Emoties en gewoontes maken afvallen lastig

Emoties en gewoontes maken afvallen lastig

Willen afvallen en gezonder gaan eten.

Afvallen en gezond eten, ontzettend veel mensen houden zich daar dagelijks mee bezig. Het antwoord op hoe we eenvoudig afvallen en blijvend gezond zullen eten is er niet. Dat is ook niet mogelijk want we zijn allemaal verschillend dus ‘het’ antwoord zullen we nooit vinden.

Om de juiste keuzes te kunnen maken, is het aanbod van producten belangrijk. Hoe makkelijk het verkregen kan worden, eenvoud van bereiding en natuurlijk ook de prijs. Als je voor gezonde voeding alleen terecht kunt bij speciale winkels, het veel tijd kost om iets dat gezond is klaar te maken en daarnaast ook nog eens duurder is dan de ongezonde producten, dan is het voor veel mensen moeilijk om ervoor te kiezen.

Gezond eten kost nou eenmaal meer moeite, maar echt niet zo veel moeite als je misschien denkt. Door je wat in te lezen en voor te bereiden kom je al erg ver.

Kiezen voor wat gezond voor je is.             

Het punt bij afvallen en gezonder willen eten is dan ook vaak niet dat we niet weten hoe dat moet. Iedereen weet wel dat een paprika gezonder is en beter voor de lijn dan een zak chips. Hoe je een paprika kunt verwerken in je dagelijkse maaltijd is ook geen probleem, er zijn wel duizenden recepten te vinden op het internet en ze zijn meestal gratis.

Waarom wordt er dan toch vaak gekozen voor producten die juist ervoor zorgen dat we aankomen in gewicht en niet kiezen voor dat wat gezond voor ons is? We willen een slanke lijn en een gezond lijf, maar de koekjes en het gebak zijn niet aan te slepen.

Het antwoord is heel goed te verklaren door:

  1. Gewoontes
  2. Emoties

Dat gewoontes en emoties het lastig maken om juiste keuzes te maken zal misschien niet voor iedereen gelden. Er kunnen meer oorzaken zijn, denk dan aan een schildklier probleem of aan de verandering van je stofwisseling als je ouder wordt.

Als zo’n probleem niet aan de orde is dan heb ik in mijn praktijk gemerkt dat de behoefte aan steun en iemand die je begrijpt zonder oordeel een grote hulp is voor succes. We zijn als mens sociale wezens en hebben af en toe bij lastige momenten een steuntje in de rug nodig.

Lastige momenten bij afvallen.

Die lastige momenten zijn, voor mensen die willen afvallen of een andere levensstijl willen bereiken, momenten van vervallen in gewoontes en het omgaan met emoties die als lastig worden ervaren.

Gewoontes kan jij jezelf hebben aangeleerd, maar het is ook heel goed mogelijk dat je het vanuit huis hebt meegekregen. Denk aan het koekje bij de koffie of een boterham met een dikke laag zoetigheid in de ochtend. Je koffie en thee met suiker of het drinken van limonade en het wijntje of biertje voor de gezelligheid. Als we die gewoontes willen veranderen dan is dat best lastig. Het zit nu eenmaal in ons hoofd en systeem om die producten te eten en te drinken.

Negatieve emoties   

Negatieve emoties zorgen er ook voor dat je kiest voor iets dat ongezond is en snel beschikbaar. Snelle koolhydraten die je kunt vinden in limonade, koekjes en andere producten die zoet zijn, zorgen er snel voor dat je energie krijgt en je beter zult voelen.

Ook dan kan weer sprake zijn van een gewoonte. Misschien werd jij vroeger getroost met een snoepje als je gevallen was en verdriet had. Je associeert dan nu dat snoepje als beloning of troost met een bepaalde emotie.

Fijn om te weten, maar leuk is anders want je wilt immers afvallen en gezonder leven. Hoe pak je dat dan aan want juist gewoontes en emoties zijn moeilijk om te veranderen en te beheersen.

[tweetquote]Veranderen van gewoontes en je emoties leren kennen gaat niet in 6 weken.[/tweetquote]

 

We zouden het allemaal fijn vinden, iets willen en het dan kunnen realiseren in 6 weken. Helaas gaat dat voor gewoontes en emoties niet op. De reden ook vaak dat een dieet bij voorbaat al mislukt. Je eet 6 weken volgens bepaalde schema’s, maar leert niets over jezelf.

 

Zonder dat je weet wat gezond is, wat het met je lichaam doet is het al moeilijk om gezond eten vol te houden. Je mist immers het antwoord  op de vraag waarom en zonder te weten waarom we iets zouden moeten doen, doen we het niet. Het moet voordeel opleveren.

Alleen een dieet volgen en van jezelf weten dat je gaat snacken bij bepaalde emoties is ook niet genoeg om te willen doorzetten. Een werkelijke verandering vraagt om een plan en een tactiek die bij jou past.

