Wat is vitaliteit of vitaal zijn
23 augustus 2018 

Wat is vitaliteit of vitaal zijn

Wat is Vitaliteit, vitaal zijn en wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoeld?

Wat is vitaliteit en houdt vitaal zijn in? Vitaliteit wordt omschreven als levenslust of levenskracht. Je goed voelen,  zowel lichamelijk als mentaal en emotioneel. Vrij vertaald betekent het energie hebben.

Met vitaal wordt ook kwiek bedoeld, opgewekt en levendig. Het wordt nogal eens gebruikt voor oudere mensen “die is nog kwiek” wordt er dan gezegd. Misschien ken je dat woord helemaal niet want het is redelijk ouderwets. Ik vind het alleen nog steeds een leuk woord al wordt het nauwelijks nog gebruikt. Het klinkt ook vrolijk wat ik niet vind van het woord ‘levenslust’ of ‘vitaliteit’ terwijl dat eigenlijk wel heel plezierig is. Dat komt ook, omdat er zoveel over vitaliteit wordt geschreven op een manier dat het haast als een opgave klinkt om vitaal te zijn. Vreemd want vitaal zijn is juist heel fijn en is de basis voor een gelukkig leven. Hoe kan zoiets een opgave zijn?

Vitaliteit is geen opgave. Bezig zijn met vitaliteit is bezig zijn met zorgen voor jezelf.

Als je vitaal bent dan heb je genoeg energie. Je voelt je goed en hebt zin en plezier in je leven. Je voelt je: “lekker in je vel zitten”. Misschien niet altijd, maar over het algemeen gezien ben je gelukkig met jezelf en je leven.

Om je vitaal te voelen weegt jouw gezondheid ook mee. dat wil niet zeggen dat je niet ziek mag zijn, maar wel dat je probeert zo gezond mogelijk te leven.

Vitaliteit omvat daardoor:

 • Niet roken en weinig drinken van alcoholische dranken.
 • Gezond eten en niet te zwaar zijn, een gezond gewicht hebben waarbij rekening wordt gehouden met het percentage visceraal vet in je lichaam. (vet rond je organen en in de buik)
 • Voldoende bewegen, het beste is elke dag.
 • Geen last hebben van overmatige stress.
 • Regelmatig ontspannen.
 • Aandacht voor persoonlijk management. (blijven leren, een persoonlijk doel hebben)

Vitaal zijn houdt dus nogal wat in. Je kunt daardoor gelijk al de moed verliezen om ermee bezig te zijn. Er voor zorgen dat je vitaal bent en blijft zou de indruk kunnen wekken dat je veel niet meer mag terwijl er juist weer veel andere dingen van je verwacht worden.  Wat er van je wordt verwacht is misschien ook makkelijker gezegd dan gedaan. Voor veel mensen betekent het een totale verandering van hun levensstijl. Dat is niet altijd eenvoudig als je zo het rijtje hierboven bekijkt.

Niet roken en weinig drinken van alcoholische dranken.

Dat roken niet gezond voor je is en weinig goeds zal brengen voor je welzijn is duidelijk. Veel mensen die roken willen ook diep van binnen wel stoppen met roken, maar de verslaving houdt ze in de greep. Ook de alcohol laten staan klinkt velen niet als prettig in de oren. Geen biertje meer na het werk of een goed glas wijn na het eten?

Laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk een gewoonte die jij jezelf hebt aangeleerd en gewoontes kun je veranderen. Dat hoeft niet eenvoudig te zijn, maar het kan wel. Het is niet zo dat we roken en bier of wijn nodig hebben om te kunnen leven. Het heeft alleen voor velen wel te maken met het idee van de kwaliteit van het leven. Mensen ontspannen er mee of verwerken er stress mee. Dat is tenminste het idee erachter want eigenlijk veroorzaakt het stress in je hoofd en lijf.

