Altijd druk zijn geeft een opgejaagd gevoel, maar wat kan je er aan doen? Het is nu eenmaal zo dat je het druk hebt. Je hebt je werk, thuis, de kinderen en daarnaast wil je nog sporten en een leuk sociaal leven leiden. Eigenlijk wil jij jezelf voor al die levensgebieden voor 100% geven. Niet alleen, omdat je het belangrijk vindt er te zijn voor jezelf en anderen maar het is ook nodig. Minder werken of minder momenten tijd besteden aan de kinderen of je sport wil je ook niet.
Het is dan ook niet zo erg om een volle agenda te hebben, maar wel is het belangrijk dat je genoeg plezier ervaart. Als je juist het gevoel hebt jezelf voorbij te lopen dan wordt alle ballen in de lucht houden stukken vervelender.
Druk hebben zonder plezier te beleven.
Het heel druk hebben, elke week maar weer, kan er voor zorgen dat je uitgeblust zult raken als je niet oppast. Je kunt last krijgen van burn-out symptomen, zowel emotioneel, mentaal als lichamelijk.
Lichamelijke symptomen dat je het te druk hebt:
- Last van je spieren vooral je nek, schouders en rug krijgen het te verduren.
- Last van hoofdpijn, vaak spanningshoofdpijn of zelfs migraine aanvallen.
- Je krijgt last van je darmen.
- Je immuunsysteem laat het afweten waardoor je vaker verkouden bent.
- Vaak moe zijn of je futloos
- Je slaapt slechter of hebt meer de behoefte om te slapen.
- Hartkloppingen
- Versnelde ademhaling en verkeerd ademhalen.
- Je conditie holt achteruit.
- Je komt aan of valt juist af. Op gewicht blijven is moeilijk.
- Vaak wallen en donkere kringen onder je ogen.
- Huiduitslag of ontwikkelen van allergieën.
- Last van je gebit door bijvoorbeeld knarsetanden in je slaap.
- Geen trek hebben of juist veel trek krijgen in zoetigheid of vette producten om maar energie te krijgen.
Die lichamelijke klachten kan je proberen wat te onderdrukken met een paracetamolletje of zwaarder geschut zoals slaaptabletten om maar voldoende nachtrust te krijgen, maar helpen vaak niet genoeg.
De oorzaak van overspannen zijn of een burn-out is niet alleen te vinden in omstandigheden die met het werk te maken hebben. Juist de situaties die zich privé afspelen kunnen de emmer met klachten doen overlopen of andersom. Jaarlijks melden zich duizenden mensen bij de huisarts met burn-out symptomen. Dat zijn niet alleen mensen die ervaren een druk en gejaagd leven te leiden door veel en hard te werken. Privé situaties kunnen die klachten net zo in de hand werken.
Naast lichamelijke klachten kan je ook emotioneel en mentaal klachten krijgen.
Voorbeelden daarvan zijn:
- Je niet of moeilijk kunnen concentreren.
- Vergeetachtigheid.
- Je vaak verdrietig, boos of geïrriteerd voelen.
- Stemmingswisselingen.
- Een kort lontje hebben.
- Snel emotioneel raken, willen of gaan huilen.
- Cynisch worden (sarcasme)
- Minderwaardigheidsgevoelens krijgen.
- Onzeker voelen over je capaciteiten.
- Piekeren.
- Je vaak nerveus voelen.
Herkennen van klachten en tijdig jezelf stoppen.
Als je het vaak druk hebt en al een langere tijd een opgejaagd gevoel in je lijf voelt, dan is het tijd om eens stil te staan bij die gevoelens. Is het wel verstandig om zo door te gaan? Door de drukte is het eenvoudig om jezelf te vergeten en klachten die je hebt te zien als onbelangrijk. Juist in dit stadium kan je nog van alles doen om erger te voorkomen. Hoe meer van bovenstaande symptomen je ervaart, hoe meer je risico loopt op een burn-out.
Constant het gevoel hebben veel dingen te ‘moeten’ doen we ook nogal eens zelf. Dat ‘moeten’ leggen we onszelf op. Redenen dat je agenda zo overvol is, eigenlijk té vol om overal nog echt van te kunnen genieten zijn vaak:
- Het moeilijk vinden om ‘nee’ te zeggen tegen verzoeken van anderen.
- Perfectionisme
Als je last hebt van een van die twee redenen dan is het goed om er eens een cursus over te volgen. Je denkt misschien dat een cursus volgen niet mogelijk is, omdat je het al zo druk hebt en niet weet hoe je daar tijd voor vrij zou moeten maken. Beide onderwerpen zorgen er wel voor dat je na het volgen van zo’n cursus beter in staat bent om gas terug te nemen van je drukke bestaan.
Kan je nog wel echt genieten van je drukke leven en komt een opgejaagd gevoel maar een enkele keer voor? Dan hoef jij niet zo ongerust te maken dat het de verkeerde kant opgaat. Het lijkt mij alleen dat als je tot hier gelezen hebt over dit onderwerp, je toch er wel zo in geïnteresseerd bent dat een stap op de plaats geen overbodige luxe is voor je gezondheid.
Bekijk je agenda eens, is het echt nodig om alles te doen wat daar instaat? Een goede oefening om meer balans te krijgen tussen levensgebieden (werk, privé, hobby, sport, studie, sociale contacten) is, om de uren te tellen in een maand. Hoeveel uur besteed je aan wat je plezier geeft en hoeveel uur besteed je aan taken die je ‘moet’ doen? Bekijk dan eens rustig wat de verhouding is tussen die twee? Kan die verhouding misschien wat verbeterd worden?