 

 

Spanning en stress zorgen ervoor dat afvallen niet lukt.

Heb je veel last van spanning en stress? Dan is er een grote kans dat afvallen en je goede voornemens om gezonder te gaan eten niet lukt.

Spanning en stress zorgt ervoor dat je stofwisseling van slag raakt. De hormonen in je lichaam die door spanning en stress worden geproduceerd zorgen er bijvoorbeeld voor dat je spijsvertering als minder belangrijk wordt gezien. Je lichaam is in een staat van paraatheid om te vechten tegen de bedreiging die zorgt voor jouw spanning en stress.

Om daar tegen te vechten heeft het lichaam energie nodig, vandaar dat je vaak in moeilijke tijden de behoefte krijgt aan producten die veel koolhydraten en vetten bevatten. Er komt echter geen tijger aan waardoor je die energie ook weer zult verbruiken. Het tegendeel is vaak het geval, je wordt door de spanning en stress juist moe waardoor je inactief wordt. Je krijgt dus een hoop energie binnen, omdat je lichaam daar naar vraagt, maar verbruiken doe je het niet.

Door de spanning en stress zorgen we ook vaak niet goed voor onszelf. We gaan minder gezond eten, omdat we geen fut hebben om lang in de keuken te staan. Je gooit na een vervelende dag liever een pizza in de oven.

Je kunt door het ervaren van spanningen en stress gaan piekeren wat er weer voor kan zorgen dat je te weinig slaapt. Het probleem daarvan is niet alleen dat je de volgende dag niet hersteld bent. Door weinig nachtrust maak je overdag minder leptine aan. Leptine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je een verzadigd gevoel krijgt na het eten. Het geeft een seintje door aan de hersenen dat je vol zit.

Dan is er nog het hormoon ghreline. Ghreline zorgt ervoor dat je juist honger krijgt. Door gebrek aan slaap stijgt de hoeveelheid Ghreline in je bloed en krijg je dus meer hoger.

Stress heeft niet bij iedereen hetzelfde effect. Het kan ook ervoor zorgen dat je juist afvalt wat voor je gezondheid ook natuurlijk niet altijd gewenst is, tenminste niet op die manier.

Het meest vervelende nog van te veel spanning en stress is dat de hormonen in je lichaam de glucose (suikers) in je spieren vrij maken en afgeven aan je bloed. Wanneer die suikers niet worden verbruikt dan wordt het teveel aan glucose omgezet in vet wat weer opgeslagen wordt rond de buik en de kans op diabetes vergroot.

 

Een ander nadeel van het onttrekken van de glucose uit je spieren is dat je spiermassa verminderd. Je wordt dus nog sneller moe en het heeft als nadelig effect dat je minder vet zult verbranden in rust.

 

Een lange rij met oorzaken en gevolgen van wat emoties zomaar kunnen veroorzaken voor reacties in het lichaam. Die reacties zorgen er allemaal op hun eigen manier voor dat het heel moeilijk wordt om af te vallen.

Gezond eten en bewegen de eerste stap.

Als je leest over wat er allemaal voor processen in je lichaam te maken hebben met je gewicht dan wordt waarschijnlijk ook direct duidelijk waarom afvallen een langdurig proces kan zijn.

Hoe langer je negatieve emoties ervaart en zwaarder bent geworden, hoe langer het duurt om al die processen weer te laten verlopen zoals ze behoren te doen.

Afname spiermassa

Als veel van je spiermassa is afgebroken, zal je dat moeten herstellen. Heb je door de hoge productie van insuline een buikje gekregen, dan zal je eerst aan je spanningen en stress moeten werken, zodat het niet erger wordt.

Om je beter te voelen en meer weerstand te kunnen bieden aan spanningen, stress en andere negatieve gevoelens is de basis, het eten van gezonde producten en in beweging komen.

Vervang dus alle ongezonde producten door producten die wel gezond zijn of in ieder geval minder ongezond.

Wat zou je kunnen vervangen?

  • limonade door water.
  • zout door verse kruiden.
  • Vlees door peulvruchten
  • Ongezonde tussendoortjes door fruit of groente met eventueel een zelfgemaakt dipje zoals hummus
  • Witte rijst, pasta en brood door de volkoren variant

Naast het vervangen van producten die je nu gebruikt voor de gezonde(re) variant zou je erop moeten letten dat de producten vers zijn. Probeer ook zoveel mogelijk zelf thuis klaar te maken in plaats van het eten van kant en klaar maaltijden. Dat lijkt misschien wel gezond zo’n aardappel met wat groente en vlees, maar je weet niet wat erin zit. Hoeveel zout zit er in en wat is er allemaal verder nog gebruikt voor smaakversterker?

kies voor gezond

Juist in een periode dat je niet lekker in je vel zit kan goede voeding je stemming verbeteren. Door te zorgen voor voeding waardoor je alle voedingsmiddelen binnen krijgt die je nodig hebt, waaronder de nodige vitaminen en mineralen, wordt je juist weerbaarder tegen spanning en stress.

