Uitgeblust en de zomervakantie, is de batterij op? 5 tips.

Uitgeblust en de zomervakantie, is de batterij op? 5 tips.

Het is zover, de zomervakantie staat voor de deur en we hebben weer een paar weken vakantie.

Tijd voor jezelf, je familie en vrienden. Even weg van de dingen die ‘moeten’ en de batterij weer opladen. Als we moe zijn praten we vaak over die batterij. Dat die batterij leeg is, maar eigenlijk zou je kunnen zeggen dat we twee batterijen hebben. Een batterij die je elke dag gebruikt en je ’s nachts oplaat om de volgende dag energie te hebben en een tweede batterij. De batterij die je energie geeft en het gevoel fit te zijn. De batterij die je goed doet voelen met je leven en je lijf.

Die tweede batterij die laat je niet op door een goede nachtrust, maar die wordt opgeladen door dingen te doen waar je energie van krijgt. Dat kan een sport zijn of een hobby, tijd voor leuke dingen met vrienden of familie. Die batterij wordt opgeladen door dingen en activiteiten waar je plezier aan beleeft.

Totaal geen energie meer hebben.

Als die tweede batterij leeg raakt dan ben je niet zomaar moe, maar futloos. Misschien zelfs uitgeblust. Die batterij is de batterij die we willen opladen tijdens een vakantie want we hebben meer tijd nodig dan een nacht om die te kunnen opladen.

We hebben de behoefte om dingen los te laten. Even weg te zijn van alles waar je hoofd dagelijks mee bezig is. Een zomervakantie is daar een fijn moment voor, zeker als je dagelijks voldoende zon krijgt en je jouw vitamine D voorraad weer aanvult, zal je al snel in een goed humeur raken.

Het is helaas niet altijd voldoende, zo’n zomervakantie.

Opladen tijdens de zomervakantie lukt het beste als je eerst voordat je in de auto stapt naar je bestemming zoveel mogelijk je hoofd leeg hebt. Je hebt vermoedelijk net een hele drukke week achter de rug om alles goed achter te laten voor je collega’s. Misschien moest je op het laatste moment nog een rapport afmaken voor je baas. Dan direct thuis de koffers inpakken en x kilometer met het gezin gaan rijden geeft misschien wel een gevoel van opluchting, maar vaak ook stress.

Zomervakantie? Whahaa, vakantiestress!

We gaan op vakantie en we nemen mee? Je kunt dingen niet vinden die je mee wilt nemen, de kinderen zijn druk en je controleert wel 10 keer of je nou alle papieren bij je hebt. Dat bovenop de drukke werkweek die je net achter de rug hebt kan net wat te veel zijn. Voordat je het weet schiet je uit je slof tegen je partner of de kinderen. De toon is daar snel mee gezet als je niet oppast en je kunt rekenen op een goed gesprek met je partner over dat voorval in de auto. Misschien zelfs nog een keer tijdens het opzetten van de luifel van de caravan als je eindelijk aangekomen bent op je bestemming.

Het gebeurd vaak, we willen graag opladen tijdens de vakantie, maar de eerste dagen zit je hoofd nog vol met het afgelopen jaar. Je bent moe, prikkelbaar en snel geïrriteerd. Direct naar je bestemming vertrekken lijkt fijn, omdat je zo snel mogelijk vakantie wilt vieren, maar is niet altijd de keuze die het beste is als je ontspanning op vakantie wilt gaan.

Tips om direct vanaf de eerste dag te genieten van de zomervakantie:

Loslaten van alles wat met werk te maken heeft.

  1. Geef jezelf een dag rust, ook als je niet een vakantie hebt geboekt en thuis blijft. Maak bijvoorbeeld een wandeling en laat gedachtes die opkomen er gewoon even zijn. Ga niet nadenken of piekeren, maar wees je even bewust van het feit dat je lijf en hersenen tijd nodig hebben om te schakelen van werk naar privé.

Wat kan helpen is om alles eens van je af te schrijven. Schrijf gewoon alles op dat bij je naar boven komt. Door te schrijven wordt je hoofd al gauw stukken rustiger en is het makkelijker om je van je werk los te maken. Je kunt bewaren wat je opgeschreven hebt en als je het prettiger vindt om het papier te verscheuren en weg te gooien, dan doe je dat.

