Eerder stoppen met werken of liever minder uren maken?
01 oktober 2018 

Eerder stoppen met werken of liever minder uren maken?

Zou je eerder willen stoppen of minder willen werken?

Sommigen lijkt het niks om te stoppen met werken en werken door tot ze ver over de pensioenleeftijd zijn. Er zijn ook genoeg mensen die graag eerder zouden willen stoppen met werken dan hun pensioenleeftijd. Misschien zelfs liever gisteren dan vandaag als het financieel mogelijk zou zijn.

De vakantie is al weer een tijdje voorbij en misschien herinner jij je die prachtige locatie waar je wel wat langer had willen blijven. “Als je nou eens op die plek een huis zou kunnen kopen, hoe fantastisch zou dat zijn?” Wie droomt er soms niet van om het anders te gaan doen? Vakantiedromen stoppen met werken?

Waarom zou je eerder willen stoppen met werken?

Als het werk niets meer is voor je dan een verplichting, omdat wat je doet niet je passie is of het om een andere reden niet leuk vindt, dan zou je misschien vroeger willen stoppen met werken.

Er zijn nog andere redenen waarom het misschien heel slim is om eerder te stoppen of veel minder te werken dan de nog steeds in veel organisaties gebruikelijke 40 uur.

Eerder stoppen met werken beter voor je gezondheid.

“ Hoe zit het nou?”  zou je kunnen denken. Er zijn artikelen te lezen dat eerder stoppen met werken juist ervoor zou kunnen zorgen dat je eerder overlijd. Als het beter is voor de gezondheid om eerder te stoppen, hoe kan dat dan? Wat is dan waar?

Het antwoord is niet zo moeilijk want het zit niet direct in het stoppen met werken. Het gaat erom wat je door te stoppen met werken niet meer doet en of je dan nog  het gevoel hebt een waardevol leven te leiden. Leven volgens je Ikigai zou je kunnen zeggen.

Leven volgens je ikigai houdt zoveel in als dat je een doel hebt in je leven wat je waardevol vindt. Zingeving is belangrijk om een gezond leven te leiden. Je hebt dan minder kans op gezondheidsproblemen. Dat geldt niet alleen als je nog werkt en de pensioenleeftijd nog niet bereikt hebt,  maar ook als je eenmaal met pensioen bent.

Voor veel mensen is hun werk dat wat hun leven zinvol maakt, stoppen met het werk door pensionering zorgt ervoor dat het gevoel van betekenis verdwijnt en daarmee verzwakt de gezondheid.

Andere belangrijke redenen die zorgen dat je langer leeft als je zo lang mogelijk blijft werken zijn:

Werk en een sociaal leven.

Door te werken kom je dagelijks met andere mensen in contact. Als dat contact waardevol is dan draagt dat direct bij aan je geluksgevoel en zingeving. Het hoeft niet te betekenen dat je jouw collega’s ook regelmatig ziet na werktijd. Een goede relatie op het werk met je collega’s is voldoende, maar is de band sterker doordat je er ook plezier aan beleefd om samen te werken dan is dat nog beter. Het ervaren dat je goede sociale contacten hebt en steun ontvangt draagt bij aan een langer leven.

Genoeg bewegen.                   Bewegen als je ouder wordt

Niet iedereen gaat na zijn pensioenleeftijd te voet op wereldreis. Zodra je met pensioen gaat, is de kans groot dat je minder zult bewegen op een dag. Bewegen verminderd de kans op ernstige gezondheidproblemen zoals hart-, en vaatziekten.

Als je een stappenteller hebt aangeschaft of in je vitale kerstpakket hebt gevonden bewaar die dan in ieder geval voor je pensioen want hij kan nog wel eens een heel belangrijk hulpmiddel zijn later. Als je nu al vrij veel beweegt dan is dat heel gezond. Je moet wel blijven bewegen ook al ga je met pensioen om ook zo lang mogelijk mobiel en gezond te blijven.

Belang van gezond eten.

Gezond eten is natuurlijk heel belangrijk voor je lijf en hersenen. Als je dat al gewend bent dan ken je het verschil in je lijf en stemming waarschijnlijk wel als je eens een dag of twee minder gezond bezig bent. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld zich veel gelukkiger te voelen en meer energie te hebben als ze meer dan de aanbevolen 250 gram groente nuttigen per dag door bijvoorbeeld smoothies te drinken.

Gezond eten is zeker belangrijk. Denk aan overgewicht en de problemen die daardoor kunnen ontstaan zoals diabetes 2 of verstopte aderen en andere chronische ziekten.

Met pensioen? blijf gezond eten

Als je met pensioen gaat heb je meer de tijd voor jezelf. Dat kan heel fijn zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je vaker snoept of te veel eet. Je energieverbruik is minder, maar het snackgedrag kan juist toenemen.