Stoppen met roken, het drinken van alcohol en emotie eten (zie een gezond gewicht) wordt eenvoudiger als je aan de slag gaat met de reden dat je het doet. Vaak is er een onderliggende oorzaak die dieper ligt dan “zo ben ik nu eenmaal” of “ik vind het gezellig om te roken, drinken of te eten”.

Er aan de slag mee gaan, zodat je ermee kunt stoppen, zou heel goed zijn voor je vitaliteit als het gaat om gezondheid.

Gezond eten en een gezond gewicht hebben.

Gezond eten en een gezond gewichtGezond eten en een gezond gewicht hebben is ook voor de gezondheid van belang. Hoewel veel mensen moeite blijken te hebben met de vraag wat nou gezond eten is, is het toch ook niet zo lastig als het soms lijkt. Een gezond gewicht hebben kan lastiger zijn, zeker om het te behouden als je er moeite voor hebt moeten doen om het te krijgen.

Ook bij voeding en het op gewicht blijven kan de moed in je schoenen zakken. Dat voelt misschien ook als een hele opgave. Het heeft ook veel te maken met gewoontes en ook weer gevoelens en emoties net zoals bij roken en het drinken van alcohol.

Gezond eten houdt eigenlijk zoveel in als:

 • Eten met mate.
 • Genoeg groente en fruit, zo’n 300 gram groente en een stuk fruit per dag.
 • Zoveel mogelijk vers en uit eigen land.
 • Hygiënisch zijn bij het bewaren en bereiden.
 • Gezonde vetten gebruiken.
 • Zo weinig mogelijk pakjes en zakjes gebruiken, ook voor kruiden.
 • Genoeg drinken en dan het liefste water.
 • Frisdranken laten staan in de schappen van de supermarkt.
 • Minder vlees eten, zeker rood vlees vaker laten staan.
 • Eens in de week vette vis, meer is helaas erg belastend voor de visstand en praktisch onmogelijk om dan aan de vraag op de wereld te kunnen voorzien.
 • Meer peulvruchten eten waarmee vlees heel goed kan worden vervangen.
 • Het eten van noten en zaden als tussendoortje.
 • Minderen met suiker.
 • Altijd kiezen voor een volkoren variant als het gaat om brood, pasta, rijst etc.
 • Eet gevarieerd.

Bij gezond eten en het hebben van een gezond gewicht zijn er veel persoonlijke voorkeuren. De een zegt dit en de andere dat. Toch komt de meeste informatie wel op hetzelfde neer. Het wordt vaak alleen in een ander jasje verpakt. Als je probeert om je aan bovenstaand lijstje te houden ben je wel al heel gezond bezig.

Vitaliteit is het energiek zijn

Moet je heel veel aan sport doen om vitaal te zijn?

Nee, je hoeft niet heel veel aan sport te doen om vitaal te zijn. Vitaliteit houdt veel meer in dan  3x in de week naar de sportschool of 35 kilometer kunnen hardlopen. Eigenlijk is dat vele sporten niet eens zo heel erg belangrijk. Zolang je maar regelmatig aan beweging doet op een dag, het liefste op een manier, zodat je hartslag wat sneller gaat, dan ben je al heel goed bezig.

Je zou op een dag wat meer kunnen lopen of fietsen. Ook in de tuin werken of lekker gaan zwemmen met dit mooie weer dat we deze zomer hebben is een goede vorm van bewegen. Misschien kan je wat vaker met de kinderen meedoen met spelletjes als voetbal of badminton. Er is echt geen bootcamp voor nodig. Juist niet. Het heeft niet veel zin om eens per jaar een dag of een week daar aan mee te doen als je de rest van het jaar maar heel weinig met sporten bezig bent. Het zou juist kunnen leiden tot blessures als je het niet gewend bent.

Vitaliteit is veel meer dan sport. Sporten is wel belangrijk voor de gezondheid, maar veel sporten betekent niet automatisch dat je gezond bezig bent en al helemaal niet dat je vitaal bent. Om je vitaal te voelen is juist hoe iemand zich emotioneel en mentaal voelt erg belangrijk.

