Wat kan je doen om je fit en vol met energie te voelen?
03 september 2018 

Wat kan je doen om je fit en vol met energie te voelen?

Hoeveel energie heb jij?

Fit en met energie door het leven stappen is heerlijk, maar daar moet je wel iets voor doen. Dat weet je zelf maar al te goed. Toch is er een grote kans dat je het zo druk hebt dat je er geen tijd voor kunt vinden. Werk en thuis beroven je van je energie waardoor je soms blij bent dat je een uurtje in de week voor jezelf kunt vinden of je voelt je in de avond er gewoon te moe voor.

Elke dag iets doen wat goed is voor je fitheid en energieniveau is vaak wel te doen, zolang je maar goede afspraken maakt met jezelf en prioriteiten stelt. De beloning is tenslotte groot. Door er gewoon mee te beginnen zal je zien dat je eigenlijk meer tijd kwijt bent door er niet mee bezig te zijn.

Geen fut, te druk en verspillen van tijd

Tijd gaat sneller dan je soms in de gaten hebt en vaak verspillen we in een week een hoop tijd met niks. Gewoon, omdat we geen fut hebben.

Hou maar eens bij hoe vaak je in een week tijd verspilt door weinig energie te hebben. Met weinig energie ben je misschien trager, kan jij je slechter concentreren en maak je fouten. Door je niet fit te voelen vergeet je dingen of kom je in de ochtend langzamer op gang. Al die minuten op een dag dat je weinig tot niks doet merk je misschien niet zo snel, omdat ze verspreid zijn over de dag. Bij elkaar opgeteld kan die tijd erg oplopen. Soms wel meer dan twee uur per dag.

Ook uitstelgedrag kan ervoor zorgen het gevoel te hebben dat je het druk hebt. Dat komt, omdat je hoofd constant vol zit met dingen die je moet doen. Je hoofd raakt daardoor overvol. Alleen al het denken aan al die taken die op je liggen te wachten maken dat jij je voelt als iemand die het altijd druk heeft en niet toekomt aan zichzelf.

Het zijn meestal eenvoudige kleine stappen die we niet doen.

Voeding het blijft lastig

Gezond eten is een van de dingen die we al snel vergeten in een drukke periode. Het kost nu eenmaal tijd om boodschappen te doen en zelf te koken. Alleen al een recept zoeken dat het hele gezin lust kost al de nodige tijd en energie.

Bewegen wat is dat ook alweer?

Bewegen doen we met zijn allen steeds minder. Misschien ga jij op de fiets naar je werk elke dag of lopend naar de supermarkt en beweeg je elke dag. We besteden met zijn allen ook een hoop dingen uit die goed voor ons zouden zijn om zelf te doen. Zelf de auto wassen, de vaat doen, het gras maaien en het huishouden. Ook de boodschappen halen doen we steeds minder zelf. Die worden online besteld en thuis gebracht.

Sociaal contact en de volle agenda

Contact met anderen hebben we wel, maar het is vaak door het gebruik van social media en whatsapp. Echt naar iemand toegaan of samen eropuit trekken voor een leuk gesprek doen we steeds minder. Zelfs thuis met de familie samen dingen doen is in veel gezinnen lastig. Werk mee naar huis nemen, kinderen die weg zijn om te sporten, overwerken en hobby’s. De agenda’s thuis staan vaak overvol en wanneer de een tijd heeft, is de ander bezet.

Naar buiten gaan voor je gezondheid

Het is in ons landje niet altijd zonnig weer met een verkoelend briesje. Het is vaak nat, koud en guur of zo warm dat we liever een plekje in de schaduw opzoeken. Naar buiten gaan, wandelen in het bos of een park is heel goed voor je. Helaas komen we niet vaak verder dan de plaatselijke woonboulevard.

Voldoende slapen.

Voldoende slapen schiet er vaak bij in. Als we al vroeg naar bed gaan dan zijn er ook veel mensen die toch geen goede nachtrust krijgen. Veel heeft te maken met stress, denk aan piekeren, maar ook met voeding, beweging en laat nog televisie kijken of werken achter de computer. Doordat we het zo druk hebben gaan we ook vaak niet wat vroeger naar bed.

Het zijn de bekende dingen die ervoor kunnen zorgen of jij je wel of niet fit en energiek voelt. Natuurlijk kunnen er meer oorzaken zijn, maar ben je gezond, bekijk je week dan eens kritisch. Wat zou je vanaf vandaag anders kunnen doen, zodat je meer energie krijgt en je fitter voelt?

De weg naar fit zijn en meer energie hebben.

Door elke dag drie dingen te doen kan je al snel stukken beter in je vel zitten:

  • Zorgen voor gezond eten.
  • Wat aan beweging te doen.
  • Zorgen voor een herstelmoment.

Drink bijvoorbeeld vanaf morgen elke dag een smoothie van fruit en/of groente. Je komt zo snel aan de vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Vergeet niet om meer groente te eten bij de lunch of het avondeten. 300 gram groente per dag zou je doel moeten zijn.

Doe een paar keer per dag wat oefeningen om je spieren soepel te houden en je doorbloeding te verbeteren. Het is voor iedereen goed en fijn om soepele spieren te hebben zeker als je veel tijd van de dag zittend doorbrengt.

Zorg elke dag voor een moment van herstel. Wandel een stukje of ga een half uurtje eerder naar bed. Lees eens een boek in plaats van naar de televisie te kijken of start met het schrijven van een journal.

Het zijn drie kleine dingen die je kunt doen elke dag. Acties die er al snel voor kunnen zorgen dat je meer energie krijgt. Je zult merken dat het na een tijdje lastig is om ermee te stoppen, omdat jij je er beter bij zult voelen door het wel te doen.

Iets doen aan hoe fit jij je voelt? Het aanbod op vitabreak (Zelf doen of samen met een coach)

Over de schrijver
Reactie plaatsen