Naast het letten op het eten van gezonde voeding helpt het zeker om vaak te bewegen. Daarbij hoef je niet direct te denken aan je in het zweet werken in de sportschool. Het is vaak beter om lekker in de natuur te wandelen. Je valt daardoor niet alleen af. Het helpt heel goed tegen gevoelens van spanning en stress.

Voor wat wandelen in de natuur doet voor onze gezondheid zijn al veel onderzoeken gedaan. Het is zeker de moeite waard om elke dag daar een halfuurtje voor vrij te maken.

geen tijd nemen voor jezelf

Jezelf geen tijd gunnen om gezonder te gaan leven.

Veranderen van een gewoonte kost tijd. Als je wilt afvallen en meer wilt letten op dat je gezond eet dan moet jij jezelf wel die tijd gunnen. Je zult er elke dag mee bezig moeten zijn en dat vraagt om focus op je doel. De beslissing nemen dat jij prioriteit bent en dagelijks met jezelf aan de slag wilt gaan, kan je moeilijk vallen. Je hebt het misschien druk en wilt wel graag afvallen of gezonder eten, maar je weet niet of je wel dagelijks er genoeg tijd voor kunt vinden.

Echt de beslissing maken dat je die tijd dagelijks neemt voor jezelf is nodig. Het is net zo belangrijk als de beslissing maken om af te vallen want, het afvallen zal je maar moeilijk vergaan als je niet elke dag werkt aan jezelf. Je bent namelijk niet zomaar bezig om van gewoontes af te komen waarvan je vindt dat die niet goed zijn voor je gezondheid. Je bent bezig om voor jezelf een gezonder leven te creëren met meer energie.

Tijd voor jezelf nemen met een vitabreak

Leg de focus niet zozeer op gewicht willen verliezen, maar juist op gezond bezig zijn. Je concentreren op je gezond voelen en lekker in je vel zitten, omdat je meer energie hebt is veel leuker en makkelijker om vol te houden. Gun en geef jezelf de tijd en ruimte en blijf denken aan jouw langetermijndoelen. Wees wat aardiger tegen jezelf en verander gedachtes met ‘moeten’ in het leuk vinden om.

Als je gewend bent het altijd druk te hebben en bezig te zijn met iets dan is het lastig om tijd voor jezelf vrij te maken. Het is wel de juiste manier om op een gezonde manier af te vallen en meer bezig te zijn met gezonde voeding. Je moet accepteren dat het niet of nauwelijks mogelijk is om van levensstijl te veranderen  zonder de prioriteit bij jezelf te leggen.

Tijd voor jezelf nemen - Vitabreak

 

Dat kan naar aanvoelen, misschien voel jij je schuldig als je meer tijd gaat besteden aan jezelf. Denk dan niet alleen aan hoe het zou zijn voor anderen en hoe anderen erop zouden kunnen reageren. Denk aan wat het jou gaat kosten als je het niet doet.

 

 

Wees niet tevreden met snel een paar kilo afvallen voordat de zomervakantie begint of dat trouwfeest over twee maanden. Denk aan wat het voor je zal doen om af te vallen op de lange termijn.

Spelen emoties en gewoontes bij jou een belangrijke rol dan zou je voor jezelf eens kunnen nagaan wat het belangrijkste probleem is en waarom jij dat het belangrijkste probleem vindt.

Zet alles eens goed in kaart. Waarom wil je afvallen?

  • Wat zijn voor jou de nadelen als je niet gezonder gaat eten?
  • Wat speelt er bij jou?
  • Maak jij je om dingen druk?
  • Heb je veel last van spanningen of stress?
  • Beweeg je weinig en zou het goed zijn om daar meer van te doen?

 

Laat je een reactie achter?

Heb je iets aan deze blog gehad? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder te lezen.

 

Meer weten over hoe je het afvallen kunt aanpakken en stap voor stap gaat zorgen voor een slanker lichaam met veel meer energie? Lees er meer over in de online trainingen en volg de trainingen samen met een coach voor begeleiding.

 

Als je echt intensief aan de slag wilt met het stoppen van stresseten dan past een intensieve coachingsperiode je misschien beter. Je kunt meer lezen over de training emotie eten op deze pagina. Vraag voor deelname eerst een gratis telefonisch gesprek aan, zodat je een betere beslissing kunt maken of zo’n intensief programma wel bij je past.

 

Nog meer lezen over gezonde voeding op het werk, afvallen en op gewicht blijven? Ga naar de rubriek en vindt alle artikelen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen