Herken jij een van deze oorzaken van vermoeidheid?
Moe zijn door slaaptekort.
Je moe voelen, omdat je slecht hebt geslapen is misschien de meest voorkomende oorzaak van vermoeidheid overdag. Er zijn erg veel mensen die kort of slecht slapen. Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals te druk zijn en daarom laat naar bed gaan of problemen hebben en niet kunnen slapen door piekeren en stress. Als je slecht of weinig slaapt en dat gebeurd een paar keer in de week dan bouw je een slaaptekort op. Heb je daar last van? Lees dan eens het artikel over slaap daarin kan je lezen over mogelijk oorzaken en vind je tips die je kunnen helpen bij een betere nachtrust.
Te drukke agenda
Loopt jouw agenda over met taken, afspraken en vergaderingen? Bekijk die agenda dan eens kritisch. Door veel to-do’s in een dag te plannen put jij jezelf uit. Zeker als je aan het einde van de dag je lijst met taken niet allemaal hebt kunnen afstrepen. Je hoofd is zo overvol en het geeft geen prettig gevoel om naar huis te gaan wetende dat je de volgende dag nog dingen moet doen die je vandaag niet hebt kunnen afronden. Kijk eens of je jouw agenda beter kan indelen. Kan je taken delegeren? Zijn alle afspraken belangrijk en moet je echt bij elke vergadering aanwezig zijn of kan je er misschien best een paar schappen?
Emoties kunnen vermoeidheid veroorzaken.
Een lastige klant, een klagende collega, een taak waar je moeite mee hebt om af te ronden, een saaie werkdag of een eindeloos durende vergadering. Een aantal situaties die je kunt ervaren op het werk. Gedurende een werkdag kan je aardig wat spanning opbouwen in je lijf en hoe meer situaties die je ervaart als negatief, hoe meer spanning er wordt opgebouwd. Te veel negatieve emoties kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Onderdrukken van die gevoelens zal je op den duur uitputten als het veel voorkomt. Probeer als het wat tegenzit op je werkdag om zoveel mogelijk bewust te zijn van wat een situatie met je doet. Schrijf de situaties op als het veel voorkomt. Zo krijg je meer inzicht in wat je energie geeft en wat juist energie kost. Door het verkrijgen van inzicht in je energielekken kan je stappen ondernemen om er iets tegen te doen.
Veel prikkels krijgen op het werk.
Als je moeite hebt met je te concentreren door telefoontjes die constant afgaan of collega’s die langs komen om iets te vragen dan kan je daar heel moe van worden. Zeker als je daar al gevoelig voor bent. Probeer bij werk waar jij je echt even op moet focussen of als je merkt dat je moe wordt door de omgeving, te werken in een aparte ruimte. Het kan ook helpen om een koptelefoon mee te nemen en tegelijkertijd naar wat rustige muziek te luisteren.
Merk je dat je concentratie minder wordt? Ga dan even naar buiten voor een paar minuten. Wandel even rond het gebouw en als je het geluk hebt dat je dicht bij een park of wat groen werkt, wandel daar dan even rond. De natuur zal ervoor zorgen dat je snel zal herstellen.
Slecht gegeten of de lunch overgeslagen.
Door voeding dat veel vet en suiker bevat kan je na het eten een energiedip krijgen. Zorgen dat je de juiste voedingsstoffen eet zal je helpen de dag door te komen. Probeer producten te eten met vezels en zorg voor de nodige vitaminen en mineralen door bijvoorbeeld een salade met groente en fruit.
Je kunt ook de neiging hebben om vaak te snacken bij een energiedip. Probeer dan ook goed in de gaten te houden wat je eet. Een chocoladereep geeft je wel even snel energie, maar zorgt weer een piek in je suikerspiegel met een dip erna. Het kan zelfs een gewoonte worden om te gaan snacken op momenten dat je geen fut hebt.
Te veel achter je bureau gezeten
Heel de dag zitten is ook een bron van vermoeidheid, vaak en veel achter elkaar zitten is ongezond. Vooral lang achter elkaar zitten. Probeer daarom elk uurtje even op te staan en als het kan een beetje rond te lopen. Doe een telefoontje eens staand of zet een flesje water niet op je bureau maar in de keuken. Zo heb je iets om even naar toe te lopen, zodat je een korte pauze neemt van het zitten en je werk.