Emotioneel en mentaal vitaal zijn.

Emotioneel en mentaal vitaal zijn is ontzettend belangrijk om die “levenslust” te voelen. Om vitaal te worden en te blijven onmisbaar. Denk er maar eens over na. Als jij een nare dag hebt gehad of een mentale zware dag, hoe voel jij je dan? Moe toch? Emotioneel en mentaal kan er heel veel bij iemand aan de hand zijn waardoor die persoon zich meer uitgeblust voelt dan lekker in zijn vel.

Je emotioneel en mentaal niet lekker in je vel voelen zitten kan hele nare gevolgen hebben. Denk aan stress. Je kunt dan sporten wat je wilt, maar de werkelijke oorzaak gaat daar niet van weg. Vaak genoeg sporten mensen dan geheel niet, omdat daar geen energie meer voor is. Die energie is weggelekt doordat er veel energie verbruikt wordt door emoties en gevoelens.

Door emoties en je mentaal niet fit te voelen is de kans groot dat je minder goed voor jezelf zult zorgen. Je hebt dan misschien geen zin om de deur uit te gaan voor boodschappen en in het bereiden van een gezonde maaltijd. Het bestellen van een pizza is dan maar een telefoontje weg en dus veel makkelijker. Het kost veel minder energie om een pizza te bestellen alleen zal de pizza niet veel helpen om je energie niveau te verhogen, zodat jij je erna beter voelt.

Dat is dan wel weer jammer. Je lost alleen je honger gevoel ermee op en zelfs dat valt te betwijfelen. Een pizza kan er zeker de oorzaak van zijn dat je later op de avond zult gaan snacken. Het heft alleen je trek op het moment op maar voed je niet, zeker niet voor een langere tijd.

Ontspannen, hebben we daar nog wel tijd voor?    Ontspannen stoelmassage op het werk

Ontspannen is erg belangrijk voor het gevoel vitaal te zijn. Je kunt dan denken aan lui op de bank hangen en GTST kijken wat heel veel mensen doen om te ontspannen. (Tenminste als je denkt aan de kijkcijfers van dat programma en hoelang het al op de buis te volgen is) Dat wordt alleen niet zo bedoeld als het gaat om het ontspannen, zodat jij je vitaler zult voelen.

Bij ontspannen zou je meer kunnen denken aan activiteiten als een wandeling, contact hebben met anderen zoals op visite gaan of samen leuke dingen doen. De tijd nemen om bezig te zijn met een hobby of misschien is mediteren of aan mindfulness doen wel iets dat bij je past.

Ontspannen is dat doen waardoor je toch actief bent, in je hoofd of met je lijf, maar je rust geeft en een prettig gevoel. Ontspannen zorgt ervoor dat je kunt herstellen van die momenten die juist lichamelijk, mentaal of emotioneel veel van je vroegen.

Het belang van lachen om je energieniveau een boost te geven:

Naast het zorgen voor rust in je hoofd en lijf is het zorgen voor plezier goed voor je energieniveau. Doordat we te vaak leven met een agenda vol met afspraken die voor een groot deel bestaan uit verplichtingen vergeten we nogal eens het belang van lol.

Gewoon simpel weg lol hebben. Lachen, genieten, ergens mee bezig zijn waar je vrolijk van wordt is niet alleen weggelegd voor kinderen. Plezier hebben in het leven is niet iets wat je zou moeten onderschatten als het gaat om vitaliteit. En zoals dat gaat op een feestje dat saai is, plezier moet je zelf maken. Dat kan een ander niet voor je doen.

Plezier maken is heel eenvoudig eigenlijk terwijl we er toch vaak erg moeilijk over doen. Schaamte en schuldgevoelens zijn daar nogal eens de oorzaak van. Je doet dan iets niet, omdat je je af kunt vragen wat anderen er wel niet van zullen denken of zeggen. Je zou gedachtes kunnen hebben als dat je dan niet of minder serieus zal worden genomen.

Persoonlijke leiderschap of management en vitaliteit.