De onderzoeken die gedaan zijn en met de conclusie komen dat je beter door kunt werken voor je gezondheid, zijn waarschijnlijk vooral gebaseerd op het mogelijk minder hebben van zingeving, sociale contacten en ongezonder (gaan) leven.

Eerder stoppen met werken is waarschijnlijk toch veel gezonder dan door te blijven gaan.

Een recent onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat er een relatie zou kunnen zijn tussen meer werken en het krijgen van diabetes. Er moet nog wel meer onderzoek naar worden verricht, maar ze ontdekten een belangrijk verschil tussen vrouwen die veel werken en diabetes en vrouwen die minder werken en diabetes.  Vrouwen die minder uren werken in de week hebben volgens dit onderzoek minder kans op het krijgen van diabetes.

Werken kan natuurlijk naast veel plezier en sociale contacten ook veel negatieve dingen met zich meebrengen. Je kunt veel werkstress ervaren of stress in privé sfeer, omdat de werk – privé balans niet klopt.  Veel zitten kan een probleem worden of te weinig rust en ontspanning. Lichamelijke klachten kunnen je gezondheid ook aantasten, zoals versleten nekwervels of knieën door het werk dat je doet.

Wat als je jouw werk niet leuk vindt? Hoe ongezond leef je dan?

Als je jouw werk niet leuk vindt, wil dat niet zeggen dat je direct ook ongezonder bent dan iemand die zijn werk wel leuk vindt. Het is wel zo dat je oplettend moet zijn. Moet jij je elke dag naar het werk slepen, ervaar je veel stress of heb je regelmatig andere nare ervaringen op het werk? Dan wordt het misschien tijd dat je daar zo snel mogelijk iets aan doet.

Stress die negatief is en langer aanhoudt is erg ongezond. Het zet processen in het lichaam aan gang of onderdrukt juist belangrijke processen in het lichaam die ervoor zorgen dat je gezond blijft. Denk aan de werking van het immuunsysteem. Het lijkt onschuldig elk jaar een paar weken verkouden te zijn, maar als je veel stress ervaart is er een grote kans dat die stress daar de oorzaak van is.

Hoe belangrijk is leuk werk voor je gezondheid?

Werk hebben waar je plezier aan beleefd is heel belangrijk voor je gezondheid. De meeste dagen in je leven besteed je ook aan werk daarom zou het ook werk moeten zijn waar je plezier aan beleeft. Toch is dat voor erg veel mensen niet het geval. Door hoge vaste lasten, maar ook door andere uitgaven die belangrijk worden gevonden blijven ze het werk doen wat ze doen al doen ze dat met tegenzin.

Er is veel over te lezen en ook op televisie zijn er zat programma’s te volgen van mensen die het roer omgooien. Van verandering van functie en starten van eigen ondernemingen tot verhuizingen naar het buitenland. Er zijn genoeg mogelijkheden om het anders te doen als het werk dat je doet je tegenstaat. Het hoeft niet zo te zijn dat je direct stopt bij je huidige werkgever. Misschien zou veranderen van functie goed voor je zijn? Als je het niet naar je zin hebt zou jij je in ieder geval eens kunnen verdiepen over welke volgende stap je zou kunnen maken.

Wat vindt je belangrijk op dit moment in je leven?        waarom wil ik dit?

Een mens heeft verschillende fases in zijn leven. Wat belangrijk was toen je 18 was hoeft helemaal niet meer belangrijk te zijn als je 34 bent. Als je eerder carrière maken belangrijk vond, kan dat nu veranderd zijn in tijd doorbrengen met je gezin. Je zou als je het niet meer naar je zin hebt, je eens kunnen verdiepen in wat voor mogelijkheden je hebt. Wat vind je nu belangrijk in de fase waarin jij je nu bevindt? 

Misschien vind je wel een oplossing waardoor het mogelijk wordt om in dat huis te wonen op die plek welke je zo fijn vond op je vakantiebestemming.

Niks hoeft onmogelijk te zijn zolang je maar een doel hebt waardoor je dat gevoel van zingeving ervaart en stappen onderneemt om het voor elkaar te krijgen.

Als je heel dit artikel hebt gelezen dan denk je misschien aan eerder stoppen of zoek je tips om iets anders te veranderen. Begin dan met jezelf de vraag te stellen “ Wat past bij mij?” Waarom zou ik eerder willen stoppen met werken of liever nu minder uren maken? En “Wat zou ik daar mee oplossen?”

Hulp om te vinden wat je werkelijk belangrijk vindt of om keuzes te maken die echt passen bij wie je bent? Mail dan eens voor een telefonische afspraak om te zien of een gesprek met een life coach iets voor je is.

Over de schrijver
Reactie plaatsen