Voordelen van een hond meenemen naar het werk
14 maart 2018 

Voordelen van een hond meenemen naar het werk

Wat zijn de voordelen van een hond meenemen naar het werk?

Dat aaien van dieren ons cortisol en daarmee stress doen verlagen, was al bekend. Maar dat een dier op de werkvloer heel veel voordelen heeft, dat misschien nog niet?

Uit onderzoeken in Amerika blijkt, dat het juist een heel goed idee is om dieren toe te laten op de werkvloer. Voornamelijk honden maar ook katten en goudvissen hebben hun plek daar veroverd. Zo’n 20% van de bedrijven in Amerika zou huisdieren toestaan op de werkvloer.

In Amerika is het dan ook vrij normaal als er een hond is op de werkplek. Het geeft niet alleen de baas(jes) meer werkplezier maar ook de overige werknemers. Er is in Amerika zelfs een speciale dag om je hond mee naar het werk te nemen: “Bring your dog to work day” dat in 2017 viel op 23 juni.

In Nederland zijn zo’n 1 op de 7 mensen de trotse eigenaar van een hond of kat. Ze worden vaak gezien als onze beste vriend en veel mensen kunnen zich een leven zonder huisdier zoals een hond niet voorstellen.

De reden dat we zo gelukkig worden door een hond kunnen zijn:

 • Omdat ze er voor zorgen dat we actiever worden. We gaan met ze wandelen of spelen met ze.
 • Naast dat we actiever worden wat goed is voor de gezondheid, zijn mensen met een hond (of kat) ook gezonder blijkt uit een onderzoek. Hondenbezitters zouden zelfs gelukkiger zijn dan de trotse eigenaren van een kat. De reden daarvan is niet geheel zeker, maar het staat wel vast dat het zo is.
 • Ze zorgen ervoor dat we met meer mensen in contact komen. Als we buiten wandelen met de hond, dan komen we veel andere hondeneigenaren tegen. Zodra de honden samen met elkaar spelen geeft dat tijd om elkaar even wat beter te leren kennen. De hond is een leuk onderwerp van gesprek en vaak ook de reden dat je in gesprek komt met iemand buiten. Denk maar aan een situatie dat je aan het wandelen bent met een puppy. Vaak kunnen mensen het niet weerstaan om even bij een puppy te komen kijken.
 • Soms is het lastig voor mensen om hun emoties te uiten. Veel mensen praten tegen hun dier en zeggen daarbij dingen die ze moeilijker vinden om te bespreken tegen anderen.
 • Het zijn de beste psychologen. Zodra we niet lekker in ons vel zitten, zijn het de honden die ons vaak alles doen vergeten. Ze geven ons onvoorwaardelijke liefde en aandacht, doen er alles aan zodat wij ons gelukkig voelen.

(wil je meer redenen lezen over waarom honden ons zo gelukkig maken? Lees er 21)

Als eigenaar van een hond weet je wat de voordelen zijn om je hond mee te kunnen nemen naar je werk, maar wat is het voordeel voor de werkgever?

Voordeel werkgever om werknemers hun hond mee te laten nemen naar het werk:

Allereerst verlaagt een huisdier op kantoor de werkstress. In een onderzoek van 2012 werd het verschil in het ervaring van stress onderzocht tussen werknemers die wel hun hond meenamen en werknemers die dat niet deden. Het onderzoek bleek positief te zijn en niet alleen voor het stressniveau.

Een hond op het werk zorgde voor een lagere bloeddruk, betere stemming, samenhorigheid onder teamleden, meer plezier in het werk en o.a. een verbetering in de collegialiteit. Een aardig mooi rijtje om de vitaliteit van medewerkers omhoog te brengen.

Imago onderneming

Het is niet alleen positief voor de vitaliteit van werknemers. Een hond op het werk zou ook goed zijn voor het imago van een onderneming.