Persoonlijk leiderschap of management houdt zoveel in als jezelf te leiden. Het is een vaardigheid waarbij je in staat bent om jezelf te leiden naar iets dat je wilt bereiken, een doel. Dat doe je door gebruik te maken van je eigen kwaliteiten en die kwaliteiten verder te ontwikkelen als dat nodig is.

Het is niet zozeer het bereiken van een doel, het gaat vooral om de weg er naartoe. Om iets te bereiken moet je allereerst weten waar je naartoe wilt. Als je weet wat je wilt dan zullen er ongetwijfeld ‘obstakels’ zijn die de weg naar je doel niet eenvoudig maken. Dat is voor iedereen anders, omdat iedereen andere waarden, interesses, motivaties en verleden heeft.

Een doel hebben en daar met veel plezier naar toe of aan werken geeft betekenis aan het leven, zingeving. Het maakt dat je het leven en jezelf waardevol vindt.

Je kunt heel gelukkig zijn met je leven, maar een leven bestaat uit verschillende fases. Kind zijn, puber worden, jong volwassen enzovoort. Iedere fase zal zorgen voor een andere kijk op het leven, iets dat je wilt bereiken zal dan ook nog vaak in een leven veranderen.

Eigenlijk ben je dus heel je leven bezig met jezelf te ontwikkelen, je blijft leren en dat doe je met passie, creativiteit en een grote dosis nieuwsgierigheid. Persoonlijk leiderschap komt uit een gevoel dat diep binnen iemand zit. Weten wie je bent, met je goede en slechte kanten, talenten en tekortkomingen. Zelfkennis die nodig is om een leven te leiden dat ervoor zorgt dat je gelukkig bent.

Vitaliteit krijg of hou je dus niet als je het leven aanvaard hoe het op je pad komt. Het accepteert hoe het is, omdat je het idee hebt dat het toch geen zin heeft om iets te veranderen of simpelweg niet weet hoe.

Persoonlijk leiderschap vraagt moed waar het minder van belang is om een doel echt te bereiken, maar meer gaat om het vinden van de moed om jezelf te leren kennen en te ontwikkelen.

Vitaliteit wordt zo wel erg ingewikkeld. Kan het niet wat eenvoudiger?

Het ligt er natuurlijk aan wat je nu al wel of niet doet. Hoe vitaal voel jij je en kan dat beter of zou jij je energieker en gezonder willen voelen?

Hoe vitaal je eigenlijk bent, kan je meten met testen. Die testen zijn soms vragenlijsten,  soms fysieke metingen en soms bestaan ze uit beide.

Wil je jouw vitaliteit graag verbeteren, omdat je misschien:

 • Vaak moe bent?
 • Veel het gevoel hebt nergens zin in te hebben?
 • Klachten hebt zoals te zwaar zijn of pijnlijke spieren?
 • Vaak niet goed kunt slapen of een slechte nachtrust hebt?
 • Regelmatig last hebt van een verkoudheid?
 • Last hebt van je darmen?
 • Veel stress kent in je leven?
 • Iets anders?

Begin dan gewoon ergens en verander je leven stap voor stap. Begin ergens mee bijvoorbeeld met de vraag: “wat zou je vandaag nog kunnen doen om je beter in je vel te voelen?” of denk eens na over wat een kleine stap is, maar wel een stap richting meer vitaliteit.

Wil je daar hulp bij, meer over weten of over praten? Wordt dan lid van de vitabreakclub of bekijk de diensten van Vitabreak eens die je daarbij kunnen helpen. Dat kan geheel online dus het maakt niet uit of je wel of niet in de buurt woont en het kan op momenten dat het jou het beste uitkomt, zodat je niet vastzit aan bepaalde tijden. Wel zo makkelijk want vitaal worden en zo lang mogelijk blijven hou je het beste vol als het eenvoudig is om het in je leven in te passen.

Goed voor jezelf zorgen met een vitabreak

Over de schrijver
Reactie plaatsen