Mindfulness oefeningen

  1. Wat ook veel mensen helpt is om tijdens de wandeling wat mindfulness oefeningen te doen. Een oefening die je overal kunt doen is de ademhalingsoefening. Bij deze oefening breng je bewust je aandacht bij je ademhaling.

Ademhalingsoefening:

Haal eerst een of twee keer goed adem en adem daarna rustig in door je neus. Voel hoe de adem door je longen heen gaat en blaas de adem daarna weer rustig uit door je mond. Maak daarbij eventueel een sissend geluid, laat de adem door je tanden weer uit je lichaam ontsnappen. Vooral de uitademing is bij deze oefening belangrijk. Laat de uitademing dan ook langer duren dan de inademing. Herhaal de oefening een paar keer om te ontspannen.

Wat is belangrijk?

  1. Als je hoofd niet meer bezig is met piekeren en je de drukte wat achter je hebt gelaten, denk dan eens aan je vakantie. Wat is belangrijk voor je tijdens die vakantie? Zijn er dingen waar je over na wilt denken of doen voordat je weer aan het werk gaat? Je hebt nu even de tijd voor jezelf, een mooie tijd om stil te staan bij wat je voor jezelf wenst na je vakantie.

Hoe ging het afgelopen jaar? Heb je gedaan wat je wou doen? Had je goede voornemens op 1 januari en is daar iets van terecht gekomen? Kan je in de zomervakantie alsnog beginnen met jouw voornemen of je voorbereiden, zodat je er direct mee aan de slag kunt na je vakantie?

Deze oefening is ook een goede schrijfoefening. Noteer wat goed ging het afgelopen jaar en denk eens na wat je nog wilt bereiken dit jaar zodra je terug bent van vakantie.

Goede gewoontes

  1. De vakantie is een goed moment om te starten met goede gewoontes. Een goede gewoonte kan zijn om dagelijks de tijd te nemen voor een wandeling. Zodra we in de natuur zijn voelen we de rust om ons heen. Die rust kan al je zintuigen bereiken. Je hoort vogels, ruikt de zeelucht, ziet de bomen en voelt de zon of de wind op je huid. Misschien proef je ook iets van de natuur tijdens het plukken van bramen.

Heel het jaar door leef je tussen vier muren, het ervaren van de rust en de ruimte geven samen met de prikkels die je zintuigen ontvangen energie. Tijdens de vakantie kan je jezelf die goede gewoonte om elke dag een half uurtje te wandelen aanleren. Ontdek voor jezelf eens wat het voor je doet om zo’n moment even met niets anders bezig te zijn dan met wandelen en de omgeving.

Zodra je het positieve effect merkt van zo’n dagelijkse korte wandeling zal je bij thuiskomst daarmee door willen gaan. Juist als we ervaren hebben dat iets een positief effect heeft, gaan we ermee door. De vakantie is een mooi moment om eens uit te proberen wat die dagelijkse wandeling voor je humeur kan doen.

Ben je onmisbaar?

  1. Hij hoort er natuurlijk bij, tip 5. Laat je mobiel, tablet of laptop thuis. Is dat niet mogelijk, omdat je misschien ondernemer bent en daardoor voor belangrijke zaken bereikbaar moet zijn? Maak dan met jezelf de afspraak dat je alleen op vaste tijden je e-mail controleert, zodat je niet heel de dag op je mobiel kijkt of er nog berichten zijn binnengekomen. Berichten die vermoedelijk helemaal niet zo belangrijk zijn om direct op te lossen. Maar helaas, je hebt het bericht al gezien en nu wil je er ‘even snel’ op reageren. Voordat je het weet, irriteer jij je partner ermee of kijken je kinderen teleurgesteld, omdat je nu even geen tijd hebt om mee te gaan zwemmen.

Afstand nemen is belangrijk. Belangrijk voor die tweede batterij. Dat je die kleine batterij hebt opgeladen na twee dagen en jij je al weer een stuk fitter voelt dat is fijn, maar die tweede batterij moet ook voldoende opgeladen worden. Die batterij zorgt ervoor dat je het weer volhoudt tot de volgende zomervakantie en je niet weer het gevoel hebt futloos en uitgeblust te zijn.

Over de schrijver
Reactie plaatsen