Voordelen stoelmassage op het werk

Alle voordelen van een stoelmassage.

Een stoelmassage is net zoals elke andere massage, een manier om te ontspannen. Tijdens een massage ervaart de persoon die gemasseerd wordt een gevoel van rust en wordt alert op wat het lichaam kan vertellen. Moe zijn maar ook pijntjes aan vooral nek, schouder armen of hoofd worden er niet alleen mee opgelost, maar vaak ook pas opgemerkt door de aanraking van een masseur.

Veel te vaak zijn we zo druk met de dingen die gedaan moeten worden op een dag dat we het niet opmerken dat spieren overbelast zijn. Dat merken we pas als het erger wordt en we bijvoorbeeld ons nek niet meer kunnen draaien, omdat het vast zit.

Een stoelmassage brengt uitkomst voor die personen die het voor hun gevoel te druk hebben om regelmatig langs een masseur te gaan. Terwijl een massage juist heel veel goeds doet als iemand het erg druk heeft. Het brengt een persoon weer in het heden met zijn gedachten. Een massage is zo ontspannend dat je je even niet meer druk maakt om to-do-lijstjes, de telefoon of de stroom van e-mails die er dagelijks moeten worden beantwoord. Het geeft rust. Iets waaraan heel veel mensen behoefte hebben, maar geen tijd voor is of zichzelf niet gunnen.

Waarom kiezen voor een stoelmassage?

Een voordeel van een stoelmassage is dat het snel is. Vaak is 15 tot 20 minuten genoeg om het gewenste effect te bereiken. De persoon wordt gemasseerd met de kleding aan en er wordt doorgaans geen olie bij gebruikt dus na de massage kan iemand gewoon weer verder met de dag. Dan wel meer ontspannen, meer geconcentreerd en met mogelijk meer enthousiasme en creativiteit.

Een voordeel van een stoelmassage is ook dat vrijwel iedereen het kan ondergaan. Zowel kinderen als ouderen hebben er veel baat bij. Omdat de kleding ook aanblijft, is het zeer geschikt voor die mensen die het niet prettig vinden om zich bij een ‘vreemde’ van kleding te ontdoen.

Tijdens een stoelmassage worden zelfs mensen die niet lang kunnen stilzitten zoals iemand die veel last heeft van ADHD rustiger. Dat iemand met ADHD er zoveel meer ontspannen en rustig van wordt,  zegt misschien meer dan alle onderzoeken die gedaan zijn over het effect van een stoelmassage dan al die onderzoeken bij elkaar.

Wat ook vaak als heel prettig wordt ervaren is, dat iemand kan zitten in plaats van liggen. De kleding blijft netjes en er zijn geen problemen zoals die iemand kan hebben om op en van een massagetafel te klimmen of op te staan van een mat op de vloer.

Een massage werd ook heel vroeger al zittend ontvangen en herontdekt door David Palmer. Een Amerikaan die wordt gezien als de herontdekker van de zittende massage, maar dan op een speciaal ervoor gemaakte stoel. Apple zou gezorgd hebben dat de stoelmassage een trend werd, een trend die later heel veel gezondheidsvoordelen bleek te bieden op de werkvloer.

De voordelen in het kort zijn:

 • Dat het overal mogelijk is, het vereist geen speciale plek alleen wat ruimte om de stoel heen.
 • Het is snel terwijl toch het gewenste effect wordt bereikt.
 • Het past in een drukke dag of werkweek.
 • Het geeft snel verlichting bij pijnlijke spieren of hoofdpijn, maar ook ontspanning.
 • Het is een fijne onderbreking bij werk waarbij heel geconcentreerd gewerkt moet worden.
 • De persoon kan de kleding aanhouden.
 • Er wordt geen olie gebruikt.
 • De massage wordt zittend gegeven waardoor veel mensen het kunnen ondergaan.
 • Met een goede stoel zijn ook de kniesteunen te verwijderen zodat blessures aan knieën geen belemmering vormen voor het ondergaan van een massage.

Er zijn ook andere voordelen aan een stoelmassage zoals:

 • Het is een zeer gewenste en ideale arbeidsvoorwaarde dat door ontzettend veel personeel erg wordt gewaardeerd.
 • Het is een origineel idee om aan te bieden als cadeau voor die gewaardeerde collega.
 • Het trekt publiek en houdt publiek langer in de buurt van uw stand op een beurs. Dus zeer geschikt om in te zetten als onderdeel van de marketing.
 • Het geeft een positieve boost aan het imago van het bedrijf.
 • Het draagt bij aan de lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid van medewerkers.

Stoelmassage is geen wondermiddel.

Hoewel er heel veel voordelen zijn aan een stoelmassage, zoals voor de gezondheid,  moet er wel goed nagedacht worden over wat het doel is om stoelmassage in te zetten in de organisatie. Een (stoel) massage is geen wondermiddel voor klachten bij medewerkers veroorzaakt door een verkeerde werkhouding of werkdruk. Vaak zal er meer moeten worden gedaan om werknemers zowel lichamelijk als emotioneel en mentaal gezond te houden.

Voorbeelden daarvan zijn natuurlijk het bevorderen van bewegen, een gezond gewicht en gezonde voeding.  Zelfs dan kan het zijn dat het gewenste resultaat nog niet wordt behaald. Uit diverse onderzoeken (zie ook links op deze site naar resultaten van die onderzoeken) blijkt dat communicatie, persoonlijke ontwikkeling en het hebben van een doel naast goede sociale contacten heel belangrijk zijn. Voordat een stoelmassage wordt aangeboden is het dus net zoals bij elke beslissing belangrijk om van te voren goed na te denken over een gewenst resultaat.

Energieke en bij het bedrijf betrokken medewerkers met een vitabreak.

Om die reden is Vitabreak ontstaan. Als het gaat om welzijn, dan is er meer nodig voor energieke en bij het bedrijf betrokken medewerkers dan alleen die  periodieke stoelmassage. Neem daarom contact op of kijk rond op de site voor meer mogelijkheden die naast een stoelmassage kunnen worden aangeboden aan medewerkers.

Let er daarbij op dat Vitabreak nog geen landelijke dekking biedt. Afhankelijk van de wensen kan er gezocht worden naar een oplossing. Een oplossing kan zijn online coaching of een abonnement op de leeromgeving en Vitabreak community.

Over de schrijver
Reactie plaatsen