Duizenden mensen plaatsen berichten samen met een dier op social media. Er is zelfs een mooie accessoire (poochselfie) voor de mobiele telefoon te verkrijgen om de hond naar de smartphone te laten kijken. Foto’s van medewerkers op het werk, samen met hun huisdier welke rond gaan op social media, levert gratis naamsbekendheid van het bedrijf op.

Bedrijven als Google, Ben&Jerry en Amazon steken al jaren niet onder stoelen of banken dat het echte hondenliefhebbers zijn. Bij Ben & Jerry mogen honden dagelijks mee naar het werk en worden ze gezien als collega’s. Bij Google zijn er zelfs gedragsregels over het hebben van honden en katten;

Google’s affectie voor onze hondenvrienden vormt een integraal onderdeel van onze bedrijfscultuur. We vinden katten leuk, maar we zijn een hondenbedrijf, dus in het algemeen valt te stellen dat katten die onze kantoren bezoeken behoorlijk gestrest kunnen raken.

En dat zijn niet de enige bedrijven. Ook de volgende ondernemingen laten dieren toe of hebben een “bedrijfsmascotte” :

Bedrijven in Europa; (om er maar een paar te noemen)

 • Prezi (Hongarije)
 • Captain Dash (Frankrijk)
 • Retechnica ( Engeland)
 • The Food Assembly (Frankrijk)
 • BauBnb. (Spanje)
 • Itembase (Duitsland)
 • Floorplanner (Nederland)

Niet alleen het imago naar buiten, maar ook het imago van een bedrijf bij werknemers verbeterd sterk. Werknemers zouden loyaler zijn naar hun werkgever.

Een ander punt van aandacht is dat bedrijven samen met medewerkers een dier kunnen adopteren die in de opvang zit. Er zijn zoveel dieren die verwaarloost op straat worden gevonden. In Engeland biedt de organisatie All Dogs Matter bedrijven ook aan om hun logo te plaatsen en een website link op de speciale internetsite als ze sponsor zijn van een dier in opvang

Micro-pauzes

Naast alle bovenstaande voordelen van het meenemen van de hond naar het werk is er nog een mooi voordeel en dat is dat werknemers de tijd nemen voor micro-pauzes. Korte pauzes zijn goed voor de gezondheid, concentratie en productiviteit. Ook zal een wandeling buiten met de hond nodig zijn dus dat half uurtje bewegen per dag wordt er extra mee gestimuleerd.

Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waaraan gedacht moet worden bij dieren op de werkvloer. Zo moet het veilig zijn voor mens en dier. Tijdens een sollicitatie zal de aanstaande nieuwe werknemer of werkneemster op de hoogte moeten zijn van het beleid op het werk. Tekenen voor akkoord van alle medewerkers kan van belang zijn zodat er achteraf geen bezwaar kan worden gemaakt.

Ook aan andere praktische zaken moet worden gedacht zoals de plaats van de dieren, deze zal schoon moeten worden gehouden. De baasjes zouden moeten zorgen voor voldoende eten en drinken en ook moeten de dieren goed gesocialiseerd zijn.

Maar dat is toch maar een hele kleine moeite die in het niets verdwijnt als je als werkgever kijkt naar de vele grote voordelen?

Doe je mee met de niet officiële dag om de hond mee te nemen naar het werk?

Vrijdag 22 juni 2018 is het weer tijd voor die niet officiële (feest) dag. Doe mee met jullie bedrijf en plaats leuke foto’s op Facebook, LinkedIn of Twitter erover. Doe eens gek?

Is het niet mogelijk om de hond mee te nemen naar het werk? Dan is er altijd nog de tweede zondag in september; de nationale “hug a dog day” waar je dan wel aan mee zou kunnen doen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien heb je ook iets aan deze artikelen of volg ons op Facebook en blijf op de hoogte

Balans tussen werk en privé

Moe zijn na een werkdag. 6 oorzaken en tips

Over de schrijver
Reactie plaatsen