Wat is een burn-out

Wat is er aan de hand wanneer je burn-out bent?

Wat is een burn-out?

Als je burn-out bent dan is er sprake van een energiestoornis. Je wilt misschien nog wel, maar je hoofd en lijf werken niet meer mee. Die lijken wel een eigen leven te leiden.

Een burn-out ontstaat meestal als gevolg van het werk, maar het hoeft niet door het werk te komen. Specialisten zijn er wel over uit dat het ook kan komen door privé omstandigheden. Denk dan bijvoorbeeld aan een studie, financiële zorgen of andere belastende situaties in een gezin.  Als er maar sprake is van een langdurige overbelasting, dan kan een burn-out ontstaan.

Burn-out door het werk

Als iemand al langere tijd last heeft van negatieve situaties op het werk waardoor er veel werkstress wordt ervaren dan is het van belang om daar zo snel mogelijk met een (bedrijfs)arts over te praten.

Het ervaren van werkstress kan komen door:
  • De organisatie
  • Het werk dat je doet
  • Jouw (directe) collega's en leidinggevenden
  • De werkomgeving
  • Toekomst mogelijkheden in je carrière
  • Jouw reactie op de situatie
  • De emoties die je ervaart door de situatie en hoe je daarmee omgaat

De werkstress kan zover oplopen dat een burn-out kan ontstaan. Dat kan voor het gevoel 'ineens' zijn, pas later als iemand weer tot rust komt en goed op weg is om van een burn-out te herstellen, komt het besef dat die hoge werkstress al heel lang speelde. Achteraf worden dan de symptomen van een aankomende burn-out herkent hoewel deze waarschijnlijk toch duidelijk zichtbaar waren. Het komt dan ook vaak voor dat mensen de symptomen van een (aankomende) burn-out bewust en onbewust proberen te negeren.

Het vaststellen of je burn-out bent is nog tamelijk lastig. Zo kan je ook overspannen zijn of last hebben van een depressie, daarom kan alleen een arts die diagnose stellen. Zolang dat niet gebeurd, is er officieel geen sprake van een burn-out. Zo’n diagnose kan heel belangrijk zijn voor zowel de werkgever als werknemer want een burn-out kan voor beide partijen nogal wat gevolgen hebben.
Reactie plaatsen