteit voor werkgever als werknemer. Heb je vragen over de mogelijkheden met een Vitabreak? Neem dan contact op via het contactformulier.
    Terug naar beroepsziekten.

     
Reactie plaatsen